TRYB JASNY/CIEMNY

tort dyniowo-orzechowy KRÓLESTWO JESIENI


Poranne mgły i deszcz spadających liści.
Jesień już na dobre do nas zawitała. Zachwyca obfitością barw, kusi  bogactwem warzyw i owoców. Z tej wielobarwności i obfitości z radością korzystam. W wiklinowym koszu niosę ją co dzień z targu do domu, rozkładam na kuchennym stole i sycę zmysły świeżością kolorów i zapachów. Kulinarne pomysły rodzą się wtedy same,


Dziś zapraszam was na tort KRÓLESTWO JESIENI.

Wilgotne, aromatyczne ciasto dyniowo-orzechowe z kremem pachnącym miodem i bogactwem jesiennych owoców podane z aksamitnym owocowo-winnym sosem - słodka kwintesencja jesieni, poezja smaków :)

TORT KRÓLESTWO JESIENI 
 


Zaczynamy od ugotowania gruszek i przyrządzenia sosu winno-owocowego. 

SOS WINNO-OWOCOWY


baza do sosu - składniki :

* 3 twarde gruszki 
* 375 ml czerwonego wytrawnego wina
* 2 łyżki miodu   

* 1 łyżeczka mielonego cynamonu * kilka goździków * korzeń imbiru  ( 2 cm kawałek )

wykonanie :

* Umyte gruszki obieram ze skóry; kroję na połówki. Łyżeczką usuwam gniazda nasienne i wkładam owoce do rondla.
Tak przygotowane gruszki zalewam czerwonym winem; dodaję miód, goździki i cienko pokrojony kawałek imbiru.
Gruszki gotuję na małym ogniu pod przykryciem  przez około 12 - 15 minut (do momentu aż będą miękkie). W tym czasie owoce raz odwracam, aby równomiernie wchłonęły smak winnej marynaty. 
* Garnek z gruszkami odstawiam. Po całkowitym ostygnięciu wyjmujemy z niego gruszki oraz wyławiamy goździki i kawałki imbiru. 
* Dwie połówki gruszek trafią do sosu, dwie kolejne do ciasta dyniowo-orzechowego, a dwie pozostałe pokrójcie w plastry i wykorzystajcie do dekoracji talerzy ( będą miały bardzo dekoracyjną czerwoną obwódkę )
* Baza do sosu owocowo-winnego zredukowana w trakcie gotowania będzie miała około 250 ml objętości.

SOS OWOCOWO WINNY 

składniki :

* baza do sosu 250 ml
* 2 połówki gruszek, które się w niej gotowały
* 15 śliwek węgierek
* 1 łyżeczka miodu
* 1 łyżka zimnego masła

wykonanie :

Do bazy dodajemy wydrylowane, pokrojone śliwki oraz 2 połówki gruszki. Gotujemy przez kilka minut do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać. Całość miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Doprawiamy łyżeczką miodu. Ponownie podgrzewamy; do gorącego sosu dodajemy 1 łyżkę zimnego masła i dokładnie mieszamy. Powstaje naturalnie gęsty, aksamitnie gładki, niezwykle aromatyczny sos.



 
CIASTO DYNIOWO-ORZECHOWE 

  
składniki : 

* 1 szklanka mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 2 duże jajka
* 1/3 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* kilka goździków
* szczypta soli dla przełamania smaku
* 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 szklanka + 2 łyżki (około 120 g) rozdrobnionych blenderem lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
* 1 szklanka dyni startej na tarle o dużych oczkach (to około 180 g obranej dyni)

* 1 gruszka ugotowana w winie z przyprawami
* 1/2 szklanki żurawiny kandyzowanej 


wykonanie :

* Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
* 2 połówki gruszek ugotowane i wystudzone w winie kroimy w dużą kostkę.
* Orzechy rozdrabniamy w blenderze lub bardzo drobno siekamy.
* Dynię ucieramy na grubych oczkach tarła.
* Goździki rozgniatamy w moździerzu.
* Łączymy suche składniki : mąkę, cukier, cynamon, utartą gałkę muszkatołową, sól, rozgniecione goździki, proszek po pieczenia i sodę.
* Do miski miksera wlewamy olej i wbijamy jajka - mieszamy; dosypujemy suche składniki i miksujemy na jednolitą masę.
* Dodajemy dynię, orzechy i żurawinę - mieszamy.
* Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 45 minut ( przed wyjęciem ciasta z piekarnika robimy test "suchego patyczka")


MASA Z MASCARPONE I MIODU


składniki :

* 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
* 250 g serka mascarpone
* miąższ z jednej laski wanilii lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilia
* 2 łyżki miodu

wykonanie :

Masło ucieramy przez chwilę mikserem; dodajemy do niego miąższ z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią i serek mascarpone - miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy 2 łyżki miodu i łyżką mieszamy do połączenia się składników.



składanie tortu :

Wystudzone dyniowo-orzechowe ciasto układamy na paterze. Przekładamy na niego masę i rozprowadzamy ją tworząc delikatne fale. Wkładamy do lodówki. Tuż przed podaniem dekorujemy pokrojonymi świeżymi figami, śliwkami, żurawiną i listkami mięty. 
Podajemy z sosem owocowo-winnym i świeżymi owocami. 


tort dyniowo-orzechowy


Komentarze

  1. Na taki tort każdy się skusi. Wygląda przepięknie. Aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny! Pełen jesiennych skarbów, aromatyczny, przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały! Chętnie wprosiłabym się na kawałeczek...;)!

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze Anka! ale kusisz ... tort obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale wyczarowałaś!!!Poezja!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesień jednak potrafi być cudowna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda po prostu cudownie! A bardzo jest słodki? Bo jeśli tak, to mój mąż nie tknie go bez szklaneczki whisky dla zneutralizowania. w ogóle te figi na górze wyglądają bosko. Już nie mogę doczekać się prawdziwego sezonu na nie. Mogłabym je jeść tonami

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI