WIELKIE ZATORSKIE ŻNIWA KARPIOWE 2014
5 października 2014 roku na Łowiskach wędkarskich Podolsze koło Zatora miał miejsce FINAŁ FESTIWALU DOLINY KARPIA 2014.
Dolinę Karpia tworzą trzy gminy powiatu wadowickiego - Brzeźnica, Spytkowice i Tomice oraz cztery gminy powiatu oświęcimskiego - Osiek, Polanka Wielka, Przeciszów i Zator. W ramach tegorocznego Festiwalu Doliny Karpia odbyło się blisko 60 imprez i wydarzeń promocyjnych. Zaangarzowane w nie była społeczność lokalna, organizacje pozarządowe, instytusje kulturalne, Koła Gospodyń Wiejskich, przedsiębiorcy i przedstawiciele lokalnego samorządu.
Wspieranie lokalnych inicjatyw, producentów lokalnej żywności oraz promowanie lokalnego handlu żywnością jest niezwylke ważne dla rozwoju gospodarczego regionu . Kupując lokalne produkty nie tylko wspieramy gospodarkę, ale również promujemy działania przyjazne dla środowiska. Produkt, który zakupiliśmy nie musiał bowiem przejechać tysięcy kilometrów zanim trafił do naszej kuchni ( o tym jakie to ważne z punktu widzenia ekologii możecie przeczytać TU ). Wspieranie rozwoju małych i średnich przedsiebiorstw przyczynia się do wzrostu gospodarczego i większego dobrobytu w regionie. Małe i średnie przedsiębiorstwa
odgrywają kluczową rolę w rozwoju regionów: 99% przedsiębiorstw w UE to małe i średnie przedsiębiorstwa. To one zapewniają około dwóch
trzecich wszystkich miejsc pracy w sektorze prywatnym. Od ich kondycji i dynamizmu rozwoju zależy zdolność regionów do innowacji i tworzenia nowych miejsc pracy.
Na zdjęciu Franciszek Sałaciak prezes Stowarzyszenia Doliny Karpia
W trakcie Wielkich Zatorskich Żniw Karpiowych odbył się Przegląd Produktów Lokalnych KULINARIA 2014.
2. W kategorii kulinarny produkt lokalny Doliny Karpia spoza branży gastronomicznej nagrody otrzymali : Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich - Twórczych Kobiet z Gminy Polanka Wielka za Malinówkę Polańską oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Witanowic za Kładzionkę ziemniaczaną.
3. W kategorii Kulinarny Produkt Lokalny z Doliny Karpia - potrawy rybne nagrodę otrzymali : Skarby Doliny Karpia za lina w zalewie octowej oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Łowiczkach za Tort chlebowy z karpiem zatorskim.
4. W kategorii Spożywcze produkty lokalne - nieprzetworzone nagrody otrzymali : Skarby Doliny Karpia za Lina z Doliny Karpia oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Witanowic za Ziemnioka Witanowickiego.
Przewodniczący kapituły - Leszek Kawa, znawca staropolskiej kuchni docenił również walory smakowe Wodzianki przygotowanej przez Koło Gospodyń Wiejskich Przeciszów.
W tym samym namiocie obradował również drugi zespół jurorów, który wyłonił zwycięzcę w Mistrzostwach Szkół Gastronomicznych w Grillowaniu Karpia.
Oceny smaku i aranżacji przygotowanych przez uczniów potraw podjęli się : ARKADIUSZ ŚLUSARENKO - szef kuchni Restauracji Hotelu Park Inn by Radisson, ANDRZEJ KUBISZTAL- Agencja Rynku Rolnego, ADAM GRZANKA - znany kabareciarz i dziennikarz w KRK.FM, ŁUKASZ MONETA - kucharz w Restauracji Hotelu Hilton Garden Inn.
Technikę pracy młodych kucharzy oceniali : ŁUKASZ GRABOWSKI - szef kuchni Sali Bankietowej Allegra i MARCIN SOCHA - kierownik zmiany Restauracji Hotelu Park Inn by Radisson.
Do konkursu stanęło sześć dwuosobowych zespołów uczniowskich.
I miejsce zajął Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Św. Jana Pawła w Radoczy za grillowanego karpia z ananasem.
Na Łowiskach wędkarskich Podolsze w trakcie trwania tegorocznych Żniw Karpiowych miał swoją metę Rajd Rowerowy "ROWEREM NA ŻNIWA".
Piękna pogoda, wspaniałe krajobrazy, występy kabaretowe i sceniczne, zawody wędkarskie, konkursy z nagrodami, degustacje dań lokalnej kuchnii i zabawy dla dzieci - atrakcji nie brakowało :)
lubię tego typu imprezy, zwłaszcza gdy pogoda dopisuje
OdpowiedzUsuńpobyt na powietrzu to dla mnie najlepsza forma wypoczynku, w mojej okolicy nie dzieje się, aż tak wiele, ale zaliczyłam ostatnio fajny festyn dyniowy, z konkursem na największą dynię okolicy i z kosztowaniem dyniowych specjałów, wszystko na powietrzu na terenie dużej stadniny koni
impreza którą opisujesz wygląda na udaną, atrakcje dla dzieciaków i lokalne jedzonko, musiało być świetnie :)
tort chlebowy robi wrażenie!
Byłem tam - Malinówka pierwsza klasa!!
OdpowiedzUsuńKarp jest smaczny w każdej postaci - szkoda, że w Polsce wciąż mało jest miejsc, gdzie karpia je się nie tylko w Wigilię:)
OdpowiedzUsuń