TRYB JASNY/CIEMNY

CIECIORKA W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM



Ciecierzyca ( inaczej cieciorka lub groch włoski ) zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym (nie występujące w innych białkach pochodzenia roślinnego), dlatego w połączeniu w jednym posiłku z innym źródłem białka roślinnego ( np. z kaszą ) może z powodzeniem zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe. 

Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) ciecierzycy w 100 g

Wartość energetyczna - 164 kcal
Białko ogółem - 8,86  g
Tłuszcz - 2,59  g
Węglowodany - 27,42  g (w tym cukry proste 4,80)
Błonnik - 7,6 g

Witaminy
Witamina C – 1,3 mg
Tiamina – 0.116 mg
Ryboflawina – 0.063 mg
Niacyna - 0.526  mg
Witamina B6  - 0.139 mg
Kwas foliowy -  172 μg
Witamina A – 27 IU
Witamina K - 4,0 μg

Minerały
Wapń – 49 mg
Żelazo  - 2,89 mg
Magnez  - 48 mg
Fosfor - 168 mg
Potas  - 291 mg
Sód – 7 mg


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html
100 g ugotowanej ciecierzycy zawiera: 164 kalorie w tym: 27,4 g węglowodanów, 2,6 g tłuszczu, 7,6 g błonnika i 8,86 g białka.
Ciecierzyca ma właściwości obniżające poziom tzw. "złego" cholesterolu  oraz ciśnienie krwi. Jest również uważana za afrodyzjak. Dzięki zawartości żelaza jest polecana jako produkt spożywczy zapobiegający anemii.
Zawiera duże ilości błonnika (7,6 g/100g ).
Ma niski indeks glikemiczny  IG=30  - jest zalecana dla osób chorujących na cukrzycę.
 
Z ciecierzycy używa się do przygotowania falafeli i humusu. Ja dziś zaproponuję wam ciecierzycę w pikantnym, aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym. Przepis pochodzi z Warsztatów Kuchni Żydów Marokańskich, które niezwykle ciekawie poprowadziła Maria Niziołek w JCC Kraków . 
Zapraszam do obejrzenia mojego fotoreportażu z tych warsztatów [KLIK]

/autorem tego zdjęcia jest Słodki Facet współautor bloga KUCHENNE WARIACJE /

CIECIORKA W OSTRYM SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM

składniki : 

* 500 g ugotowanej cieciorki ( lub w wersji dla leniwców 2 puszki cieciorki )
* 1 puszka słodkich pomidorów (lub 5 dużych, mięsistych pomidorów )
* 1 czerwona papryka
* 1 papryczka chili
* 2 duże ząbki czosnku
* słodka wędzona papryka i sól do smaku
* 2 łyżki oliwy z oliwek


wykonanie :

* Z papryczkę chili przekrawamy na pół, usuwamy z niej pestki i bardzo drobno siekamy.
* Ząbki czosnku obieramy i kroimy drobno.
* Krótko podsmażamy czosnek i papryczkę chili na oliwie.
* Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i pomidory.
* Dodajemy ugotowaną cieciorkę i doprawiamy słodką wędzoną papryką i solą.
* Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20-25 minut.
* Podajemy z brązowym ryżem lub kuskusem

Komentarze

  1. kochamy cieciorkę, dlatego na pewno wypróbujemy przepis
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty obiad, a jaki wartościowy i smaczny! Ja uwielbiam ciecierzycę- najczęściej robię w sosie ajwar, coś pysznego! Polecam wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciecierzyce w sosie pomidorowym!
    Idealne danie na szybko, no i mozna mrozic!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W ciecierzycy zakochałam się dzięki "mojej" pani dietetyk :) Zwykle robię ciecierzycę z sosem szpinakowym albo pastę z suszonymi pomidorami. Natomiast na pewno przetestuję ten przepis, bo brzmi smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja tam lubie lagodnie :) ale wyprobuje - chociazby dla meza ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI