PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU I AWOKADO - ŚNIADANIE FIT
Z targu zawsze wracam obładowana pełnymi siatkami warzyw, owoców i świeżych ziół. Wytrwale dźwigam je do domu. Rozkładam na kuchennym blacie i sycę zmysły aromatami i barwami. Trudno mi wyobrazić sobie śniadanie bez udziału świeżości i chrupkości warzyw.
Przygotowując pastę śniadaniową z zielonego groszku i awokado inspirowałam się książką Konrada Gacy pt. "Kuchnia Fit". Jej autor podkreśla, że to co zjemy na śniadanie będzie miało wpływ na naszą kondycję i samopoczucie w ciągu całego dnia. Osoby, które jadają zdrowe, pełnowartościowe śniadania i przez to dostarczają swojemu organizmowi dużo dobrej energii na start rzadziej miewają problemy z nadwagą i otyłością i w ciągu dnia odczuwają mniejszą potrzebę sięgania po tłuste, niezdrowe dania.
PASTA FIT Z ZIELONEGO GROSZKU I AWOKADO
składniki :
* 2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
* 1 awokado
* 2 ząbki czosnku
* 1 - 1,5 łyżeczki soku z cytryny
* pół pęczka natki pietruszki
* kilka listków świeżej mięty
* świeżo zmielony pieprz do smaku (dodaję duuużo ! )
wykonanie :
Zielony groszek blanszuję przez 3 - 4 minuty, studzę.
Natkę pietruszki i listki świeżej mięty siekam.
Awokado przekrawam na pół, wyjmuję pestkę i przy pomocy łyżki wyjmuję jego miąższ ze skórki.
Wszystkie składniki blenduję i doprawiam sokiem z cytryny, rozgniecionym w wyciskarce czosnkiem i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Podaję na chrupkim pieczywie pełnoziarnistym lub z gryczanymi bułkami z TEGO PRZEPISU.
#GACAkuchniaFIT
Wygląda bardzo apetycznie - na pewno tak samo dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńsmacznie, zdrowo, pysznie i jeszcze jaki uroczy kolor!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie, jednak w tym śniadaniu brakuje mi białka.
OdpowiedzUsuńZapominasz o tym, że zielony groszek jest dobrym źródłem białka.
Usuń