TRYB JASNY/CIEMNY

Targi HORECA i Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO 2014



Za nami największe jesienne targi branży HORECA w Polsce. (HO-RE-CA to Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarskich, Restauracyjnych i Kawiarnianych.)
W nowoczesnej przestrzeni Międzynarodowego Centrum Targowo-Kongresowego EKSPO Kraków odbyły się cztery doskonale uzupełniające się wydarzenia dedykowane hotelarstwu i gastronomii :

* Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomi HORECA.
* Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO
* Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomi GASTROFOOD
* Targi Wyposażenia i Usług w Krakowie SPA & WELLNESS


W trakcie trzydniowych Targów ( 5 - 7 listopada ) swoją ofertę zaprezentowało 330 wystawców z całego świata. Zwiedzający mogli poznać receptę na idealny obiekt noclegowy i restauracyjny; spróbować najlepszych produktów regionalnych, win, aromatycznych kaw i herbat z całego świata. Targom towarzyszyły warsztaty kulinarne,  pokazy baristów i barmanów, liczne szkolenia i spotkania z mistrzami kuchni i gwiazdami światowego winiarstwa. 

Targi ENOEXPO to prawdziwe święto wina w Krakowie. To jedyne targi wina dla profesjonalistów w Polsce. Swoje najlepsze trunki zaprezentowało ponad 150 wystawców, wśród których 75 procent to winiarnie zagraniczne oferujące wina niedostępne na rynku polskim. Można było skosztować win z Austrii, Armenii, Australii, Bułgarii, Chorwacji, Czech, Francji, Gruzji, Grecji, Hiszpanii, Izraela, Mołdawii, Portugalii, Rumuni, Słowenii, Włoch, Węgier, Nowej Zelandii,



Tytuł "Człowieka Roku magazynu Czas Wina" odebrał Victor Schoenfeld. Targom również towarzyszyły konkursy winiarskie na najlepsze polskie i zagraniczne wina. Spośród zgłoszonych do konkursu blisko 300 win Komisja Konkursowa przyznała 91 medali i 4 wyróżnienia w kilkunastu kategoriach.
Targi były świetną okazją do nauczenia się od profesjonalistów sztuki degustacji i rozpoznawania jakości wina; poznania zasad oceniania, opisu i punktacji win; rozpoznawania aromatów.



Z winem doskonale komponują się sery. Na Targach ENOEXPO nie zabrakło więc najwybitniejszych polskich serowarów. Nasze rodzime sery zagrodowe niczym nie ustępują serom z Francji, Włoch czy Szwajcarii.

Przyjechał Mariusz Purgał z Malinowej Zagrody ze swoimi wspaniałymi kozimi serami.

Był Sylwek Wańczyk z Wańczykówki. 
Obok jego serów nikt obojętnie przejść nie umiał, zachwycały nawet najbardziej wymagającego smakosza.


Można było skosztować słynnych serów łomnickich.

To targi międzynarodowe, nie zabrakło również cudownych serów i wędlin z odległych zakątków świata.








Wino pobudza apetyt. Czym i jak go zaspokoić ?
 
Chodźcie razem ze mną w głąb Targów GASTROFOOD, SPA & WELLNESS i HORECA :)

Targi adresowane były do właścicieli i kadry zarządzającej hoteli, ośrodków wypoczynkowych, Spa&Wellness, restauracji, kawiarni, barów, pubów, szefów kuchni, kucharzy, baristów, barmanów, cukierników, kelnerów, inwestorów, projektantów i architektów wnętrz, firm reklamowych i szkoleniowych, producentów, importerów i dystrybutorów wina oraz wszystkich wielbicieli dobrego smaku. Zaprezentowane na targach produkty spełniały najwyższe oczekiwania profesjonalnej gastronomii i hotelarstwa. Zaprezentowano najnowsze trendy, branżowe nowości i innowacyjne technologie niezbędne w nowoczesnym hotelu, restauracji i SPA. 
Niestety w moim"sklepie za rogiem" tych wspaniałości kupić nie zdołam, ale udział w targach zachęca mnie do ich poszukiwania i poznawania. 








Targom HORECA towarzyszył Festiwal Kulinarny. W jego ramach odbywały się pokazy mistrzów kuchni i konkursy kulinarne. Na zdjęciach migawki z konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych.

















Na zdjęciach mogliście zobaczyć zaledwie maleńki ułamek tego co firmy zaprezentowały na tagach przedstawiony z punktu widzenia moich zainteresować. Mam nadzieję, że zachęci was to do odwiedzania ich kolejnych edycji.

Targowy karnawał w Krakowie trwa nadal. Ledwie skończyły się jedne targi, a już rozpoczynają się kolejne. Już dziś 08.11.2014 startuje Terra Madre Slow Food Festival.  Przybywajcie do EXPO Kraków na ul. Galicyjską 9 :)


Komentarze

  1. Chyba bym oszalała ze szczęścia na takich targach, tyle wina i innych pyszności! :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI