TRYB JASNY/CIEMNY

COSA NOSTRA - NOWE MENU

cosa nostra recenzja, Michał Podobiński, ŻYCIE OD KUCHNI



Cosa Nostra, włoska restauracja na krakowskim Kazimierzu wprowadziła właśnie nowe sezonowe menu. Na inaugurującej nową kartę kolacji Szef Kuchni Michał Podobiński przygotował specjalne manu degustacyjne, w którym znalazło się 10 popisowych potraw z nowej karty. Mieliśmy wielką przyjemność uczestniczyć w tym wydarzeniu. 


Cosa Nostra przywitała nas prawdziwie po włosku : kameralną, wesołą i gwarną atmosferą, kraciastymi czerwonymi obrusami na stołach, płonącymi świecami, cudownym zapachem włoskiego jedzenia, świetnym winem, uśmiechem - czuliśmy się tam jak w prawdziwej włoskiej trattori, gdzie klimat i panująca atmosfera jest bardzo ważna. Włoch do trattorii idzie jak do swojej mamy, chce się czuć jak w domu. Przychodzi tu nie tylko po to żeby dobrze zjeść; chce również porozmawiać, pożartować i spotkać się z rodziną, przyjaciółmi, kompanami. Samo słowo ,,kampania” pochodzi od słów: con (z) i pane (chleb) i oznacza łamanie się chlebem z przyjaciółmi i właśnie podczas tej kolacji spotkaliśmy się z zaprzyjaźnionym gronem blogerów. Jak na prawdziwy włoski posiłek przystało podano nam wiele wspaniałych dań. Włoskie przysłowie mówi: ,,Przy jedzeniu się nie zestarzejesz”, dlatego spożywanie obfitego posiłku może zajmować nawet kilka godzin i my również podczas degustacyjnej kolacji w Cosa Nostra biesiadowaliśmy bardzo długo ciesząc się spotkaniem, rozmową i wspaniałym posiłkiem.

 

PRZYSTAWKI

Carpaccio wołowe podane z kaparami, parmezanem i rukolą - delikatne, cudownie cienkie plastry wołowiny skropione oliwą - uwielbiam ten włoski przysmak :)

cosa_nostra _recenzja, corpaccio, Michał Podobiński, ŻYCIE OD KUCHNI
 
Arancini - ryżowe kuleczki nadziane serem mozzarella, szparagami, marchewką i kurkami, podane z sosem pomidorowym

cosa_nostra_recenzja, arancini, Michał_Podobiński, ŻYCIE_OD_KUCHNI 
Wątróbka flambirowana wiśniówką podana na grzance z sałatką z rukoli - genialna przystawka dla smakoszy wątróbki. Fajna różnica tekstur - na chrupiącej grzance miękka i delikatna wątróbka - poezja :)


cosa_nostra_recenzja, watróbka, przystawka, Michał_Podobiński, ŻYCIE_OD_KUCHNI

ZUPY

Włoski chłodnik warzywny z kluseczkami cielęcymi.
Wyrazisty w smaku, pełen aromatów; lekko chrupiące warzywa przyjemnie kontrastują z miękkimi kluseczkami - prawdziwa gratka dla miłośników chłodników.


cosa nostra recenzja, chłodnik,zupa, Michał Podobiński, ŻYCIE OD KUCHNI

Zupa pomidorowa skropiona pesto i podana z fagottini z szynką parmeńską. To fantastycznie pikantny i aromatyczny pomidorowy krem - polecam :)

cosa nostra recenzja, pomidorowa, fagottini,zupa, Michał Podobiński, ŻYCIE OD KUCHNI



DANIA GŁÓWNE

Filet z kurczaka marynowany w jogurcie z risotto grzybowym i sałatką z rukoli

cosa nostra recenzja, risotto, Michał Podobiński, ŻYCIE OD KUCHNI

Polędwiczka wieprzowa z krokietem i kalafiorem romanesco.

cosa nostra recenzja, danie główne, poledwiczki, romanesco, Michał Podobiński, ŻYCIE OD KUCHNI

Okoń morski na purée ziemniaczanym z chrzanem podany z zielonymi szparagami i sosem śmietanowym.
Dla mnie najlepsze danie wieczoru !
Ryba o delikatnie chrupiącej skórce na jedwabiście gładkim purée (znów ta wspaniała zabawa teksturą dania), chrzanowe nuty smakowe dodające potrawie charakteru i cudowne zielone szparagi  - smakowo i wizualnie kompozycja idealna :)

cosa nostra recenzja, okoń morski,szparagi, danie główne, Michał Podobiński, ŻYCIE OD KUCHNI

DESER

Tarta cytrynowa podana z sorbetem z kiwi.

cosa nostra recenzja, tarta cytrynowa, sorbet kiwi, deser, Michał Podobiński, ŻYCIE OD KUCHNI


PIZZA

Pizza Zucchini
Atrakcją wieczoru była również prawdziwa, włoska pizza wypiekana w piecu opalanym drewnem. Na cieniutkim cieście, pyszna, chrupiąca, bogata w czosnkowe aromaty Margheritta z cukinią - wprost genialna !


cosa nostra recenzja, pizza, Michał Podobiński, ŻYCIE OD KUCHNI

Michał Podobiński, cosa nostra recenzja,ŻYCIE OD KUCHNI

/ na zdjęciu : w trakcie pracy Michał Podobiński - Szef Kuchni Restauracji Cosa Nostra  /

nowe menu, Michał Podobiński, cosa nostra recenzja, ŻYCIE OD KUCHNI 
COSA NOSTRA Ristorante & Pub
Adres : Kraków, ul. Dajwór 25


Komentarze

  1. prawdziwa uczta! mi też chyba najbardziej mi ryba by pasowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi zachęcająco - z pewnością odwiedzę to miejsce

    OdpowiedzUsuń
  3. a mnie zaciekawiły wątróbki flambirowane, a tak poza tym wszystko jadła bym oczami ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI