INAUGURACJA LETNIEGO SEZONU TURYSTYCZNEGO W MAŁOPOLSCE
INAUGURACJA LETNIEGO SEZONU TURYSTYCZNEGO W MAŁOPOLSCE 2015 miała miejsce 23 maja w Muszynie w Amfiteatrze Zapopradzie. Małopolska Organizacja Turystyczna oraz Urząd Miasta i Gminy Uzdrowiskowej Muszyna zorganizował tę imprezę pod hasłem: „Smakowite gorlicko - sądeckie zaprasza”. Brzmi to co prawda bardzo oficjalnie, ale zapewniam was, że było to niezwykle ciekawe wydarzenie i świetna okazja do dobrej zabawy i przyjemnego, aktywnego spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi. Na przybyłych czekało dużo atrakcji ! Były koncerty, pokazy tańca i łucznictwa, jazda konna, zajęcia zumby i fitness, konkursy i degustacje lokalnych przysmaków. W trakcie imprezy trwała promocja Szlaku Architektury Drewnianej. W konkursie pod hasłem „Dopasuj sobie bajgla” zmierzyli się ze sobą małopolscy samorządowcy, dziennikarze i turyści, a my blogerzy zostaliśmy jurorami.
Na zdjęciu Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa w towarzystwie Jana Gulby - burmistrza Muszyny (na zdjęciu po lewej) oraz Jana Wieczorkowskiego - wiceprezesa Polskiej Organizacji Turystycznej (na zdjęciu po prawej) gotowi do wzięcia udziału w konkursie.
W tę podróż wyruszyłam z grupą zaprzyjaźnionych blogerów kulinarnych by na miejscu przemienić jeden z namiotów stojących wokół Amfiteatru Zapopradzie w kuchnię serwującą przybyłym na imprezę gościom dania przygotowane ze starannie dobranych produktów regionalnych.
Wieczorem odbył się konkurs, w którym my blogerzy wystąpiliśmy w roli jurorów. Zadaniem samorządowców, dziennikarzy i turystów było skomponowanie kanapki z bajgla z użyciem przygotowanych przez nas lokalnych przysmaków tak, aby jak najlepiej oddawała małopolski charakter tego produktu.
Bajgiel to tradycyjny drożdżowy wypiek, który powstał w XVII-to wiecznym Krakowie. Te jedyne w swoim rodzaju, przepyszne bułki z dziurą w środku wykorzystuje się do robienia kanapek.
Jako dodatki do bajgla przygotowaliśmy m.in.: kiełbasę lisiecką, bryndzę, pastę z Fasoli Piękny Jaś, oscypek, chutney z jabłek z okolic Nowego Sącza, sos ze śliwki sechlońskiej, kiszoną kapustę charsznicką, wędzonego pstrąga.
Na zdjęciu powyżej marszałek Marek Sowa i wiceprezes Jan Wieczorkowski w trakcie trwania konkursu oraz jury podczas degustacji :)
Nie podpuszczam Cię, ale nie zrobisz własnej wersji konfitury z płatków róży.... ;)
OdpowiedzUsuńA właśnie, że mnie podpuszczasz ;)
Usuńzrobię jak zechcę ... albo jak mi przyślesz świeże, pachnące róż płatków tysiące ;)
Pachnące tysiące płatków właśnie ucieram :)
Usuń