TRYB JASNY/CIEMNY

warzywa pieczone - szybkie, proste i smaczne danie


Pieczone warzywa to danie najprostsze z możliwych. 
Nie napracujecie się przy nim zbytnio, a może być zarówno daniem głównym jak i wspaniałym dopełnieniem waszego posiłku. Doskonale komponuje się z wegetariańskimi burgerami i z karkówką z grilla i z rybą. Bosko smakują też jako sałatka z dodatkiem serów typu Feta zwłaszcza gdy wzbogacimy ja jeszcze o suszone pomidory z zalewy w oleju.

Jesień hojnie obdarza nas bogactwem warzyw. Wykorzystajcie ich różnorodność. 

Do pieczenia świetnie nadaje się :

* papryka we wszystkich jej kolorach
* bakłażan
* dynia
* cebula biała i czerwona
* cukinia
* patison

Im większa różnorodność barw, aromatów, smaków i faktur wykorzystanych warzyw, tym to danie jest ciekawsze.



Do dzieła !

Na nasz kuchenny blat trafiła wspaniała dynia, która w ogrodzie Ulli wyrosła :) Jej ćwiartka pod nóż trafia i tonie w morzu innych pieczonych warzyw. Reszta ciastem się stanie, ale to już opowieść na inną historię :)

WARZYWA PIECZONE

składniki :

* ćwiartka dyni
* 2 nieduże bakłażany
* 3 papryki kolorowe
* 2 cebule białe
* 4 cebule czerwone
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
* mała cukinia i patison
* PODLASKA PRZYPRAWA DO SAŁATEK firmy DARY NATURY.  W jej skład wchodzą : majeranek, tymianek, lubczyk, macierzanka, papryka ostra, cząber, szałwia, pieprz czarny, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pasternak, marchew i natka pietruszki (w różnych proporcjach)
* sól do smaku

 
wykonanie :

* Dynię obieramy i usuwamy z niej gniazda nasienne, kroimy ją w słupki.
* Cebule kroimy w ćwiartki.
* Z papryk usuwamy pestki i kroimy w bardzo dużą kostkę.
* Bakłażany, cukinie i patisony kroimy w słupki. Jeśli macie duże bakłażany - możecie je na chwilę przed pieczeniem nasolić i usunąć sok, w którym jest goryczka. W mniejszych bakłażanach goryczka jest niewyczuwalna w gotowym daniu. 
Duże cukinie obieramy, małe nie; usuwamy z nich gniazda nasienne.

Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Wrzucamy na nią pokrojone warzywa. Skrapiamy je jeszcze niewielką ilością oleju, obsypujemy obficie PODLASKĄ PRZYPRAWĄ DO SAŁATEK i niewielką ilością ( ! ) soli. Mieszamy, aby przyprawy dotarły do wszystkich kawałków warzyw. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. W połowie pieczenia warzywa należy przemieszać, aby równomiernie się dopiekły.

Tak przygotowane warzywa możemy również upiec na grillu na tacce aluminiowej.

 
Do tego rybka zwana morszczukiem usmażona na oleju rzepakowym z pierwszego tłoczenia i sos chili z cytryną.

I jest pysznie, powiadam wam - jest pysznie :)



Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Ja mam wielką słabość do tak przygotowanych warzyw :)

      Usuń
  2. Od razu w głowie pojawiły się wspomnienia letnich wieczorów przy grillu :-) u mnie zawsze królowały szaszłyki z warzyw! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam warzywa pieczone podobnie się kojarzą. Na tej stronie znajdziesz nasze grillowe propozycje na wykorzystanie warzyw : http://ankawell.blogspot.com/p/blog-page_24.html

      Usuń
  3. Poprosimy jeszcze przepis na wegetariańskie burgery:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówisz i masz :)
      W najbliższym czasie ukarze się na blogu przepis na wegetariańskie burgery

      Usuń
  4. Bardzo lubię pieczone warzywa. Mogą być dodatkiem do dania głównego, albo podane z ryżem jako danie. I te kolory:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jako sałatka...i jako dodatek do burgerów i .. i ... kombinacji jest mnóstwo :)

      Usuń
  5. Takie warzywka powinny być zawsze w opcji do nieśmiertelnych ziemniaków do rybki np. nad morzem...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli smakuje tak jak wygląda, to musi być RAJSKIE danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Miałam sobie upiec paprykę z czosnkiem do fety, ale nabrałam chęci na Twoje warzywa. Muszę je upiec. Dzięki za pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI