KACZKA PIECZONA Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWĄ GLAZURĄ
KACZKA PIECZONA Z POMARAŃCZOWO IMBIROWĄ GLAZURĄ
chrupiąca skórka i soczyste mięso
pikanteria i słodycz
cytrusowa nuta pomarańczy i szałwii
i wszystko to razem w harmonii
PODANA Z PUREE Z BATATÓW I SAŁATKĄ Z CZERWONEJ KAPUSTY
pikantne purée z batatów i sałatka z czerwonej kapusty są dopełnieniem smaków, barw i aromatów
UDKA Z KACZKI
składniki :
* 5 udek z kaczki
* 2 soczyste pomarańcze
* pół pęczka świeżej szałwii
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
* 1,5 cm kawałek imbiru
* 1 łyżka miodu
* papryczka chili
* sól
* świeżo zmielony pieprz
wykonanie :
Udka kaczki myjemy i układamy w nasmarowanej olejem brytfannie, solimy, podlewamy sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy i wkładamy do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Pieczemy przez 50 minut. W tym czasie podlewamy udka przynajmniej dwukrotnie wytapiającym się z nich tłuszczem.
Drugą pomarańczę przekrawamy na pół. Pierwszą połówkę pomarańczy kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm ( sok z drugiej połówki wykorzystamy do przygotowania glazury pomarańczowo-imbirowej ).
Na podpieczonych udkach kaczki układamy kawałki plastrów pomarańczy i świeżą szałwię.
Pieczemy jeszcze przez 20 minut. W tym czasie również pamiętamy o podlewaniu udek.
GLAZURA POMARAŃCZOWO-IMBIROWA
1 łyżkę miodu łączymy z sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Dodajemy do niego starty na drobniutkim tarle 1,5 cm kawałek imbiru i drobno pokrojoną papryczkę chili (bez pestek ). Doprawiamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu; mieszamy.
Gdy udka już się upiekły - polewamy je sosem pomarańczowo-imbirowym i zapiekamy przez 3 - 4 minuty.
PUREE Z BATATÓW
składniki :
* bataty ( po 2 na porcje )
* masło ( około 1 łyżka na 0,5 kg batatów )
* śmietana kremówka ( około 1 łyżka na 0,5 kg batatów )
* sól
* ostra czerwona papryka w proszku
wykonanie :
Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie ( postępujemy tak jak z ziemniakami ); odcedzamy, dodajemy po łyżce masła i śmietany blendujemy i doprawiamy czerwoną papryką.
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I POMARAŃCZY
składniki :
* 1/2 małej główki kapusty czerwonej
* 1/2 papryki pomarańczowej lub czerwonej
* 1 cebula czerwona
* 1 łodyga selera naciowego
* 1 pomarańcza
* 1/2 cytryny
* 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
wykonanie :
Kapustę szatkujemy, cebulkę kroimy w piórka, przekładamy do naczynia, zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy, studzimy, lekko solimy, polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, mieszamy. Paprykę kroimy w paski, a seler naciowy w plasterki; dodajemy do sałatki.
Pomarańczę przekrawamy na pół.
Z pierwszej połówki wyciskamy sok, łączymy go z olejem, doprawiamy pieprzem i dodajemy do sałatki, mieszamy.
Drugą połówkę pomarańczy dzielimy na cząstki, obieramy z białych błonek, kroimy na kawałki i układamy na sałatce.
PODANIE DANIA :
Na gorącym purée z batatów układamy upieczone udka z kaczki; podajemy z sałatka z czerwonej kapusty i pomarańczy oraz z sałatą roszponką.
Wygląda cudnie :)))
OdpowiedzUsuń