TRYB JASNY/CIEMNY

RYBA POD KRUSZONKĄ





Ryba pieczona pod kruszonką 
to ostatnio jedno z naszych  ulubionych dań. Jest niezwykle aromatyczne, barwne i ma ciekawą strukturę : na delikatnym warzywnym purée soczysta ryba przykryta chrupiącą, orzechowo-ziołową kruszonką - PYCHOTA ! :)
Przepis pozostawia spory margines dla kulinarnej fantazji i aktualnej zawartości spiżarni.  Zachęcam was więc do eksperymentowania ze składnikami kruszonki - możecie wykorzystać różne orzechy, nasiona i świeże zioła. Wybór gatunku ryby też należy do was. Polecam filety z dorsza i łososia lub steki z tuńczyka.

składniki :

PODAJĘ PROPORCJE SKŁADNIKÓW ODPOWIADAJĄCE JEDNEJ PORCJI.
Dostosujcie sobie sami je do swoich potrzeb :)

ryba :

* 150 - 180 g filetów ze świeżej ryby np dorsza lub łososia
* sok z cytryny do skropienia ryby
* pieprz świeżo zmielony

zielona kruszonka :

* 1 łyżka obranych z łupinek solonych orzechów pistacjowych
* 1 łyżka pestek dyni
* 1 łyżka startego parmezanu
* 1 łyżeczka tartej bułki
* 3 łodyżki natki pietruszki
* 4 listki świeżej bazylii
* 1 łyżeczka oliwy z oliwek ( 5 ml )
* szczypta skórki otartej z cytryny
* 1/3 ząbka czosnku
* pieprz świeżo zmielony

NIE DODAJEMY JUŻ SOLI, BO SŁONE SA ORZESZKI PISTACJOWE !

zielone purée warzywne :

* 1 ziemniak
* 100 g zielonego groszku ( mrożonego lub świeżego )
* kilka listków świeżej bazylii
* 1/3 ząbka czosnku
* 1/2 łyżeczki masła
* sól, świeżo zmielony pieprz do smaku




wykonanie :

Zielone purée :
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Pod koniec gotowania ziemniaków blanszujemy zielony groszek przez około 3-4 minuty ( aż będzie miękki).
Ugotowane, gorące warzywa przekładamy do blendera lub malaksera ( robimy to w momencie gdy ryba jest już prawie upieczona ! ) dodajemy posiekaną bazylię, masło i rozgnieciony w wyciskarce czosnek. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.

W czasie, gdy gotują się ziemniaki my przygotowujemy rybę pod zielona kruszonką.

Zielona kruszonka :
Do blendera wrzucamy obrane z łupinek solone orzeszki pistacjowe, pestki dyni, starty parmezan, posiekane listki bazylii i natki pietruszki, rozgnieciony w wyciskarce czosnek,  bułkę tartą i dokładnie rozdrabniamy. Dolewamy oliwę z oliwek i doprawiamy pieprzem i otarta skórką z cytryny.

Ryba :
Rybę czyścimy, filetujemy, dzielimy na porcje, skrapiamy lekko sokiem wyciśniętym z cytryny i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. 
Piekarnik rozgrzewamy do 190 °C.
Tak przygotowaną rybę układamy na blasze do pieczenia skropionej olejem. Na rybę przekładamy zielona kruszonkę lekko ją dociskając.
Pieczemy 12 - 15 minut zależnie od grubości filetów z ryby. 


Na talerz przekładamy porcję purée warzywnego i układamy na nim upieczoną rybę z zieloną kruszonką. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. 
Świetnym dodatkiem do dania będzie sałata roszponka polana sosem winegret.




Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI