TRYB JASNY/CIEMNY

ŁOSOŚ W POMARAŃCZOWO- IMBIROWYM SOSIE - OBIAD FIT


Łosoś w pomarańczowo-imbirowym sosie to danie pełne pikanterii. Uwodzi smakiem, kusi bogactwem aromatów i barw. Cudownie rozbudza zmysły.
Inspiracją do skomponowania tego dania była dla mnie lektura książki Konrada Gacy "Kuchnia FIT". Podjęłam wyzwanie ograniczenia soli w naszej diecie i zaczęłam przygotowywać lekkie, dietetyczne dania pełne witamin, mikroelementów i wartościowych tłuszczy. Staranniej dobieram produkty; sięgam po te pełnowartościowe.
Pomimo początkowych obaw nie odczuwamy dotkliwie braku soli w potrawach. Odkrywamy natomiast nowe smaki i przyprawy. 

"KUCHNIA FIT" Konrad Gaca - nasza recenzja książki








PIECZONY ŁOSOŚ W SOSIE POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM Z BRĄZOWYM RYŻEM, SAŁATKĄ Z AWOKADO I ROSZPONKĄ

pełna lista składników na 2 porcje :

* 300 g łososia (150 g na jedną porcje)
* 1 torebka brązowego ryżu ( po 3 czubate łyżki ugotowanego ryżu na jedną porcję)
* 2 garście sałaty roszponki
* 2 duże, soczyste pomarańcze ( lub 4 mniej okazałe) 
* 2 cm kawałek imbiru
* 1/2 łyżeczki papryki w proszku
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* skórka otarta z 1/4 limonki
* 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
* 1/2 - 1 papryczki chili (zależnie od tego jaką macie tolerancję ostrych smaków)
* 1 łyżeczka miodu gryczanego
* 1 łyżeczka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 1 mięsisty pomidor
* 1 dojrzałe awokado
* 1/4 papryki zielonej
* 1/4 papryki żółtej
* 1 czerwona cebulka
* 1/3 pęczka natki pietruszki
* 1/2 ząbka czosnku
* sok z połowy limonki
 
 
SOS I MARYNATA POMARAŃCZOWO-IMBIROWA

składniki na 2 porcje :

* 1 duża pomarańcza (lub 2 mniej dorodne)
* 2 cm kawałek imbiru
* 1/4 łyżeczki papryki w proszku
* 1/4 łyżeczki kurkumy
* skórka otarta z 1/4 limonki
* 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
* 1/2 - 1 papryczki chili (zależnie od tego jaką macie tolerancję ostrych smaków)
* 1 łyżeczka miodu gryczanego
* 1 łyżeczka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

wykonanie :

Imbir obieram i ucieram na drobniutkim tarle. 
Papryczkę chili kroję w cieniutkie plasterki, usuwam z nich pestki. 
Starannie myję limonkę i ścieram jej skórkę. 
Do małego rondelka wyciskam sok z pomarańczy; dodaję imbir, papryczkę chili i otarta skórkę z limonki; dosypuję paprykę czerwoną, kurkumę i grubo zmielony pieprz. Dodaję po łyżeczce miodu i oleju i wszystko bardzo dokładnie mieszam.

MARYNOWANIE ŁOSOSIA

W tak przygotowanej marynacie zanurzam kawałki łososia (skórką do góry) i pozostawiam w lodówce na około 1 godzinę.


DODATKI DO ŁOSOSIA  

W czasie gdy łosoś się marynuje ja przygotowuję sałatkę z awokado i gotuję brązowy ryż zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na jego opakowaniu.


SAŁATKA Z AWOKADO

składniki na 2 porcje :

* 1 mięsisty pomidor
* 1 dojrzałe awokado
* 1/4 papryki zielonej
* 1/4 papryki żółtej
* 1 czerwona cebulka
* 1/3 pęczka natki pietruszki
* 1/2 ząbka czosnku
* sok z połowy limonki
* pieprz świeżo zmielony do smaku ( ja dodaję go dużo )
* 1/4 papryczki chili lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki czerwonej w proszku

wykonanie :

Pomidora sparzam wrzącą wodą, obieram ze skóry, pozbawiam gniazd nasiennych.
Awokado przekrawam wzdłuż, wyjmuję pestkę i łyżką wydobywam jego miąższ. 
Natkę pietruszki drobno siekam.
Z papryczki chili usuwam pestki i bardzo drobno kroję.
Miąższ z pomidora, awokado, cebulę i obie papryki kroję w drobna kostkę; doprawiam sokiem z limonki, pieprzem, papryczką chili i czosnkiem zmiażdżonym w wyciskarce; dokładnie mieszam wszystkie składniki.

PIECZENIE ŁOSOSIA

Kawałki ryby wyjmuję z marynaty i wkładam do małego naczynia żaroodpornego układając je teraz skórką do dna naczynia. Z wierzchu rybę nacieram czerwoną papryką w proszku i kurkumą. Na dno naczynia żaroodpornego wlewam 2 łyżki marynaty pomarańczowo-imbirowej. Reszty marynaty nie wylewam - posłuży mi do zrobienia sosu ! 
Tak przygotowaną rybę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po upływie 12-15 minut ( zależnie od grubości kawałków ryby) włączam w piekarniku funkcję grilla i dopiekam rybę jeszcze około 5 minut, aż ładnie zrumieni się z wierzchu.

 
SOS POMARAŃCZOWO -  IMBIROWY

Gdy czas pieczenia ryby powoli się kończy - pozostałą marynatę pomarańczowo-imbirową gotuję na małym ogniu (często mieszając) przez około 2 - 3 minut. W tym czasie sos lekko się zredukuje. 


SERWOWANIE DANIA

Na talerzu układam obrane z błon kawałki pomarańczy; obok nich nalewam 2 łyżki zredukowanego sosu pomarańczowo- imbirowego, a na nim kładę kawałek pieczonego łososia. Rybę polewam z wierzchu łyżeczką sosu. Obok przy użyciu pierścienia kuchennego formuję ryż i sałatkę z awokado : najpierw warstwa ryżu ( 3 czubate łyżki ), a potem warstwa sałatki z awokado ( też 3 czubate łyżki na porcję ). Na koniec kładę na talerzu sałatę roszponkę i skrapiam ją sosem pomarańczowo-imbirowym.

18.01.2015 !
  
Konrad Gaca uznał ten przepis za : NAJLEPSZY FIT PRZEPIS NA DANIE OBIADOWE W KONKURSIE NA PRZEPIS INSPIROWANY KSIĄŻKĄ "KUCHNIA FIT" KONRADA GACY :)


#‎GACAkuchniaFIT

MOJE PROPOZYCJE NA DANIA FIT :

WOŁOWE PULPECIKI Z PIECZONYMI WARZYWAMI - OBIAD FIT




 

BUŁKI GRYCZANE FIT






PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU I AWOKADO - ŚNIADANIE FIT

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI