WIELKANOCNY MAŁOPOLSKI SMAK - FOTOREPORTAŻ
27 i 28 marca 2015 roku w jednym ze stoisk Wigilijnego Małopolskiego Smaku zaaranżowano polową kuchnię, w której wspólnie stanęli do pracy znani kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz małopolscy blogerzy kulinarni. Częstowaliśmy Krakowian i turystów tym co Małopolska ma najlepszego. Gotowaliśmy z naturalnych, lokalnych produktów które były dostępne na innych stoiskach Wielkanocnego Targu.
Z mikrofonem stale towarzyszył nam Robert Karpowicz z radia RMF FM.
Wkładaliśmy serce w to co robiliśmy aby sprawić radość tym, którzy nas odwiedzali. A przybywali tłumnie. Wszystkie ręce do pracy się liczyły, by nikt od naszego stoiska nie odszedł bez poczęstunku. Z pomocą przybyli nam nawet : pan Jacek Krupa - Wicemarszałek Województwa Małopolskiego i pani Elżbieta Kantor - Dyrektor Departamentu Turystyki Promocji i Sportu.
W sobotę pan Szczepan Gawor sam kroił i częstował wszystkich przybyłych wyśmienitą Szynką Podstolego ze swojego zakładu GAWOR PODSTOLICE.
Kucharze przy wsparciu blogerów kulinarnych przygotowali tego dnia święconkę na serwatce, barszcz czerwony
zabielany z białą kiełbasą i jajkiem, kiełbasę po kawaleryjsku i
serdelki miechowskie. Krakowianie pochwał nie szczędzili :)
Szefowie Kuchni : Leszek Kawa, Robert Żmuda, Wojciech Wołosowski, Bartosz Kwiatkowski i Łukasz Grabowski czuwali nad idealnym smakiem i jakością wydawanych potraw. Pomagał im Mariusz Zalas uczeń ZSG nr.2; chyba zdolny skoro go pod swoje skrzydła przygarnęli :)
Szefowie Kuchni : Leszek Kawa, Robert Żmuda, Wojciech Wołosowski, Bartosz Kwiatkowski i Łukasz Grabowski czuwali nad idealnym smakiem i jakością wydawanych potraw. Pomagał im Mariusz Zalas uczeń ZSG nr.2; chyba zdolny skoro go pod swoje skrzydła przygarnęli :)
Swym doświadczeniem, pomocą i radą służył nam Robert Żmuda, któremu przypadł honor pokrojenia dla tłumnie zgromadzonych Krakowian Szynki Miechowskiej z zakładu ZET - POL.
W Niedzielę Palmową przygotowaliśmy :
* serdelki z musztardą od Konika
* kanapki małopolskie
* żurek na serwatce
* smażone połówki jajek na twardo z farszem z oscypka
* roladę z pieczonego boczku podana z sosem chrzanowym i wiosennym
* jajka faszerowane : z pastą z pieczarek, sosem z tuńczykiem
* jajka z sosem wiosennym
* mazurki na kruchym cieście z kajmakiem, masą czekoladową, bogactwem bakaliami i kolorowymi lukrami
* białą kiełbasę duszoną w czerwonym winie z jabłkami i cebulą
Wedle małopolskiego obyczaju, dbając by żadne półprodukty nie zmarnowały się, podaliśmy również : bezy z owocami, kolorową zapiekankę z jajkami i papryką, jajecznicę na małopolskim boczku.
Nieśliśmy radość i serca nam rosły, bo drobnym gestem móc sprawić, by czyjś dzień stał się piękniejszy to bezcenne. Starsi Krakowianie dzielili się z nami swoimi przepisami na wielkanocne dania i wspomnieniami Wielkanocy z ich młodości.
Komentarze
Prześlij komentarz