PIZZA RODEM Z HELL'S KITCHEN - FOTORELACJA Z WARSZTATÓW KULINARNYCH
"Sztuka kulinarna tworzona z pasją jest jak pierwsza miłość, kradnie ci serce i każe dążyć do doskonałości; od ciebie zależy czy ją osiągniesz."
- Sebastian Schrom, szef kuchni Restauracji La Rossa w Oświęcimiu
Jedną z najprzyjemniejszych stron prowadzenia bloga jest możliwość udziału w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez najlepszych szefów kuchni. Są to takie nieformalne spotkania pełne humoru, doskonałej atmosfery i cudownych smaków. Mamy wtedy niepowtarzalną okazję zobaczyć jak nasi mentorzy pracują, z jaką dbałością dobierają składniki potraw, z jakim szacunkiem podchodzą do produktów. Dzielą się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem.
Sebastian Schrom - uczestnik trzeciej polskiej edycji najsłynniejszego kulinarnego reality show na świecie - "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia" zorganizował dla blogerów warsztaty kulinarne w Lounge Bar & Restaurant La Rossa gdzie od czterech lat jest szefem kuchni.
W telewizyjnym show, pod wpływem presji, wyścigu z czasem, gigantycznego stresu i specyficznej formuły programu Piekielnej Kuchni widziałam jak chwilami ulegał emocjom. Tu, w La Rossa, podczas pracy Szromu był taki, jakim go znam - opanowany, skupiony, spokojny; doskonały w roli Szefa Kuchni; nieodmieniony przez show-biznes; zabawny, przyjacielski.
Tematem warsztatów była pizza; nie zwyczajna, ale piekielnie dobra pizza rodem z Hell's Kitchen :)
Poznaliśmy tajemnicę doskonałego ciasta, oraz pod okiem Szroma mogliśmy poeksperymentować z różnymi składnikami, które nie kojarzą się zazwyczaj z pizzą.
A było niebanalnie : pierś dzikiej kaczki, marynowane żółte i pomaranczowe marchewki, cukinia w pesto, łosoś marynowany w kwasie buraczanym, ozorki, marynowana flądra, surimi, polędwica, parmezan, świeże zioła - to tylko niektóre ze składników z jakich komponowaliśmy nasze pizze.
Menu Restauracji La Rossa kusi wspaniałymi daniami. Sebastian Schrom dba o każdy szczegół. Potrawy wychodzące z jego kuchni nie mają sobie równych.
Sami spróbujcie :)
* Roladka schabowa faszerowana kurkami; smażona na klarowanym maśle; wędzona dymem z orzesznika; podana z musem chrzanowo - miodowym, chrupiącym chrustem z palonego pora, pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem, płatkami czarnej soli morskiej i szyszkami ziemniaczanymi.
* Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane baraniną, kaszą jęczmienną pęczak, świeżym pomidorem i czosnkiem niedźwiedzim; wędzone consomme z pieczonych warzyw, kiełki słonecznika i prażona czarnuszka.
* Carpaccio wołowe macerowane w płatkach suszonego czosnku i wędzonej czerwonej papryce zroszone czosnkowo - paprykową oliwą z oliwek; gąbka jadalna o smaku zielonej pietruszki, marynowane kurki, kapary, tarty parmezan i młotkowany kolorowy pieprz.
* Sałatka La Rossa - rukola, smażone na klarowanym maśle krewetki Black Tiger z zieloną pietruszkę i czosnkiem, kuleczki z sera mozzarella, pomidorki koktajlowe, tarty parmezan, czosnkowo - paprykowa oliwa z oliwek.
La Rossa
Lounge Bar & Restaurant
ul.Konarskiego 3
32-600 Oświęcim
po sposobie serwowania pozna się mistrza:)
OdpowiedzUsuńskładniki do pizzy zaskakujące, fotorelacja pierwsza klasa!!!
OdpowiedzUsuńPyszne warsztaty mieliście:-)
OdpowiedzUsuń