TRYB JASNY/CIEMNY

KASZA JAGLANA Z JAGODAMI GOJI, MASŁEM ORZECHOWYM I OWOCAMI




Dziś przepis na zdrowe śniadanie pełne smaków i kolorów. Polecam wam kaszę jaglaną. Zawarte w niej węglowodany i białko dodadzą wam energii, szczególnie wtedy gdy w ciągu dnia jesteście aktywni i pracujecie umysłowo, a jednocześnie dadzą wam poczucie lekkości.



Do kaszy dodałam jagody goji. Są naprawdę konkretnym ładunkiem doskonale zbilansowanych aminokwasów oraz sporej dawki witamin, żelaza i błonnika. Nazywane są "owocami długowieczności" lub "czerwonymi diamentami". W tradycji chińskiej i tybetańskiej są znane i cenione od 2000 lat. Uznawane są za "super fruits" czyli super owoce.

Owoce kuszą soczystością i kolorami. Wśród nich wykorzystałam borówki amerykańskie bogate w fitoestrogeny (roślinne hormony), kwas foliowy i egalowy - są cenione w antynowotworowej diecie. Polecane są również przyszłym mamom. Pomagają usuwać toksyn z naszego organizmu. 

Kasza jaglana nawet po ugotowaniu jest nieco sucha. Dodaję więc do niej sos przygotowany z mleczka kokosowego i masła orzechowego. Kasza dzięki niemu staje się cudownie orzechowa w smaku i wilgotna.
W moim ulubionym maśle orzechowym jest aż 90% orzechów arachidowych, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E. Kwasy te wpływają korzystnie na metabolizm tkanki tłuszczowej, a także przyczyniają się do lepszego funkcjonowania układu nerwowego.

Całość dopieszczam świeżą miętą.
Nie dodaję ani cukru, ani miodu; wystarcza naturalna, owocowa słodycz.

Takie zdrowe śniadanie można błyskawicznie przygotować. Wystarczy ugotować kaszę dzień wcześniej. 

Jeśli w waszym "sklepie za rogiem" nie ma jagód goji - możecie je kupić w sklepie firmy Sante.

KASZA JAGLANA Z JAGODAMI GOJI, MASŁEM ORZECHOWYM I OWOCAMI

składniki na jedną, dużą porcję :

* 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej firmy Sante
* kopiata łyżeczka masła orzechowego 90 % orzechów
firmy Sante
* 3 łyżeczki mleczka kokosowego
* ćwiartka dużej gruszki
* 100 g melona
* 3 truskawki
* kilka borówek amerykańskich
* kopiata łyżeczka jagód goji firmy Sante
* łyżka płatków migdałowych
* 2 orzechy włoskie
* sok z cytryny
* listki świeżej mięty do dekoracji 

 wykonanie :

Gotuję kaszę jaglaną. Przygotowuję jej zawsze większą ilość i wykorzystuję do różnych dań. 1 szklankę kaszy wsypuję na sitko, płuczę zimną wodą, a następnie przelewam wrzątkiem (pozwoli to na usunięcie goryczki, która często występuje w kaszy jaglanej). Opłukaną kaszę wsypuję do garnka. Klasycznie 1 szklankę kaszy zalewa się 2 szklankami wrzątku aby uzyskać idealnie sypką kaszę. Do dzisiejszego śniadania potrzebuję kaszę bardziej wilgotną - 1 szklankę kaszy zalewam więc 2,5 szklankami wrzącej wody, dodaję szczyptę soli i gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.

Gruszki i melona kroję w plastry lub wykorzystując specjalny nożyk w kształcie półkolistej łyżeczki o ostrych brzegach  wycinam z nich kulki. Zagłębiam łyżeczkę w owocowym miąższu, przekręcam i kuleczka gotowa.
Owocowe kulki bezpośrednio po wycięciu wrzucam do niewielkiej ilości wody z dodatkiem soku z cytryny - dzięki temu owoce nie ściemnieją.

Orzechy siekam.
Płatki migdałowe i orzechy prażę przez moment na suchej patelni.


Masło orzechowe mieszam wiec z mleczkiem kokosowym. Dodaje je do porcji ciepłej kaszy; mieszam.

Na kaszę przekładam borówki, pokrojone w plastry truskawki oraz owocowe kulki z gruszki i melona; całość obsypuję płatkami migdałów, posiekanymi orzechami i jagodami goji; dodaję świeże listki mięty.



Komentarze

  1. bardzo sympatyczne, kolorowe danie, mam zamiar obkupić się w kasze i sobie z nimi poeksperymentować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolorowo, smacznie i zdrowo- full wypas! :)

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/04/konkurs-majowka-z-owocowym-rajem.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasza jaglana jest najzdrowszą z kasz. Ma właściwości rozgrzewające, wpływa na poprawę samopoczucia i na szybszą przemianę materii, na długo zapewnia uczucie sytości, jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Kasza jaglana to najlepszy przepis na zdrowe śniadanie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI