ROLKI Z PAPIERU RYŻOWEGO Z WARZYWAMI, ŁOSOSIEM I AWOKADO
Dziś proponuję wam pełne smaku i lekkości rolki z papieru ryżowego z dodatkiem marynowanych warzyw, łososia i awokado. Danie świetne na imprezę i na kolacje we dwoje; bardzo lubiane przez nasze dzieci.
ROLKI Z WARZYWAMI
* papier ryżowy 6 szt
* po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej
* kalarepa
* marchewka
* 2 czerwone cebule
* garść świeżych listków szpinaku
* garść rukoli
* pół pęczka zielonej cebulki
* 150 g łososia wędzonego
* awokado
MARYNATA DO WARZYW :
* 50 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy z oliwek
* sok z ½ limonki
* pieprz, sól do smaku
Przygotowujemy marynatę do warzyw mieszając wszystkie jej składniki.
Papryki, cebulę, kalarepę i marchew kroimy w cieniutkie słupki o długości około 5 cm i wkładamy je do marynaty na 1 godzinę.
SALSA POMIDOROWA :
składniki :
* 4 pomidory
* 1 cebula czerwona
* ½ papryki czerwonej
* sok z ½ limonki
* papryczka chili lub 1/4 łyżeczki sosu Sambal Oelek
* sól, pieprz do smaku
wykonanie :
Pomidory sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych.
Miąższ z pomidorów, cebulę i czerwoną paprykę bardzo drobno siekamy i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i sosem Sambal Oelek.
ZWIJANIE ROLEK :
Łososia kroimy w paski.
Cebulkę zieloną siekamy.
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy z niego pestkę, miąższ dzielimy na kawałki.
Papier ryżowy moczymy w gorącej wodzie przez kilka sekund i kładziemy na desce.
Układamy na nim listki szpinaku, rukolę, marynowane warzywa, pokrojone w paski awokado i łososia; rolki ciasno zwijamy, kroimy je na pół i układamy na talerzu.
Podajemy z salsą pomidorową lub sosem słodko-kwaśnym.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!
OdpowiedzUsuń