TRYB JASNY/CIEMNY

WOŁOWE PULPECIKI Z PIECZONYMI WARZYWAMI - OBIAD FIT


Dobrze skomponowana dieta jest opracowana tak, abyśmy nie odczuwali długo dotkliwego głodu. Zakłada spożywanie 4 - 5 posiłków w ciągu dnia. Kiedy jemy regularnie i nie głodzimy się - nasz organizm nie wchodzi w  "tryb oszczędnego gospodarowania energią" i nie próbuje odkładać na czarną godzinę zapasów w formie tłuszczyku na biodrach czy oponki na kaloryferze :)
Konrad Gaca w swojej książce "Kuchnia Fit" pisze : "Jedzmy regularnie 4 - 5 razy dziennie. To pozwoli nam jadać mniejsze porcje, a organizm dostanie szanse na właściwe przerobienie i wykorzystanie wszystkich składników odżywczych.




JAK  JADAĆ  REGULARNIE  GDY  DŁUGIE  GODZINY  SPĘDZAMY  W  PRACY ? 
Trzymanie się zasad zdrowego odżywiania i regularnego jedzenia wydaje się być wówczas sporym wyzwaniem, ale zapewniam was, to nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Prawdą jest natomiast to, że zjedzenie w pracy zdrowego, dietetycznego obiadu wymaga od nas pewnej samodyscypliny, bo musimy go sobie wcześniej przygotować w domu i zabrać ze sobą do pracy. Niezależnie od tego w jakim miejscu i na jakim stanowisku pracujemy - jest to wykonalne :)

1. Jeśli w pokoju socjalnym macie lodówkę i mikrofalówkę - zainwestujcie w pojemniki do żywności, w których można odgrzewać posiłki w mikrofali - rozwiązanie bardzo proste choć niedostępne dla wszystkich.
 
2. Gdy opcja pierwsza odpada - rozważcie zakup TERMOSU  OBIADOWEGO. To bardzo praktyczne rozwiązanie. Takie termosy zawierają bardzo sprytnie rozmieszczone oddzielne pojemniki na poszczególne części posiłku i przez kilka godzin dobrze trzymają ciepło. Świetnie się sprawdzą pod warunkiem, że nie potraktujecie ich jak szejker :)   

3. Gdy dopadnie was lenistwo lub czasu zabraknie na samodzielne przygotowanie obiadu w domu - zawsze możecie skorzystać z wyjścia awaryjnego i odpowiednio wcześnie poznać oferty restauracji znajdujących się w pobliżu waszego miejsca pracy. Jest bardzo prawdopodobne, że któraś z nich idąc za potrzebą klientów przygotowuje dietetyczne dania obiadowe i gotowa jest dowieść je wam do pracy. Dietetyczny catering pewnie nie jest opcją najtańszą, ale to nie oznacza, że akurat dla was niedostępną ( dla jednych na stałe, a dla innych rezerwowo ).




WOŁOWE PULPECIKI W JARZYNOWYM SOSIE Z PIECZONYMI WARZYWAMI - OBIAD FIT

Do opracowanie tego przepisu zainspirowała mnie książka Konrada Gacy pt. "Kuchnia Fit". Wykorzystałam w nim mięso wołowe, które jak pisze Konrad Gaca " zawiera spore ilości l-karnityny, która ma wpływ na metabolizm tłuszczów i węglowodanów".




Danie to jest bardzo spójne smakowo, gdyż te same warzywa wykorzystałam w nim zarówno do pieczenia jak i do przygotowania sosu. Zależnie od pory roku lub własnych upodobań smakowych możecie urozmaicać je lub wzbogacać o inne składniki. 
DO TEGO DANIA WYKORZYSTAŁAM : CUKINIĘ, MARCHEW, PAPRYKI W TRZECH KOLORACH, CEBULĘ BIAŁĄ I CZERWONA, PORA, BAKŁAŻANA I POMIDORY.
Spróbujcie wykorzystać do niego również seler, patisona i dynię. Najważniejsze jest abyście sięgali po warzywa w różnych barwach. KOLOR  MA  ZNACZENIE :) To od barwy warzyw zależy rodzaj i ilość zawartych w nich składników odżywczych. Im intensywniejsza barwa warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji (witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy) w nich się kryje.
 
Dzięki bogactwu ziołowych przypraw nie odczuwa się w tym daniu braku soli.


WARZYWA PIECZONE

składniki na 4 porcje :

* 1 papryka czerwona
* 1 papryka żółta
* 1 papryka zielona
* 1 mała cukinia
* 1 mały bakłażan
* 1 marchewka
* 2 - 3 cebule czerwone
* 1 cebula biała
* 1/4 pora
* 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 1 łyżka przyprawy ziołowej o nazwie "zioła zamiast soli" W jej skład wchodzą : majeranek, czosnek, cebula, bazylia, papryka słodka, kolendra, pieprz, lubczyk, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, oregano, tymianek, chili i kozieradka. ( możecie oczywiście wykorzystać wasze ulubione ziołowe przyprawy nie zawierające soli)
* gałązka świeżego rozmarynu

wykonanie :

Papryki pozbawiam gniazd nasiennych.
Marchew obieram.
Cukinię obieram i wydrążam z niej nasiona.

TERAZ ODKŁADAM OKOŁO 400 G WARZYW W RÓWNYCH PROPORCJACH - WYKORZYSTAM JE ZA CHWILĘ DO PRZYGOTOWANIA SOSU ! 

Pozostałe warzywa kroję na duże kawałki i przekładam do żaroodpornego naczynia ( zależnie od tego czym dysponujecie - możemy warzywa piec w jednym dużym naczyniu żaroodpornym lub wykorzystać 4 małe jednoporcjowe naczynia). 
Warzywa skrapiam olejem, dodaję do nich przyprawy ziołowe i podlewam je odrobiną wody, aby w czasie pieczenia nadmiernie nie wyschły. Piekę w temperaturze 200 stopni Celsjusza prze 25 minut. W trakcie pieczenia raz mieszam, aby wszystkie warzywa równomiernie się upiekły.


PULPECIKI WOŁOWE W PIKANTNYM, AKSAMITNYM WARZYWNYM SOSIE 

składniki na 4 porcje :


* 600 g mięsa wołowego pieczeniowego - 150 g na jedną porcję !
* pomidory - zależnie od pory roku możecie wykorzystać miąższ z 3 dużych świeżych pomidorów lub połowę pomidorów z puszki
* 400 g warzyw w mniej więcej równych proporcjach : cukinia, papryka czerwona, cebula, marchew, por, bakłażan
* 1 łyżeczka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 2 szklanki wody
* 1 duży ząbek czosnku
* pieprz świeżo zmielony
* ostra czerwona papryka w proszku
* listek laurowy
* przyprawa ziołowa o nazwie "zioła zamiast soli" ( w jej skład wchodzą : majeranek, czosnek, cebula, bazylia, papryka słodka, kolendra, pieprz, lubczyk, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, oregano, tymianek, chili i kozieradka)




wykonanie :

Mięso wołowe mielę, dodaję do niego rozgnieciony w wyciskarce czosnek, świeżo zmielony pieprz i ziołowe przyprawy; dokładnie mieszam. Dzielę je na cztery 150-cio gramowe porcje. Z każdej porcji zwilżonymi wodą dłońmi formuję 3 mięsne kulki.  


SOS : Warzywa ( cebulę, cukinię, bakłażana, marchew, pora, paprykę czerwoną) kroję w drobną kostkę, przekładam do garnka o pojemności 2,5 litra, dolewam do nich 2 szklanki wody i dodaję pomidory z puszki (późnym latem i jesienią proponuję dodać do sosu miąższ ze świeżych pomidorów). Doprawiam łyżeczką ziołowej przyprawy, szczyptą ostrej czerwonej papryki, świeżo zmielonym pieprzem; dodaję liść laurowy i łyżeczkę oleju rzepakowego, aby zachować witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Gotuję 15 minut, wyjmuję listek laurowy i bardzo dokładnie blenduję.



Teraz sos ponownie doprowadzam do wrzenia i wrzucam do niego wołowe pulpeciki. Sosu w garnku jest akurat tyle, że idealnie je przykrywa. Pulpeciki gotuję 12 minut na niewielkim ogniu. Robię to w dwóch turach, gdyż jednocześnie nie mieszczą się wszystkie w garnku. Nie polecam używania większego garnka, w którym mogłyby gotować się jednocześnie - wymagałoby to przygotowania większej ilości sosu, a tak proporcje są idealne. Powstały sos jest naturalnie gęsty od warzyw, niezwykle aromatyczny i pełen smaków.



#‎GACAkuchniaFIT‬

CHCESZ BYĆ FIT ?  PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ :

KUCHNIA FIT Konrad Gaca - recenzja książki


BUŁKI GRYCZANE FIT I NASZA DROGA DO NOWOROCZNYCH POSTANOWIEŃ


 

PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU I AWOKADO - ŚNIADANIE FIT

 

Niskokaloryczny styczeń

Komentarze

  1. Świetny przepis zwłaszcza na sos.
    Moja połówka zaczęło koleją przygodę zdietą, chętnie wykorzystam Twój pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowity obiad. Ja czekam na swoja ksiazke pana Konrada.. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI