MAZUREK WIELKANOCNY
Dziś dzielę się z wami przepisem na nasz ulubiony mazurek :)
Trudno mi sobie bez niego wyobrazić święta.
Delikatny kruchy spód, warstwa intensywnie owocowej konfitury, bogactwo bakalii, aromatyczna masa migdałowo-cytrynowa i czekoladowa polewa - POEZJA :)
W Polsce tradycja wypiekania mazurków na Święta Wielkanocne rozpoczęła się już w XVII wieku. Symbolika mazurka powiązana jest z zakończeniem Wielkiego Postu, w czasie którego chrześcijanie przez czterdzieści dni powstrzymywali się od jedzenia potraw mięsnych i słodkich. Słodki mazurek był swego rodzaju nagrodą dla wytrwałych w wierze.
Tradycyjne mazurki są bardzo słodkie i nie zawsze mi z tego powodu smakują. W tym mazurku poziom słodyczy jest zrównoważony naturalną kwasowością konfitury owocowej i cytrusową nutą smakową w masie migdałowej.
Do kruchego ciasta dodaję zawsze otręby pszenne. W żaden sposób nie wpływają na smak ciasta; może jedynie czynią go jeszcze bardziej kruchym. Ich dodatek ma jednak zbawienny wpływ dla naszego organizmu w okresie wielkanocnego objadania się :)
MAZUREK WIELKANOCNY - składniki
I WARSTWA ciasto kruche :
* 400 g mąki pszennej
* 100 g otrębów pszennych
* 150 g cukru pudru
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 200 g masła
* 2 - 3 łyżki gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* miąższ z laski wanilii lub cukier z prawdziwa wanilią
* 350 g lekko kwaśnych powideł śliwkowych lub konfitury morelowej niskosłodzonej - wykorzystałam półtora słoika morelowej konfitury o pojemności 230 g
* 700 g bakalii - w równych porcjach lub dowolnych kombinacjach: morele suszone, rodzynki, żurawina, daktyle, suszone figi, kalifornijskie śliwki, orzechy włoskie lub laskowe, migdały
III WARSTWA masa migdałowo-cytrynowa :
* 2 jajka
* 2 żółtka
* 140 g cukru pudru ( 1 łyżka to 10 g cukru pudru)
* 140 g masła
* miąższ z 1 laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 100 g zmielonych na mąkę migdałów bez skórek
* 60 g bułki tartej ( 1 łyżka to 8 g bułki tartej )
* sok z 1 dużej i bardzo soczystej cytryny
IV WARSTWA Polewa czekoladowa :
* 200 ml śmietany 30 % tłuszczu
* 4 łyżki kakao
* 200 g czekolady deserowej
(lub 2 opakowania deserowej polewy czekoladowej)
* 50 g migdałów do ozdoby mazurka
WYKONANIE :
I WARSTWA - ciasto kruche :
Z podanych
składników zagniatamy ciasto kruche. Najpierw łączymy pokrojone drobno masło, mąkę i otręby; potem dosypujemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dosypujemy cukier
puder i miąższ z laski wanilii. Dodajemy 1 jajko, 2 żółtka, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto (tę czynność powierzam w całości mikserowi).
Ciasto schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę (lub dłużej); można je również
schować do zamrażalnika i wyjąć w dniu pieczenia.
UWAGA! Jeśli wam się śpieszy - nie musicie ciasta schładzać.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C
Blachę domową wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta odrywamy niewielką kulę wielkości śnieżki mieszczącej się w dłoniach. Robimy z niej później "pisankę" wg TEGO PRZEPISU.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy; robimy niski brzeg (lub po prostu wylepiamy ciastem dno blachy do pieczenia; w równym rozprowadzeniu ciasta pomagamy sobie szklanką, którą używamy jak wałek do ciasta).
Ciasto nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C.
II WARSTWA powidła, bakalie i owoce suszone
W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy bakalie i owoce.
Figi i daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut; kroimy w paski.
Figi i daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut; kroimy w paski.
Migdały w skórkach zalewam na 15 minut wrzątkiem; po tym czasie obieram je ze skórek.
Orzechy i obrane migdały kroimy.
Rodzynki, morele też przelewamy gorąca wodą. Morele kroimy w paski.
Wszystkie bakalie i suszone owoce mieszamy w misce.
III WARSTWA masa migdałowo-cytrynowa
Obrane migdały (lub płatki migdałowe) mielimy na mąkę (używam do tego malaksera).
Masło wkładamy do garnuszka i stale mieszając podgrzewamy do jego rozpuszczenia.
Jajka, żółtka i cukier puder ubijamy używając miksera lub kuchennej trzepaczki. Dodajemy wanilię, sok wyciśnięty z cytryny, rozpuszczone masło, migdały i bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy mikserem lub rózgą kuchenną.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika.
Teraz na podpieczonym, gorącym cieście rozprowadzamy powidła morelowe. Wybierzcie powidła lekko kwaśne !
Na warstwie powideł rozsypujemy mieszankę bakalii i suszonych owoców i zalewamy ją masą migdałowo-cytrynową.
Ciasto wkładamy ponownie do pieca i pieczemy w temperaturze 180°C przez kolejne 20 minut.
IV WARSTWA polewa czekoladowa
Do garnuszka wlewamy śmietanę, dodajemy kakao i mieszamy aż nie będzie grudek.
Stopniowo podgrzewamy na małym ogniu. Gdy masa będzie ciepła odstawiamy garnek z ognia i dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy aż
czekolada całkowicie się roztopi; czekamy aż trochę ostygnie. Polewę rozprowadzamy po
powierzchni upieczonego mazurka. Całość dekorujemy tworząc kwiaty z połówek migdałów.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam takie ciasta. Trzeba będzie kiedyś wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://myenchantix.blogspot.com/
Bardzo ciekawy przepis. U mnie robi się cienkie mazurki, tak aby można było je pokroić na jak najmniejsze kawałeczki: żeby można było spróbować wszystkich:-) Masa mogdałowo - cytrynowa bardzo m isię podoba : wykradnę ją do własnego mazurka !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
dzięki za przepisy ;)
OdpowiedzUsuńw tym roku święta wg. przepisów :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę ciekawie. Ja osobiście za mazurkiem nie przepadam, ale przepis warto znać, bo parę osób z mojego otoczenia lubi.
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię mazurki. U nas w domu zawsze co święta się je wykonuje. Mazurka wielkanocnego nauczyła mnie robić babcia, jednak przepisów na jego wykonanie jest naprawdę bardzo wiele. Jako dziecko pamiętam ten zapach i to był znak zbliżających się świąt. Teraz sama wykonuję mazurka i co roku staram się znaleźć jakiś nowy przepis. Teraz wszystko można znaleźć w internecie. W tym roku wykonałam go wg Twojego przepisu i wyszedł przepyszny! Dziękuję za inspiracje ;)
OdpowiedzUsuńOdpowiedz