TRYB JASNY/CIEMNY

KOKTAJL Z KASZĄ JAGLANĄ - ŚNIADANIE DOSKONAŁE


Koktajl z kaszą jaglaną to zdrowa i smaczna propozycja na śniadanie.  W codziennej diecie spożywamy zbyt wiele pokarmów kwasotwórczych ( pieczywo, nabiał, cukier, mięso, kawa, czarna herbata). Skład naszej diety wywiera znaczny wpływ na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Aby zachować zdrowie i kwasową równowagę powinniśmy zwiększyć spożycie produktów zasadotwórczych. Kasza jaglana jest królową kasz - wspaniale odkwasza nasz organizm.
 


Ważnym składnikiem dzisiejszego koktajlu jest również kurkuma. Warto dodawać ją do dań nie tylko po to, aby nadać im piękny kolor. Jest ona bardzo pomocna w leczeniu i profilaktyce wielu chorób. Zawarta w niej kurkumina ma bardzo silne działanie przeciwnowotworowe, blokujące przerzuty, a także 
przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Jej działanie przeciwzapalne wykorzystywane jest w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów i cukrzycy.
Kurkuma dba również o nasze serce i układ krążenia.  
Wpływa również korzystnie na nasz nastrój, a jej regularne spożywanie prowadzi do poprawy pamięci i funkcji poznawczych - wykorzystywana jest więc w profilaktyce choroby Alzheimera.

KOKTAJL Z KASZĄ JAGLANĄ

składniki na 2 porcje :

* 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Sante
* 200 g mrożonych malin
* 2 banany
* 2 - 3 duże soczyste mandarynki
* 200 ml mleka kokosowego
* 1/2 łyżeczki kurkumy 

do dekoracji : 

* kilka malin
* listki świeżej mięty do dekoracji


wykonanie :

Gotuję kaszę jaglaną. Przygotowuję jej zawsze większą ilość i wykorzystuję do różnych dań.
1 szklankę kaszy wsypuję na sitko, płuczę zimną wodą, a następnie przelewam wrzątkiem (pozwoli to na usunięcie goryczki, która często występuje w kaszy jaglanej). Opłukaną kaszę wsypuję do garnka, zalewam 2 szklankami wrzątku, dodaję szczyptę soli i gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Garnek z kaszą owijam kocem i pozostawiam tak na kolejne 15 minut.

Wyciskam sok z mandarynek do uzyskania 200 ml objętości soku.

Do dzbanka blendera przekładam ugotowaną kaszę, zamrożone maliny, pokrojone na kawałki banany; dolewam sok z mandarynek i mleczko kokosowe; dosypuję kurkumę. Miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewam do szklanek, dekoruje malinami i listkami mięty.









Komentarze

  1. Wygląda bajecznie! Super pomysł z tą kaszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisuję do wypróbowania
    kupiłam jakiś czas temu kaszę jaglaną ale na razie jadłam ją w sposób zupełnie standardowy

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,czy mleko kokosowe można zastapić krowim ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI