TRYB JASNY/CIEMNY

Warsztaty kulinarne z mistrzem kuchni Zbigniewem Kurleto - fotorelacja

Dziś relacja z wyjątkowych dla mnie warsztatów kulinarnych; wyjątkowych, bo prowadzonych przez Zbigniewa Kurleto, człowieka-legendę Polskiej gastronomii. Przez wiele lat był szefem Kuchni w krakowskim Wierzynku. To Członek Elitarnego Klubu Szefów Kuchni, były prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników w małopolskim oddziale, członek Państwowej Komisji Egzaminacyjnej w zawodzie kucharza, laureat międzynarodowych konkursów kulinarnych. Gotował dla elity świata polityki, kultury i sportu. Organizował przyjęcie na cześć  George Bush'a, za które prezydent Stanów Zjednoczonych osobiście mu podziękował. Jest organizatorem, współorganizatorem i jurorem w wielu konkursach kulinarnych. 

Nie zdziwi więc was pewnie, że gdy Zbigniew Kurleto zaprosił  członków Stowarzyszenia Małopolskich Blogerów Kulinarnych do udziału w prowadzonych przez siebie warsztatach, to na spotkanie z nim jechałam z pewną dozą nieśmiałości. Jednak w chwili gdy przywitał nas uśmiechem w progach wielkiej kuchni Kampusu Wielickiego wszystkie moje obawy zniknęły :)

Zbigniew Kurleto ma wielki dar przekazywania wiedzy i zarażania innych pasją do gotowania. Bije z niego wewnętrzna radość gdy opowiada o swojej kuchni. To jednak nie wszystko. W trakcie warsztatów nie tylko uczył nas trzymając się przygotowanego wcześniej planu, ale również podążał za naszą ciekawością i automatycznie rozszerzał temat warsztatów o każde zagadnienie, które nas interesowało. 

Zaczął od zrobienia z nas "oprawców" doskonałych i pokazał jak sprawnie oczyścić, oprawić i wyfiletować rybę, jak rozpoznawać jej świeżość oraz jak kreatywnie poradzić sobie z usunięciem łusek z dużych ryb.

Temat warsztatów brzmiał poważnie : RYBY I OWOCE MORZA. Trzeba to było jakoś oswoić :):)



Potem zabraliśmy się za krewetki - blanszowanie, obieranie, czyszczenie ... do tego pomidorki koktajlowe, białe wino oraz szybki kurs przyrządzania sosu holenderskiego i genialna sałatka z owoców morza gotowa :)










I wariacje na temat panierki - łosoś pieczony w panierce z maku i płatków owsianych smakował bosko !



Labraks z masłem tymiankowym i sokiem z cytryny - poezja smaku !


Dorada upieczona w sosie chili - pycha !
To i poprzednie danie jest dowodem na to, że jeśli mamy produkty najwyższej jakości, to nie musimy tworzyć dań nadmiernie wymyślnych by oczarowywały smakiem.



Zainteresował nas temat dekoracji potraw. 
Mówisz i masz :)

Zbyszek od razu zdradził nam sekret jak zrobić idealne ozdoby z karmelu. Powstały karmelowe koszyczki, formy płaskie i "włosy" z karmelu.

Chcieliśmy wiedzieć jak w domowych warunkach wędzić nie mając profesjonalnego sprzętu - na to nasz Mistrz Kuchni też zdradził nam swój patent :)

Dopełnieniem uczty było jeszcze sushi, przygotowane w wersji klasycznej oraz według naszych fantazji. Dopóki nie spróbowałam sushi z truskawką nie wierzyłam, że może być takie dobre :)



/ autorem ostatniego zdjęcia jest Słodki Facet współautor bloga KUCHENNE WARIACJE /

Na koniec delektowaliśmy się kaczką pieczoną z jabłkami. 
Nie wierzycie, że to wszystko na jednych warsztatach kulinarnych ? 

Ze Zbigniewem Kurleto w kuchni wszystko jest możliwe i osiągalne ! :)

 

Komentarze

  1. Ależ u uczta ! Wszystko co najbardziej lubię !!! Spróbowałabym wszystkiego - bardzo zazdroszczę !
    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. No pozazdrościć takich warsztatów!!!Ryby ,owoce morza i ... całuski..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI