TRYB JASNY/CIEMNY

PIERNIKI - od ciasta do dekorowania


Coraz bliżej Święta :)
Już najwyższy czas zająć się pieczeniem pierników !
Niech dom wypełni zniewalający aromat miodu i korzennych przypraw, niech rozejdzie się po wszystkich kątach, niech obudzi w nas radosne oczekiwanie na Boże Narodzenie.
Pierniki po wyjęciu z pieca i ostygnięciu będą twarde. 
Powinny poleżeć w puszce około 2 tygodnie by zmięknąć. Tylko jak je ukryć przed domowymi łakomczuchami :)


 CIASTO NA PIERNIKI

SKŁADNIKI :

* 40 dkg mąki
* 25 dkg miodu
* 10 dkg masła
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

* 2 łyżeczki cynamonu
* kilka goździków
* 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki utartego imbiru





Można użyć gotową przyprawę piernikową, ale ja wolę sama komponować smak naszych  pierników.  
* Gałkę muszkatołową ścieram na tarce o drobniutkich oczkach. 
* Goździki rozgniatam na desce wałkiem do ciasta ( można zrobić to w moździerzu )
* Miód, masło, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki podgrzewam w garnku do momentu aż masło się roztopi; studzę.
* Dodaję mąkę i sodę oczyszczoną. Początkowo mieszam składniki łyżką, a potem dłońmi zagniatam miękkie ciasto.

Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 3 milimetrów. Ciasto jest mięciutkie i plastyczne - czynność trwa moment (należy tylko pamiętać o obsypaniu mąką wałka do ciasta). Foremkami o dowolnych kształtach wycinamy pierniczki. W trakcie pieczenia troszkę urosną; układając je na blasze musimy zostawić im trochę luzu. Pieczemy 12 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wystudzone pierniki chowamy w szczelnym pojemniku na około 2 tygodnie by zmiękły. 

PIERNIKI Z "WITRAŻEM"

JAK  ZROBIĆ  WITRAŻ  W  PIERNIKU  ? 

Rozwałkowujemy piernikowe ciasto; wycinamy z niego dowolne kształty; robimy w nich otwory małą foremką w kształcie gwiazdki, dzwonka lub koła.


Teraz wystarczy roztłuc landrynki  i wsypać je do otworów w piernikach. W trakcie pieczenia cukierki się rozpuszczą i zespolą z piernikowym ciastem, a po wystudzeniu zastygną ponownie tworząc "witrażyk". Nie obawiajcie się - nie przykleją się do papieru do pieczenia. Wystarczy tylko chwilę poczekać aż lekko przestygną po wyjęciu ich z piekarnika. Pierniki pieką się w temperaturze 180 stopni przez 12 - 15 minut. 






PIERNIKI PIEGUSKI


SKŁADNIKI :

* ciasto piernikowe
* 10 dkg gorzkiej czekolady
* garść orzechów włoskich 


Kroję drobno gorzką czekoladę, którą wcześniej schłodziłam w lodówce i siekam drobno orzechy; dodaję je do piernikowego ciasta i mieszam dokładnie.
PRZED  FORMOWANIEM  PIERNIKÓW  CIASTO NALEŻY  SCHŁODZIĆ W LODÓWCE.

Z piernikowego ciasta formuję w dłoniach kulki wielkości małego orzecha, a potem rozgniatam je w mały placuszek. Nie musi być idealnie okrągły - to przecież domowe pierniczki. Zajadając się nimi będziemy siedzieli z kubkiem mleka przy blasku światełek na choince  :) nie zawracajcie wiec sobie  głowy dbałością o symetrię :)
Formowanie piernikowych piegusków to zadanie idealne dla dzieci - zupełnie jak zabawa plasteliną. W kilka minut powstanie blacha pełna piernikowych placuszków :)

Pierniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 12 - 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą jeszcze miękkie, ale stwardnieją zanim wystygną. Teraz powinny trafić do pojemnika i poczekać tam na święta / w tym czasie zdąża zmięknąć, zdążą jeżeli nikt ich wcześniej nie zje :)


PIERNICZKI LEBKUCHEN 


Te pierniczki można zrobić w ostatniej chwili przed Świętami. By zmiękły wystarczy im jeden dzień zamknięcia w szczelnym pojemniku.

SKŁADNIKI :
To proporcje na około 30 pierniczków. My pieczemy od razu z potrójnej porcji :)
* 250 g mąki
* 80 g migdałów w płatkach lub całych bez skórki
* 180 g płynnego miodu
* 80 g masła
* 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
* 1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
* 1 łyżka kakao
* 1,5 łyżeczki cynamonu
* 0,5 łyżeczki goździków / rozgniatam je dokładnie wałkiem do ciasta na drewnianej desce, można też w moździerzu jeśli tak wolicie :) /
* 0,5 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
* 0,5 łyżeczki utartego imbiru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody


Migdały i kandyzowaną skórkę z pomarańczy dokładnie rozdrabniamy w blenderze (można również je zmielić)
Kroimy masło, przekładamy je do garnuszka; wlewamy płynny miód i dodajemy przyprawy. Wszystko podgrzewamy do chwili, aż masło się rozpuści. Do miski miksera wsypujemy suche składniki : mąkę, rozdrobnione migdały, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, otartą skórkę z cytryny, kakao. Wlewamy przestudzony, ale jeszcze lekko ciepły miód z masłem i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy.
Zwilżamy dłonie wodą i lepimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na papierze do pieczenia. Na koniec, każdą kulkę lekko spłaszczajmy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Na rozgrzaną blachę do pieczenia zsuwamy z tacy papier do pieczenia z pierniczkami. Pieczemy 15 minut.
Po wyjęciu z pieca pierniki będą dość miękkie. W trakcie studzenia stwardnieją. 



DEKOROWANIE PIERNIKÓW
Ozdabianie pierników to niezwykle przyjemne zajęcie.
Używając królewskiego lukru możemy na naszych piernikach stworzyć koronkowe, zachwycające zdobienia. Zajmie nam to sporo czasu i będzie wymagało od nas mnóstwa cierpliwości, a na dodatek będzie nam żal potem zjeść tych małych dzieł sztuki :)

Do dekorowania pierników używam więc zwykłego lukru, polew z czekolady, orzechów, kokosu, żurawinę, migdały i różne kolorowe posypki cukrowe. 


Orzechy, migdały, żurawinę drobno siekamy.
Polewy czekoladowe rozpuszczamy w gorącej kąpieli.
Przygotowujemy lukier  :
Bardzo dokładnie mieszamy 1 szklankę cukru pudru z 2 łyżkami soku z pomarańczy i 1 łyżką soku z cytryny.





Reszta niech będzie rodzinną zabawa :)
Zobaczyć na twarzach dzieciaków radość z własnoręcznie ozdobionego piernika - bezcenne !


Korzenne przysmaki Wigilia 2014

Komentarze

  1. Fajnie zebrane w jednym miejscu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle słodyczy w jednym miejscu. :)) Przeurocze dzieci, pierniczki wspaniałe. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zrobić te witrażowe - będą na choinkę :)) moją pierwszą własną :D

    OdpowiedzUsuń
  4. łał! Moc przepisów!. W przyszłym tygodniu zamierzam z synem piec. Może skorzystamy z któregoś z Waszych. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne te wszystkie ciacha :) Bardzo mi się podoba pomysł na witrażyk z landrynków, napewno kiedyś wykorzystam ten patent ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI