TRYB JASNY/CIEMNY

Relais & Châteaux Gourmet Festival 2014 w Hotelu Copernicus

 / na zdjęciu : Simon Taxacher /

Relais & Châteaux Gourmet Festival to jeden z najbardziej prestiżowych festiwali kulinarnych na świecie. W jego ramach na przestrzeni kilku miesięcy w różnych częściach Europy mają miejsce niezwykłe kolacje przygotowywane przez najznamienitszych Mistrzów Kuchni.

Relais & Châteaux jest organizacją o zasięgu globalnym z siedzibą w Paryżu. Powstała w 1954 roku.  Zrzesza najbardziej luksusowe hotele na świecie. Obecnie jest ich 520. Jej członkowie pozostają wierni zasadom 5 C będącym podstawą filozofii stowarzyszenia i stanowiącym Kartę Jakości. Tymi aksjomatami są :

* courtoisie  ( uprzejmość, kurtuazja, najwyższa jakość obsługi)
* charme ( urok, niepowtarzalne piękno hotelu i wspaniała atmosfera )
* caractere ( charakter, niepowtarzalny styl i klimat obiektu ) 
* calme ( spokój, intymność, nie więcej niż 100 pokoi w hotelu )  
* cuisine ( kuchnia wykwintna, zapewniająca gościom niezapomniane kulinarne doznania )

Hotel Copernicus w Krakowie to jedyny w Polsce obiekt należący do ekskluzywnego stowarzyszenia Relais & Châteaux.  

Mieści się u podnóża Wawelskiego Wzgórza przy przepięknej, średniowiecznej ulicy Kanoniczej w IV wiecznej zabytkowej kamienicy.


Gościem tegorocznej polskiej edycji Gourmet Festival był Grand Chef Simon Taxacher, właściciel i Szef Kuchni Hotelu i Restauracji Rosengarten mieszczącej się w austriackim Tyrolu.  
Przez krytyków kulinarnych został okrzyknięty "cudownym dzieckiem"; jest jednym z wiodących kulinarnych talentów w Europie.
W wieku 33 lat został wyróżniony 2 gwiazdkami Michelin. Należy do elity 160 mistrzów kulinarnych na świecie; otrzymał tytuł GRAND CHEF Relais & Châteaux. 
Prestiżowy przewodnik Gourmet -  A La Carte 2015 uhonorował go 5 gwiazdkami oraz 99 punktami w 100 stopniowej skali. Grand Chef Simon Taxacher w  wywiadach podkreślał, że jest bardzo zaszczycony tym wyróżnieniem. Traktuje je jako dowód uznania nie tylko dla siebie, ale również dla całego swojego zespołu. Tylko dwóch austriackich szefów kuchni może poszczycić się tym wyróżnieniem.
Przewodnik A La Carte w uzasadnieniu wyróżnienia Simona Taxachera podkreśla jego niestrudzone dążenie do perfekcji. Jego kuchnia to sztuka, którą celebruje się wszystkimi zmysłami.
Sam Simon Taxacher ze skromnością mówi, że dla niego największym uznaniem jest uśmiech gości jego restauracji.

Wspólnie z Szefem Kuchni Restauracji Copernicus, Marcinem Filipkiewiczem, zaprezentował specjalne 7-daniowe menu, oparte na kuchni francuskiej i  śródziemnomorskiej.




ŻYCIE OD KUCHNI : Komponując danie jesteś bardziej jak naukowiec eksperymentujący z produktem, czy jak artysta czujący twórczy niepokój dopóki nie stworzy idealnego dania ?

SIMON TAXACHER : Jestem przede wszystkim kucharzem :)  Najważniejszy jest dla mnie produkt. Musi być najwyższej jakości. Bardzo cenię regionalność, ale nigdy nie rezygnuję z tego powodu z jakości i smaku poprzez odrzucenie międzynarodowych produktów. Ograniczenie się wyłącznie do regionalnej kuchni prowadziłoby do nudy. Inspiracje czerpię ze światowych doświadczeń, a swoją kuchnię opieram w dużej mierze na produktach od lokalnych dostawców. Wybieram ich sam, a oni doskonale rozumieją moje wysokie oczekiwania. Proces tworzenia dania rozpoczyna się często już na polu uprawnym. Taka bliska współpraca z dostawcami sprawia, że mam dostęp do produktów w określonych przeze mnie gatunkach, wielkościach i rodzajach. Jest to wyzwanie i jednocześnie okazja do szukania nowych pomysłów. Wszystko dopracowuję w najmniejszych szczegółach.




ŻYCIE OD KUCHNI : Twoje dania to prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Oczarowują wszystkie zmysły smakiem, harmonią barw i aromatów; zadziwiają kompozycją na talerzu, a przy tym zachwycają lekkością. To zasługa wyjątkowej wrażliwości twoich zmysłów ? 

SIMON TAXACHER : To prawda, moje zmysły są ponadprzeciętnie wrażliwe. Dzięki temu mogę doskonalić harmonię smaków, aromatów i tekstur na talerzu. Wyczuwam wszystkie niuanse smaków oraz aromatów i łatwiej mi komponować nowe dania i szukać ciekawych rozwiązań smakowych. Nie pozostawiam nic przypadkowi. Zawsze z wielkim pietyzmem oddaję się projektowaniu i rozwijaniu kulinarnego repertuaru. Bezkompromisowo dążę do coraz wyższych standardów jakości, nie obawiam się odchodzić od konwencji co skutkuje ciągłym zdobywaniem nowych doświadczeń kulinarnych.


 / Na zdjęciu Sandra Kobald i Simon Taxacher /

ŻYCIE OD KUCHNI : Twoja restauracja ma legendarną reputację; łączy w sobie harmonię kulinarnej doskonałości, elegancki design i wysokiej klasy serwis i jednocześnie słynie z niezwykle przyjemnej atmosfery. Zapewne wszystko to jest dla gości twojej restauracji niczym "magiczna przyprawa", jest dopełnieniem  dania. Czy uczestniczenie w Gourment Festival sprawia ci w związku z tym jakąś trudność ?

SIMON TAXACHER : Przygotowywanie ekskluzywnej kolacji w nowym miejscu zawsze jest wyzwaniem. Chcę by wszystko wyglądało perfekcyjnie. Dla mnie aspekt wizualny jest niezwykle ważny. Wystrój mojej restauracji jest odzwierciedleniem mojego stylu kulinarnego. Dużą wagę przywiązuję do sposobu nakrycia stołu i do zastawy stołowej na której podawane są moje dania. Wszystko musi ze sobą współgrać. Ściśle współpracuję z belgijskim projektantem tworzącym na moje zamówienie zastawę doskonale harmonizującą się z daniami mojej kuchni.





/ na zdjęciu : Andreas Katona /

W trakcie spotkania o dobór win do każdego z serwowanych dań zadbał nieoceniony Andreas Katona, główny sommelier w Restauracji Rosengarten. Sprawuje on pieczę w restauracji Simona Texachera nad piwniczką, w której wyselekcjonowano 700 gatunków win z najsłynniejszych winnic całego świata. Dobrane przez Andreasa wina były idealnym dopełnieniem potraw. Apéritif Champagne René Geoffroy niczym gra wstępna zmysły i apetyt rozbudził. Kolejne wina fantastycznie harmonizowały z potrawami wzmacniając głębię ich smaku. 

Słuchanie opowieści Simona Taxachera było wielką przyjemnością; degustacja przygotowanych przez niego dań była rozkoszą kulinarną :)
Niezwykły festiwal, niesamowite spotkanie, wspaniałe miejsce, cudowna kulinarna przygoda !



Komentarze

  1. Dania wyglądają jak poezja ,pewnie i smakowały nieziemsko

    OdpowiedzUsuń
  2. @up dokładnie dania wspaniale się prezentują ...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI