CIECIORKA W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM
Ciecierzyca ( inaczej cieciorka lub groch włoski ) zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym (nie występujące w innych białkach pochodzenia roślinnego), dlatego w połączeniu w jednym posiłku z innym źródłem białka roślinnego ( np. z kaszą ) może z powodzeniem zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe.
100 g ugotowanej ciecierzycy zawiera: 164 kalorie w tym: 27,4 g węglowodanów, 2,6 g tłuszczu, 7,6 g błonnika i 8,86 g białka.
Ciecierzyca ma właściwości obniżające poziom tzw. "złego" cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Jest również uważana za afrodyzjak. Dzięki zawartości żelaza jest polecana jako produkt spożywczy zapobiegający anemii.
Zawiera duże ilości błonnika (7,6 g/100g ).
Ma niski indeks glikemiczny IG=30 - jest zalecana dla osób chorujących na cukrzycę.
Z ciecierzycy używa się do przygotowania falafeli i humusu. Ja dziś zaproponuję wam ciecierzycę w pikantnym, aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym. Przepis pochodzi z Warsztatów Kuchni Żydów Marokańskich, które niezwykle ciekawie poprowadziła Maria Niziołek w JCC Kraków .
Zapraszam do obejrzenia mojego fotoreportażu z tych warsztatów [KLIK]
/autorem tego zdjęcia jest Słodki Facet współautor bloga KUCHENNE WARIACJE /
CIECIORKA W OSTRYM SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM
składniki :
* 500 g ugotowanej cieciorki ( lub w wersji dla leniwców 2 puszki cieciorki )
* 1 puszka słodkich pomidorów (lub 5 dużych, mięsistych pomidorów )
* 1 czerwona papryka
* 1 papryczka chili
* 2 duże ząbki czosnku
* słodka wędzona papryka i sól do smaku
* 2 łyżki oliwy z oliwek
wykonanie :
* Z papryczkę chili przekrawamy na pół, usuwamy z niej pestki i bardzo drobno siekamy.
* Ząbki czosnku obieramy i kroimy drobno.
* Krótko podsmażamy czosnek i papryczkę chili na oliwie.
* Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i pomidory.
* Dodajemy ugotowaną cieciorkę i doprawiamy słodką wędzoną papryką i solą.
* Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20-25 minut.
* Podajemy z brązowym ryżem lub kuskusem
kochamy cieciorkę, dlatego na pewno wypróbujemy przepis
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Prosty obiad, a jaki wartościowy i smaczny! Ja uwielbiam ciecierzycę- najczęściej robię w sosie ajwar, coś pysznego! Polecam wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciecierzyce w sosie pomidorowym!
OdpowiedzUsuńIdealne danie na szybko, no i mozna mrozic!
:)
W ciecierzycy zakochałam się dzięki "mojej" pani dietetyk :) Zwykle robię ciecierzycę z sosem szpinakowym albo pastę z suszonymi pomidorami. Natomiast na pewno przetestuję ten przepis, bo brzmi smacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńja tam lubie lagodnie :) ale wyprobuje - chociazby dla meza ;)
OdpowiedzUsuń