TRYB JASNY/CIEMNY

KACZKA PIECZONA Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWĄ GLAZURĄ



KACZKA PIECZONA Z POMARAŃCZOWO IMBIROWĄ GLAZURĄ

chrupiąca skórka i soczyste mięso
pikanteria i słodycz
cytrusowa nuta pomarańczy i szałwii
i wszystko to razem w harmonii  


PODANA Z PUREE Z BATATÓW I SAŁATKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY

pikantne purée z batatów i sałatka z czerwonej kapusty są dopełnieniem smaków, barw i aromatów






UDKA Z KACZKI 

składniki :

* 5 udek z kaczki
* 2 soczyste pomarańcze
* pół pęczka świeżej szałwii
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
* 1,5 cm kawałek imbiru
* 1 łyżka miodu
* papryczka chili
* sól
* świeżo zmielony pieprz




wykonanie :

Udka kaczki myjemy i układamy w nasmarowanej olejem brytfannie, solimy, podlewamy sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy i wkładamy do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Pieczemy przez 50 minut. W tym czasie podlewamy udka przynajmniej dwukrotnie wytapiającym się z nich tłuszczem.
Drugą pomarańczę przekrawamy na pół. Pierwszą połówkę pomarańczy kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm ( sok z drugiej połówki wykorzystamy do przygotowania glazury pomarańczowo-imbirowej ).
Na podpieczonych udkach kaczki układamy kawałki plastrów pomarańczy i świeżą szałwię.
Pieczemy jeszcze przez 20 minut. W tym czasie również pamiętamy o podlewaniu udek.



GLAZURA POMARAŃCZOWO-IMBIROWA

1 łyżkę miodu łączymy z sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Dodajemy do niego starty na drobniutkim tarle 1,5 cm kawałek imbiru i drobno pokrojoną papryczkę chili (bez pestek ). Doprawiamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu; mieszamy.



Gdy udka już się upiekły - polewamy je sosem pomarańczowo-imbirowym i zapiekamy przez 3 - 4 minuty.









PUREE Z BATATÓW

składniki :

* bataty ( po 2 na porcje )
* masło ( około 1 łyżka na 0,5 kg batatów )
* śmietana kremówka ( około 1 łyżka na 0,5 kg batatów )
* sól
* ostra czerwona papryka w proszku

wykonanie :

Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie ( postępujemy tak jak z ziemniakami ); odcedzamy, dodajemy po łyżce masła i śmietany blendujemy i doprawiamy czerwoną papryką.

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I POMARAŃCZY

składniki :

* 1/2 małej główki kapusty czerwonej
* 1/2 papryki pomarańczowej lub czerwonej
* 1 cebula czerwona
* 1 łodyga selera naciowego
* 1 pomarańcza
* 1/2 cytryny
* 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku





wykonanie :

Kapustę szatkujemy, cebulkę kroimy w piórka, przekładamy do naczynia, zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy, studzimy, lekko solimy, polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, mieszamy. Paprykę kroimy w paski, a seler naciowy w plasterki; dodajemy do sałatki.
Pomarańczę przekrawamy na pół. 
Z pierwszej połówki wyciskamy sok, łączymy go z olejem, doprawiamy pieprzem i dodajemy do sałatki, mieszamy.
Drugą połówkę pomarańczy dzielimy na cząstki, obieramy z białych błonek, kroimy na kawałki i układamy na sałatce.



PODANIE DANIA :
Na gorącym purée z batatów układamy upieczone udka z kaczki; podajemy z sałatka z czerwonej kapusty i pomarańczy oraz z sałatą roszponką.



Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI