TRYB JASNY/CIEMNY

KULKI SEROWE - FINGER FOOD



Sylwestrowe szaleństwa już co prawda za nami, ale Karnawał dopiero się rozpoczyna. W tym roku czas zabawy, świętowania i ucztowanie będzie trwał nieprzerwanie od 6 stycznia do 17 lutego czyli od Święta Trzech Króli do dnia poprzedzającego Środę Popielcową. 
Niech tradycji stanie się zadość; bawcie się i radujcie :)
Nie każdemu dane będzie co prawda odwiedzić w okresie Karnawału Wenecję czy Rio de Janerio, ale na domówkach wśród przyjaciół wszyscy możemy dobrze się bawić. 
Takie spotkanie nie może obejść się oczywiście bez pysznego jedzenia :)
Doskonale sprawdzają się małe przekąski typu  FINGER FOOD, które je się bez użycia sztućców i talerzy. Ich wielkość powinna być taka, aby każdy mógł rozprawić się z nimi na 1 - 2 kęsy. Serwujemy w ten sposób tartinki, ptysie napełnione wytrawnym lub słodkim musem, babeczki, mini quiche, koreczki, mini roladki, warzywa i owoce, tarteletki.
Podaje się je na tacy do przekąsek układając w rzędach po kilka ich rodzajów; mogą być serwowane spięte wykałaczką, ułożone na specjalnych porcelanowych lub stalowych łyżeczkach lub w papierowych papilotach.



Dziś proponuję wam pełne smaków serowe kulki. 
Kremowe, aromatyczne wnętrze z ukrytą w środku soczystą niespodzianką obtoczone w kusząco barwnej orzechowej posypce przykuwa wzrok.
Trudno im się oprzeć :)

składniki :
( z podanych proporcji zrobicie 18 serowych kulek )

* 150 g sera Roquefort
* 250 g sera białego kremowego
* 18 winogron bezpestkowych ( zielonych lub czerwonych )
* do obtoczenia : 150 g orzechów włoskich, orzechów pistacjowych, żurawiny kandyzowanej, migdałów bez skórki w dowolnych proporcjach wg waszego uznania


wykonanie :

Ser roquefort rozgniatamy widelcem i łączymy w jednolitą masę z serkiem białym kremowym.
Żurawinę, migdały, orzechy włoskie i pistacjowe drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze. 
Winogrona myjemy i osuszamy.  
Z sera robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozgniatamy je w dłoniach, do środka każdego wkładamy winogrono i obtaczamy je w serku. Każdą kulę obtaczamy w orzechach, migdałach lub żurawinie.

  
NASZE PROPOZYCJE DAŃ NA SYLWESTROWE PRZYJĘCIE ZNAJDZIECIE [ TU ]

 




Komentarze

  1. Bardzo fajny przepis! Możesz dodać u mnie na blogu do przepisu miesiąca, tórego tematem są przekąski. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity pomysl...
    Wygladaja mega-apetycznie!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie rewelacyjne. Pewnie wymaga trochę czasu, ale kusi wzrok i jest pyszne.
    Zabieram pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo, bardzo gorąco pozdrawiam w Nowym 2015 ! Wszelkiej pomyśłności.

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialna propozycja na imprezkę, zapisuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczne!! po prostu fantastyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Już od dawna mam ochotę zrobić właśnie takie kuleczki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm ale to apetycznie wygląda :)
    akurat na najbliższą sobotę szukam pomysłów na menu na przyjecie z przyjaciółmi i już spisuje listę zakupów - kuleczki będą na 100000%

    przepis oczywiście zapisuje do zakładek by nie raz wrócić do niego !!!

    OdpowiedzUsuń
  10. hey, wygladaja wspaniale, sama pokusiłam się i zrobiłam je ostatnio ale to zdecydowanie nie moje smaki , ale wdzieku nie mozna im odmówić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj czy mogę skopiować i udostępnić Twój przepis na mojej grupie Peperoni kontra czekolada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NIE WYRAŻAM ZGODY NA KOPIOWANIE PRZEPISU.
      Jeśli chcesz, możesz udostępnić link do przepisu.

      Usuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI