MAKARON TAGLIATELLE Z KREWETKAMI
Tagliatelle to mój ulubiony makaron.
Nie przez przypadek, taka karma :)
W dniu moich urodzin, 16 kwietnia 1972 roku, sporządzono ze złota wzorzec tagliatelle. Został on złożony przez Confraternita del Tortellino i l'Accademia Italiana della Cucina w Izbie Przemysłowo-Handlowej w Bolonii. Wzorcowe wymiary tagliatelle wynoszą 8 mm szerokości po ugotowaniu (7 w stanie surowym). Grubość nie została ściśle określona, ale eksperci oceniają, że powinna mieścić się między 0,6 i 0,8 mm.
* 1 papryka zielona
* 1 papryka żółta
* 2 cebule
* 1 cukinia o wadze około 250 - 270 g
* 1 długa czerwona papryczka chili
* 250 g krewetek tygrysich ( nazwa handlowa - "Black Tiger") - wykorzystuje mrożone bez pancerzyków, z ogonkami; UWAGA ! KUPUJ TYLKO TE Z CERTYFIKATEM MSC !
* 250 g wędzonego łososia atlantyckiego w kawałku
UWAGA ! KUPUJ ŁOSOSIA TYLKO Z CERTYFIKATEM MSC !
* 2 kopiate łyżki serka mascarpone
* pęczek natki pietruszki
* pęczek zielonej cebulki
* 1 mały ząbek czosnku
* 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* około 100 -150 ml wody
* szczypta soli do sosu i sól do gotowania makaronu i krewetek
wykonanie :
Cukinię obieramy, kroimy na kawałki o długości około 4 - 5 cm, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w julienne ( długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm).
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w julienne tak jak cukinię.
Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki, nasiona wyrzucamy.
Cebulę kroimy w kostkę.
Natkę pietruszki i zieloną cebulkę siekamy.
Łososia kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule; czekamy aż się zeszkli, mieszamy co jakiś czas. Dodajemy pokrojoną cukinię, papryki i papryczkę chili. Posypujemy warzywa szczyptą soli ( to wystarczy by puściły sok; nie dosalamy więcej - potrawa będzie wystarczająco słona po dodaniu wędzonego łososia). Dusimy około 4 - 5 minut aż warzywa lekko zmiękną. Dolewamy 150 ml wody i dodajemy serek mascarpone; mieszamy. Dosypujemy cebulkę zieloną, natkę pietruszki i łososia. Doprawiamy pieprzem i czosnkiem rozdrobnionym w wyciskarce. Zagotowujemy.
W międzyczasie według przepisu na opakowaniu gotujemy makaron oraz krewetki.
Makaron ma być al dente. Pamiętajcie, żeby gotować go w dużej ilości lekko osolonej wody.
Zamrożone krewetki wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy przez 3 - 4 minuty; odcedzamy.
Na talerzu układamy ugotowany makaron tworząc "gniazdo". Do jego środka nakładam gorący sos warzywno-łososiowy. Na wierzchu układamy gorące krewetki i ozdabiamy natką pietruszki.
muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńNa mój gust to nie zatrybi. Tagliatelle mają do siebie to, że bardzo mocno wchłaniają sos, a tego sosu wg przepisu będzie bardzo malutko. Te 100-150 ml wody vs dwie łyżki mascarpone to kropla w morzu potrzeb. Piękne składniki, danie na bogato, ale jest ale... Jest to oczywiście subiektywna opinia, a nie hejt.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Nie traktuję Twojej opinii jak hejt :)
UsuńTo trybi i to bardzo ! :) Zapewniam, że przetestowałam ten przepis już na sporej liczbie smakoszy makaronu.
Fakt, na zdjęciu nie widać sosu...mój błąd jako "fotografa" :) Makaron ułożyłam w formie gniazda i w środku nałożyłam sos warzywno-łososiowy.
Pamiętajcie, że warzywa z natury swojej są soczyste...sporo wody puszczają w trakcie duszenia. Opinia ta jest nie tyle subiektywna, co nie poparta degustacja :)
Pozdrawiam serdecznie