PIERNIKI - od ciasta do dekorowania
Coraz bliżej Święta :)
Już najwyższy czas zająć się pieczeniem pierników !
Niech dom wypełni zniewalający aromat miodu i korzennych przypraw, niech rozejdzie się po wszystkich kątach, niech obudzi w nas radosne oczekiwanie na Boże Narodzenie.
Pierniki po wyjęciu z pieca i ostygnięciu będą twarde.
Powinny poleżeć w puszce około 2 tygodnie by zmięknąć. Tylko jak je ukryć przed domowymi łakomczuchami :)
CIASTO NA PIERNIKI
SKŁADNIKI :
* 40 dkg mąki
* 25 dkg miodu
* 10 dkg masła
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 łyżeczki cynamonu
* kilka goździków
* 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki utartego imbiru
Można użyć gotową przyprawę piernikową, ale ja wolę sama komponować smak naszych pierników.
* Gałkę muszkatołową ścieram na tarce o drobniutkich oczkach.
* Goździki rozgniatam na desce wałkiem do ciasta ( można zrobić to w moździerzu )
* Miód, masło, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki podgrzewam w garnku do momentu aż masło się roztopi; studzę.
* Dodaję mąkę i sodę oczyszczoną. Początkowo mieszam składniki łyżką, a potem dłońmi zagniatam miękkie ciasto.
Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 3 milimetrów. Ciasto jest mięciutkie i plastyczne - czynność trwa moment (należy tylko pamiętać o obsypaniu mąką wałka do ciasta). Foremkami o dowolnych kształtach wycinamy pierniczki. W trakcie pieczenia troszkę urosną; układając je na blasze musimy zostawić im trochę luzu. Pieczemy 12 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wystudzone pierniki chowamy w szczelnym pojemniku na około 2 tygodnie by zmiękły.
PIERNIKI Z "WITRAŻEM"
JAK ZROBIĆ WITRAŻ W PIERNIKU ?
Rozwałkowujemy piernikowe ciasto; wycinamy z niego dowolne kształty; robimy w nich otwory małą foremką w kształcie gwiazdki, dzwonka lub koła.
SKŁADNIKI :
* ciasto piernikowe
* 10 dkg gorzkiej czekolady
* garść orzechów włoskich
Kroję drobno gorzką czekoladę, którą wcześniej schłodziłam w lodówce i siekam drobno orzechy; dodaję je do piernikowego ciasta i mieszam dokładnie.
PRZED FORMOWANIEM PIERNIKÓW CIASTO NALEŻY SCHŁODZIĆ W LODÓWCE.
Z piernikowego ciasta formuję w dłoniach kulki wielkości małego orzecha, a potem rozgniatam je w mały placuszek. Nie musi być idealnie okrągły - to przecież domowe pierniczki. Zajadając się nimi będziemy siedzieli z kubkiem mleka przy blasku światełek na choince :) nie zawracajcie wiec sobie głowy dbałością o symetrię :)
Formowanie piernikowych piegusków to zadanie idealne dla dzieci - zupełnie jak zabawa plasteliną. W kilka minut powstanie blacha pełna piernikowych placuszków :)
Pierniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 12 - 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą jeszcze miękkie, ale stwardnieją zanim wystygną. Teraz powinny trafić do pojemnika i poczekać tam na święta / w tym czasie zdąża zmięknąć, zdążą jeżeli nikt ich wcześniej nie zje :)
PIERNICZKI LEBKUCHEN
Te pierniczki można zrobić w ostatniej chwili przed Świętami. By zmiękły wystarczy im jeden dzień zamknięcia w szczelnym pojemniku.
SKŁADNIKI :
To proporcje na około 30 pierniczków. My pieczemy od razu z potrójnej porcji :)
* 250 g mąki
* 80 g migdałów w płatkach lub całych bez skórki
* 180 g płynnego miodu
* 80 g masła
* 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
* 1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
* 1 łyżka kakao
* 1,5 łyżeczki cynamonu
*
0,5 łyżeczki goździków / rozgniatam je dokładnie wałkiem do ciasta na
drewnianej desce, można też w moździerzu jeśli tak wolicie :) /
* 0,5 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
* 0,5 łyżeczki utartego imbiru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody
Migdały i kandyzowaną skórkę z pomarańczy dokładnie rozdrabniamy w blenderze (można również je zmielić)
Kroimy masło, przekładamy je do garnuszka; wlewamy płynny miód i dodajemy przyprawy. Wszystko podgrzewamy do chwili, aż masło się rozpuści. Do miski miksera wsypujemy suche składniki : mąkę, rozdrobnione migdały, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, otartą skórkę z cytryny, kakao. Wlewamy przestudzony, ale jeszcze lekko ciepły miód z masłem i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy.
Zwilżamy dłonie wodą i lepimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na papierze do pieczenia. Na koniec, każdą kulkę lekko spłaszczajmy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Na rozgrzaną blachę do pieczenia zsuwamy z tacy papier do pieczenia z pierniczkami. Pieczemy 15 minut.
Po wyjęciu z pieca pierniki będą dość miękkie. W trakcie studzenia stwardnieją.
DEKOROWANIE PIERNIKÓW
Ozdabianie pierników to niezwykle przyjemne zajęcie.
Używając królewskiego lukru możemy na naszych piernikach stworzyć koronkowe, zachwycające zdobienia. Zajmie nam to sporo czasu i będzie wymagało od nas mnóstwa cierpliwości, a na dodatek będzie nam żal potem zjeść tych małych dzieł sztuki :)
Do dekorowania pierników używam więc zwykłego lukru, polew z czekolady, orzechów, kokosu, żurawinę, migdały i różne kolorowe posypki cukrowe.
Orzechy, migdały, żurawinę drobno siekamy.
Polewy czekoladowe rozpuszczamy w gorącej kąpieli.
Przygotowujemy lukier :
Bardzo dokładnie mieszamy 1 szklankę cukru pudru z 2 łyżkami soku z pomarańczy i 1 łyżką soku z cytryny.
Reszta niech będzie rodzinną zabawa :)
Zobaczyć na twarzach dzieciaków radość z własnoręcznie ozdobionego piernika - bezcenne !
przecudne! :-)))
OdpowiedzUsuńCudne słodkości!
OdpowiedzUsuńFajnie zebrane w jednym miejscu:-)
OdpowiedzUsuńTyle słodyczy w jednym miejscu. :)) Przeurocze dzieci, pierniczki wspaniałe. :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić te witrażowe - będą na choinkę :)) moją pierwszą własną :D
OdpowiedzUsuńłał! Moc przepisów!. W przyszłym tygodniu zamierzam z synem piec. Może skorzystamy z któregoś z Waszych. :)
OdpowiedzUsuńPiękne te wszystkie ciacha :) Bardzo mi się podoba pomysł na witrażyk z landrynków, napewno kiedyś wykorzystam ten patent ;)
OdpowiedzUsuń