KASZA JAGLANA Z JAGODAMI GOJI, MASŁEM ORZECHOWYM I OWOCAMI
Dziś przepis na zdrowe śniadanie pełne smaków i kolorów. Polecam wam kaszę jaglaną. Zawarte w niej węglowodany i białko dodadzą wam
energii, szczególnie wtedy gdy w ciągu dnia jesteście aktywni i pracujecie
umysłowo, a jednocześnie dadzą wam poczucie lekkości.
Do kaszy dodałam jagody goji. Są naprawdę
konkretnym ładunkiem doskonale zbilansowanych aminokwasów oraz sporej dawki
witamin, żelaza i błonnika. Nazywane są "owocami długowieczności" lub "czerwonymi diamentami". W
tradycji chińskiej i tybetańskiej są znane i cenione od 2000 lat. Uznawane są za "super fruits" czyli super owoce.
Owoce kuszą soczystością i kolorami. Wśród nich wykorzystałam borówki amerykańskie bogate w fitoestrogeny (roślinne hormony), kwas foliowy i egalowy - są cenione w antynowotworowej diecie. Polecane są również przyszłym mamom. Pomagają usuwać toksyn z naszego organizmu.
Kasza jaglana nawet po ugotowaniu jest nieco sucha. Dodaję więc do niej sos przygotowany z mleczka kokosowego i masła orzechowego. Kasza dzięki niemu staje się cudownie orzechowa w smaku i wilgotna.
W moim ulubionym maśle orzechowym jest aż 90% orzechów arachidowych, które są
bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E. Kwasy te wpływają
korzystnie na metabolizm tkanki tłuszczowej, a także przyczyniają się do
lepszego funkcjonowania układu nerwowego.
Całość dopieszczam świeżą miętą.
Nie dodaję ani cukru, ani miodu; wystarcza naturalna, owocowa słodycz.
Takie zdrowe śniadanie można błyskawicznie przygotować. Wystarczy ugotować kaszę dzień wcześniej.
Jeśli w waszym "sklepie za rogiem" nie ma jagód goji - możecie je kupić w sklepie firmy Sante.
składniki na jedną, dużą porcję :
* 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej firmy Sante
* kopiata łyżeczka masła orzechowego 90 % orzechów
firmy Sante
* 3 łyżeczki mleczka kokosowego
* ćwiartka dużej gruszki
* 100 g melona
* 3 truskawki
* kilka borówek amerykańskich
* kopiata łyżeczka jagód goji firmy Sante
* łyżka płatków migdałowych
* 2 orzechy włoskie
* sok z cytryny
* listki świeżej mięty do dekoracji
wykonanie :
Gotuję kaszę jaglaną. Przygotowuję jej zawsze większą ilość i wykorzystuję do różnych dań.
1
szklankę kaszy wsypuję na sitko, płuczę zimną wodą, a następnie
przelewam wrzątkiem (pozwoli to na usunięcie goryczki, która często
występuje w kaszy jaglanej). Opłukaną kaszę wsypuję do garnka. Klasycznie 1 szklankę kaszy zalewa się 2
szklankami wrzątku aby uzyskać idealnie sypką kaszę. Do dzisiejszego śniadania potrzebuję kaszę bardziej wilgotną - 1 szklankę kaszy zalewam więc 2,5 szklankami wrzącej wody, dodaję szczyptę soli i gotuję na małym ogniu pod
przykryciem około 20 minut, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
Gruszki i melona kroję w plastry lub wykorzystując specjalny nożyk w kształcie półkolistej łyżeczki o ostrych brzegach wycinam z nich kulki. Zagłębiam łyżeczkę w owocowym miąższu, przekręcam i kuleczka gotowa.
Owocowe kulki bezpośrednio po wycięciu wrzucam do niewielkiej ilości wody z dodatkiem soku z cytryny - dzięki temu owoce nie ściemnieją.
Orzechy siekam.
Płatki migdałowe i orzechy prażę przez moment na suchej patelni.
Masło orzechowe mieszam wiec z mleczkiem kokosowym. Dodaje je do porcji ciepłej kaszy; mieszam.
Na kaszę przekładam borówki, pokrojone w plastry truskawki oraz owocowe kulki z gruszki i melona; całość obsypuję płatkami migdałów, posiekanymi orzechami i jagodami goji; dodaję świeże listki mięty.
Bardzo smakowity przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo sympatyczne, kolorowe danie, mam zamiar obkupić się w kasze i sobie z nimi poeksperymentować :)
OdpowiedzUsuńkolorowo, smacznie i zdrowo- full wypas! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/04/konkurs-majowka-z-owocowym-rajem.html
Kasza jaglana jest najzdrowszą z kasz. Ma właściwości rozgrzewające, wpływa na poprawę samopoczucia i na szybszą przemianę materii, na długo zapewnia uczucie sytości, jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Kasza jaglana to najlepszy przepis na zdrowe śniadanie!
OdpowiedzUsuń