KRAKERSY SEROWE IMPREZOWE
KRAKERSY SEROWE chrupiące, lekko pikantne, efektowne dla oka, pełne smaków i aromatów doskonale sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich jako przekąski typu finger food. Można po nie swobodnie sięgać podczas imprezy sylwestrowej czy karnawałowej bez konieczności poszukiwania wolnego miejsca przy stole, talerzyków i sztućców.
składniki :
* 200 g mąki
* 100 g masła w temperaturze pokojowej
* 1 serek topiony - 100
g
* ¼ łyżeczki soli
* białko z 1 jajka
* 100 g sera żółtego
* łyżeczka kminku
* łyżeczka czerwonej papryki w proszku
Okrągłe krakersy możemy udekorować kremem serowym.
krem :
* 100 g kremowego serka ziołowego lub sera mascarpone
* 3 żółtka
* sól i pierz do smaku
wykonanie :
Mąkę, sól, serek topiony i masło siekamy nożem i zagniatamy na jednolite ciasto ( jeśli wolicie - czynność tę swobodnie możemy również powierzyć mikserowi ).
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez minimum 2 godziny w lodówce.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,4 cm - 0,5 cm i wycinamy z niego dowolne kształty.
Krakersy smarujemy rozmąconym białkiem i obsypujemy startym serem żółtym lub przyprawami : kminkiem, czerwoną papryką lub dowolną waszą ulubioną mieszanką ziół.
Pieczemy w temp. 180℃ przez 12-15 minut.
Używając rękawa cukierniczego dekorujemy okrągłe krakersy pikantnym kremem serowym.
wykonanie kremu :
żółtka jaj ugotowanych na twardo ucieramy na jednolity krem z ziołowym serkiem lub z serem mascarpone; doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pyszne, zapisuję do zrobienia:-)
OdpowiedzUsuńśliczne i smaczne:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, bardzo sprytnie dodać serek topiony do ciasta - będą jeszcze bardziej serowe. Koniecznie muszę upiec.
OdpowiedzUsuń