TRYB JASNY/CIEMNY

ŁOSOŚ Z SOSEM SZAŁWIOWYM I FRYTKAMI Z BATATÓW


Lubiane przez wszystkich klasyczne połączenie ryby i frytek dziś w trochę innej wersji. Niestety nie mogę powiedzieć, że jest to wersja znacząco mniej kaloryczna, ale na pewno niezwykle smaczna. Barwami, smakiem i aromatami pobudza zmysły i apetyt :)
Lekko słodkawy smak batatów przełamany pikanterią papryki chili i aromatem rozmarynu świetnie komponuje się z pieczoną rybą, a do tego niezwykle aromatyczny sos szałwiowy. Szałwia ma w sobie taką cytrusową nutę smakową, która doskonale pasuje do ryby. Bardzo lubię to połączenie smaków :)


ŁOSOŚ

składniki :

* 150 - 200 g łososia na porcję
* sól i pieprz świeżo zmielony
* sok z cytryny

Rybę czyścimy, filetujemy, dzielimy na porcje, skrapiamy lekko sokiem wyciśniętym z cytryny, doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. 
Rozgrzewamy piekarnik do 200 °C. Jako pierwsze wkładamy do niego frytki z batatów; w połowie pieczenia obok frytek układamy kawałki łososia.


FRYTKI Z BATATÓW 

składniki :

* 0,5 kg batatów
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 0,5 - 1 papryczka chili - zależy jak ostro lubicie :)
* gałązka świeżego rozmarynu
* szczypta soli
* świeżo mielony pieprz


wykonanie :

Bataty myjemy, obieramy i kroimy w słupki o grubości około 1 cm. Powstają wielkie, pomarańczowe frytki :)
Papryczkę chili pozbawiamy pestek i drobno kroimy.
Z gałązki rozmarynu  odrywamy kilka igieł i drobno je siekamy. Frytki przekładamy do naczynia, skrapiamy łyżką oliwy z oliwek. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryczką chili i rozmarynem; mieszamy aby przyprawy równomiernie pokryły bataty.
Frytki przekładamy na blachę do pieczenia i rozkładamy je tak, by nie nachodziły na siebie. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C.
Frytki pieczemy przez 25 minut.
15 minut przed końcem pieczenia frytek  układamy obok nich na blasze kawałki łososia przyprawione sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

W czasie gdy frytki i ryba się pieką, my przygotowujemy sos szałwiowo-śmietanowy. 



SOS SZAŁWIOWO-ŚMIETANOWY

składniki na 3 porcje :

* świeża szałwia ( jedna okazała doniczka z ziołami )
* 120 ml śmietany 30 % tłuszczu
* 2 łyżki serka mascarpone
* sok z połówki dużej cytryny
* pieprz świeżo zmielony
* sól do smaku ( z umiarem ! )


wykonanie :

Listki szałwii drobno siekamy.
W niewielkim garnku kuchenną trzepaczką mieszamy śmietanę i serek mascarpone. Doprawiamy obficie świeżo zmielonym pieprzem i minimalną ilością soli. Zagotowujemy na małym ogniu stale mieszając. Dosypujemy szałwię. Podgrzewamy jeszcze około 3 - 4 minuty. W tym czasie sos nieznacznie się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy go sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.

PODANIE DANIA :

Na talerzu układamy upieczone kawałki łososia i frytki. Rybę polewamy sosem szałwiowo-śmietanowym. Podajemy z sałatą roszponką ( lub inną w ulubionym gatunku ) oraz koktajlowymi pomidorkami.


Komentarze

  1. Nie lubię łososia, nie smakuje mi bez względu na to jak jest przyrządzony, ale takie frytki z chęcią bym wypróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bataty zdecydowanie zdrowsze od klasycznych ziemniaków, mają o wiele niższy indeks glikemiczny. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI