SAŁATKA ZE SZPARAGAMI DO GRILLA
Sezon na szparagi i tradycyjny początek sezonu grillowego pokrywają się w czasie - zaproponuję wam wiec sałatkę ze szparagami doskonale komponującą się z grillowymi daniami.
SEZONOWOŚĆ to w kuchni jedno z moich ulubionych pojęć :) Na co dzień najchętniej sięgam po warzywa i owoce w ich tzw NATURALNYM SEZONIE - czyli wtedy gdy dojrzewają w naszym klimacie. W sezonowych produktach ukryta jest cała magia smaków z dzieciństwa. Cóż z tego, że niemal przez cały rok możemy kupić prawie wszystkie warzywa i owoce, skoro przez to przestają nam smakować wyjątkowo. Cały czar pryska. Dziecięca niecierpliwość z jaką czeka się na pierwsze truskawki czy młode ziemniaki z pewnością nie warta jest zamiany na uczucie spowszednienia tymi produktami. A ono pojawia się nieuchronnie, gdy świeże, sezonowe produkty zamieniamy na hydroponiczne dostępne przez cały rok. Oczywiście nie oznacza to, że samym uprawom hydroponicznym jestem przeciwna. Nie, nie jestem. Mają niewątpliwie wiele zalet. Pewną formę hydroponicznych upraw sama stale prowadzę na swoim kuchennym parapecie wysiewając rzeżuchę :)
Szparagi to skarbnica witamin i składników mineralnych, a przy tym zaledwie 18 kcal w 100 gramach. Uchodzą za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Zawierają kwas foliowy niezbędny miedzy innymi dla przyszłych mam; witaminy A, C i E; są źródłem beta-karotenu. Są bogate w wapń, potas i fosfor. Zawarta w nich asparagina działa moczopędnie i poprawia funkcjonowanie naszego układu moczowego. ALE UWAGA ! Osoby cierpiące z powodu dny moczanowej i kamieni nerkowych powinni ich unikać, gdyż zawarte w nich puryny mogą prowadzić do gromadzenia się w organizmie kwasu moczowego.
Szparagi to również dobre źródło błonnika oraz inuliny poprawiającej funkcjonowanie układu pokarmowego.
Glutation zawarty z szparagach wzmacnia układ odpornościowy, wspiera wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn oraz zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.
ZIELONE SZPARAGI
Kupując, wybieramy szparagi jędrne, z ładnie wyglądającymi główkami. Świeże szparagi potarte lekko o siebie wydaja charakterystyczny, skrzypiący dźwięk.
Zielone szparagi nie wymagają obierania.
Końce szparagów (od korzenia) są przeważnie twarde i włókniste. Aby je oddzielić - należy chwycić szparaga w dłonie jak na zdjęciu powyżej i zgiąć :) Szparag zawsze pęknie w odpowiednim miejscu - tam, gdzie nie ma już włókien.
Garnek do gotowania szparagów powinien być wąski i wysoki, tak by szparagi mogły "stać w nim na baczność". W trakcie gotowania główki szparagów muszą znajdować się ponad poziomem wody. Szparagi zalewamy wrzącą wodą, dosypujemy do niej szczyptę soli i cukru i gotujemy 5 do 8 minut ( zależnie od ich grubości).
SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI
składniki:
* pęczek zielonych szparagów
* mieszanka ulubionych sałat ( 150 g ) - ja najchętniej wybieram mieszanki zawierające sałatę radicchio (ma czerwone liście)
* 250 g pomidorków koktajlowych
* 1 żółta papryka
* 100 g kiełbasy chorizo (lub innej suchej i pikantnej kiełbasy)
sos :
* 4 łyżki oleju rzepakowego
* sok z połowy cytryny
* łyżeczka miodu
* szczypta soli i świeżo zmielony pieprz kolorowy do smaku
wykonanie :
sos : do oleju dodajemy pozostałe składniki sosu i mieszamy używając kuchennej trzepaczki.
Kiełbasę chorizo kroimy na bardzo cienkie plasterki.
Paprykę pozbawiamy pestek i kroimy w słupki.
Szparagi gotujemy według wskazówek zamieszczonych powyżej.
Główki ugotowanych szparagów wraz z 1/3 łodyg pozostawiamy do dekoracji, a pozostałą część łodyg kroimy w plastry o grubości 1 cm.
W salaterce mieszamy porwaną na części sałatę oraz pokrojoną kiełbasę, paprykę i łodygi szparagów. Całość polewamy sosem; mieszamy. Sałatkę dekorujemy pozostawionymi wcześniej główkami szparagów i listkami mięty.
DO GRILLA PROPONUJĘ WAM RÓWNIEŻ SAŁATKĘ Z GRUSZKĄ, SEREM LAZUR I AWOKADO. PRZEPIS ZNAJDZIECIE NA TEJ STRONIE.
Cudowne sałatki!.
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twoje kolorowe zdjęcia! sałatka wygląda po prostu obłędnie!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie :) aż zachęca dozjedzenia
OdpowiedzUsuńmnóstwo kolorów i witamin- porcja zdrowia!
OdpowiedzUsuńJak pysznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńJak pysznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńKurcze, muszę się przekonać do szparagow :/
OdpowiedzUsuńSałatka zrobiona na grila- przepyszna,goscią bardzo smakowała dziękuję za przepis i zachęcam do wypróbowania
OdpowiedzUsuń