COSA NOSTRA - NOWE MENU
Cosa Nostra, włoska restauracja na krakowskim Kazimierzu wprowadziła właśnie nowe sezonowe menu. Na inaugurującej nową kartę kolacji Szef Kuchni Michał Podobiński przygotował specjalne manu degustacyjne, w którym znalazło się 10 popisowych potraw z nowej karty. Mieliśmy wielką przyjemność uczestniczyć w tym wydarzeniu.
Cosa Nostra przywitała nas prawdziwie po włosku : kameralną, wesołą i gwarną atmosferą, kraciastymi czerwonymi obrusami na stołach, płonącymi świecami, cudownym zapachem włoskiego jedzenia, świetnym winem, uśmiechem - czuliśmy się tam jak w prawdziwej włoskiej trattori, gdzie klimat i panująca atmosfera jest bardzo ważna. Włoch do trattorii idzie jak do swojej mamy, chce się czuć jak w domu. Przychodzi tu nie tylko po to żeby dobrze zjeść; chce również porozmawiać, pożartować i spotkać się z rodziną, przyjaciółmi, kompanami. Samo słowo ,,kampania” pochodzi od słów: con (z) i pane (chleb) i oznacza łamanie się chlebem z przyjaciółmi i właśnie podczas tej kolacji spotkaliśmy się z zaprzyjaźnionym gronem blogerów. Jak na prawdziwy włoski posiłek przystało podano nam wiele wspaniałych dań. Włoskie
przysłowie mówi: ,,Przy jedzeniu się nie zestarzejesz”, dlatego
spożywanie obfitego posiłku może zajmować nawet kilka godzin i my również podczas degustacyjnej kolacji w Cosa Nostra biesiadowaliśmy bardzo długo ciesząc się spotkaniem, rozmową i wspaniałym posiłkiem.
PRZYSTAWKI
Carpaccio wołowe podane z kaparami, parmezanem i rukolą - delikatne, cudownie cienkie plastry wołowiny skropione oliwą - uwielbiam ten włoski przysmak :)
Arancini - ryżowe kuleczki nadziane serem mozzarella, szparagami, marchewką i kurkami, podane z sosem pomidorowym
Wątróbka flambirowana wiśniówką podana na grzance z sałatką z rukoli - genialna przystawka dla smakoszy wątróbki. Fajna różnica tekstur - na chrupiącej grzance miękka i delikatna wątróbka - poezja :)
ZUPY
Włoski chłodnik warzywny z kluseczkami cielęcymi.
Wyrazisty w smaku, pełen aromatów; lekko chrupiące warzywa przyjemnie kontrastują z miękkimi kluseczkami - prawdziwa gratka dla miłośników chłodników.
Zupa pomidorowa skropiona pesto i podana z fagottini z szynką parmeńską. To fantastycznie pikantny i aromatyczny pomidorowy krem - polecam :)
DANIA GŁÓWNE
Filet z kurczaka marynowany w jogurcie z risotto grzybowym i sałatką z rukoli
Polędwiczka wieprzowa z krokietem i kalafiorem romanesco.
Okoń morski na purée ziemniaczanym z chrzanem podany z zielonymi szparagami i sosem śmietanowym.
Dla mnie najlepsze danie wieczoru !
Ryba o delikatnie chrupiącej skórce na jedwabiście gładkim purée (znów ta wspaniała zabawa teksturą dania), chrzanowe nuty smakowe dodające potrawie charakteru i cudowne zielone szparagi - smakowo i wizualnie kompozycja idealna :)
DESER
Tarta cytrynowa podana z sorbetem z kiwi.
Pizza Zucchini
Atrakcją wieczoru była również prawdziwa, włoska pizza wypiekana w piecu opalanym drewnem. Na cieniutkim cieście, pyszna, chrupiąca, bogata w czosnkowe aromaty Margheritta z cukinią - wprost genialna !
COSA NOSTRA Ristorante & Pub
Adres : Kraków, ul. Dajwór 25
prawdziwa uczta! mi też chyba najbardziej mi ryba by pasowała:)
OdpowiedzUsuńTen okoń morski jest GENIALNY !
Usuńbrzmi zachęcająco - z pewnością odwiedzę to miejsce
OdpowiedzUsuńa mnie zaciekawiły wątróbki flambirowane, a tak poza tym wszystko jadła bym oczami ;)
OdpowiedzUsuńTe wątróbki to mistrzostwo świata :)
Usuń