WIGILIJNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
WIGILIJNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
Proponuję Wam dziś pyszną, warstwową sałatkę śledziową z dodatkiem orzechów włoskich i marynowanych buraków.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
proporcje na 6 porcji
* 6 filetów śledziowych w oleju z cebulą (przepis poniżej)
* 6 łyżek drobno
posiekanych orzechów włoskich
* 3 buraki marynowane (przepis poniżej)
* pęczek szczypiorku
* 12 łyżek majonezu
* 3 łyki marynaty spod
buraków
* 6 połówek orzechów do
dekoracji
ŚLEDZIE W OLEJU
* 6 filetów
śledziowych
* 3 cebule
* 3 liście laurowe
* 1 łyżeczka pieprzu
* 250 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* sok z ½ cytryny
* 3 cebule
* 3 liście laurowe
* 1 łyżeczka pieprzu
* 250 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* sok z ½ cytryny
wykonanie :
Filety śledziowe moczymy w wodzie przez 6 godzin, osuszamy. Teraz możemy pokroić je na mniejsze części lub marynować w całości - zależy jak wam wygodnie. Cebulę kroimy w cieniutkie pół-krążki. W naczyniu układamy naprzemiennie warstwy śledzi, a na nich warstwy cebuli i przypraw. Wszystko zalewamy mieszanką oleju i soku z cytryny (tak by śledzie były przykryte) i odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki, by smaki się "przegryzły".
BURAKI MARYNOWANE
* 3 duże buraki
marynata :
* 0,5 litra wody
* 50 ml octu jabłkowego
10%
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżka cukru
* 2 liście laurowy
* 4 ziarna pieprzu
wykonanie :
3 buraki gotujemy, studzimy, obieramy ze skóry i kroimy na ćwiartki. W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej buraki; zagotowujemy pod przykryciem i w takiej formie pozostawiamy do wystudzenia.
WIGILIJNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
PIERWSZA WARSTWA SAŁATKI
Orzechy włoskie drobno siekamy.Filety śledziowe oraz
cebulę wyjmujemy z oleju i kroimy w bardzo drobną kostkę; dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Formujemy z nich pierwszą warstwę sałatki (na porcję wypada średnio jeden śledź)
12 łyżek majonezu mieszamy z 3 łyżkami zalewy w której marynowały się buraki. Powstały w ten sposób sos dzielimy na 2 części (pierwsza część trafia bezpośrednio do sałatki, a druga służy do dekoracji talerzy)
Na warstwę śledzi z orzechami nakładamy warstwę sosu ( po 1 łyżce na porcję )
DRUGA WARSTWA SAŁATKI
12 łyżek majonezu mieszamy z 3 łyżkami zalewy w której marynowały się buraki. Powstały w ten sposób sos dzielimy na 2 części (pierwsza część trafia bezpośrednio do sałatki, a druga służy do dekoracji talerzy)
Na warstwę śledzi z orzechami nakładamy warstwę sosu ( po 1 łyżce na porcję )
TRZECIA WARSTWA SAŁATKI :
Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy nim warstwę majonezowego sosu.CZWARTA WARSTWA SAŁATKI :
Marynowane buraki wyjmujemy z zalewy i ucieramy je na tarle o grubych oczkach. Utarte buraki układamy na warstwie szczypiorku (po połowie buraka na jedną porcję).Sałatkę dekorujemy odrobiną majonezowego sosu, połówkami orzechów włoskich i szczypiorkiem. Na talerzach robimy dekoracyjne kleksy z pozostałej drugiej części sosu majonezowego.
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńAleż bogaty wybór wigilijnych pyszności :)
OdpowiedzUsuńPiękny śledziowy torcik...
OdpowiedzUsuńAniu, cóż za prezentacja, masterszefy by się nie powstydziły, normalnie! Mimo braku przekonania do śledzi wpałaszowałabym tę sałatkę, myślę, że pozostałe składniki fajnie równoważą intensywność ryby. Najlepszości!
OdpowiedzUsuńChciałabym zaserwować tą sałatkę przyszłej teściowe :) proszę powiedzcie mi jak inaczej ja podać niż w tym okrągłym naczynku? jesteśmy na "dorobku" i nie mam w kuchni zbyt wiele rzeczy, a chciałabym żeby sałatka równie wykwintnie się prezentowała na stole :) proszę pomóżcie! :)
OdpowiedzUsuńJest to typowa "sałatka warstwowa", więc aby efektownie się prezentowała serwuje się ją :
Usuń1. wieloporcjowo - w przeźroczystym ( szklanym) naczyniu - bardzo ładnie widać wtedy kolorowe warstwy sałatki gdy poda się ją na stół. Może masz taką miskę na sałatkę lub np żaroodporne naczynie do zapiekania z przeźroczystego szkła - byłoby nawet lepsze, bo ma płaskie dno :)
2. Tak jak pokazałam na zdjęciach - przygotowuje się pojedyncze porcje sałatki używając pierścienia do formowania potraw. Zakładam, że właśnie takiego pierścienia nie masz. Więc może wymyślmy z czego mogłabyś zrobić taki pierścień :) z grubego kartonu wytnij prostokąt o wys 4,5 cm i długości 24 cm. Sklej go tworząc walec taki jak mój metalowy. oklej go folią spożywczą ( to nie powinno być trudne, bo folia spożywcza sama się do siebie przykleja. I WYPRÓBUJ np na puree ziemniaczanym. Mam nadzieję, że taki walec domowej roboty do formowania potraw sprawdzi się. Możesz go od wewnątrz posmarować odrobiną oleju.
Mam nadzieję, że pomogłam :)
Pozdrawiam serdecznie
Super! Dziękuje bardzo mam taką przezroczysta miskę wiec na pewno w tym podam na stół :) a i kartonik wypróbuję ;D (właśnie w piekarniku dochodzą bułeczki z działu "dom chlebem pachnący, które są obłędne). Świetny blog, świetne potrawy, pozdrawiam serdecznie!
UsuńAniu, pyszna propozycja śledziowa. Wykorzystam ją niebawem:-)
OdpowiedzUsuńZdrowych, wesołych i magicznych, spędzonych w gronie rodzinnym Świąt!
Super przepis!
OdpowiedzUsuń