SAŁATKA DO GRILLA Z GRUSZKĄ I AWOKADO
Spragnieni zieleni wyruszamy na kolejną majówkę.
Wszystkie trudy podróży rekompensuje nam poranna kawa wypita na tarasie domu z drewnianych bali. Dźwięki i zapachy natury, ich intensywność i świeżość powoli do nas docierają. Zgiełk miasta pozostał daleko za nami. Przed nami tylko ogród, las i kolejny wspaniały weekend.
Świeże pstrągi z pobliskich stawów trafiają na ruszt, ale o tym opowiemy wam później. Dziś zaczynamy cykl wpisów o sałatkach, które genialnie komponują się z daniami z grilla. Jako pierwsza - sałatka najszybsza w wykonaniu. Wystarczy kilka chwil i jest już gotowa. Polecam ją nie tylko na grillowe przyjęcia, będzie doskonałym dopełnieniem każdej kolacji. Kompozycja tej sałatki powstała w naszej ogrodowej kuchni na motywach przepisu Kasi z bloga Wszędobylskie.
SAŁATKA Z GRUSZKĄ, SEREM PLEŚNIOWYM I AWOKADO
* dojrzałe, duże awokado
* mieszanka ulubionych sałat
* 2 duże gruszki
* 150 g sera blue lazur
* sok z połowy cytryny
sos :
* sok wyciśnięty z połowy cytryny
* 4 łyżki oleju rzepakowego
* 1 łyżeczka miodu
* 1 łyżeczka octu jabłkowego
* szczypta soli
* świeżo zmielony pieprz do smaku
wykonanie :
Sos : do oleju dodaję wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszam używając do tego kuchennej trzepaczki.
W miseczce przygotowuję około 1/2 litra zimnej wody z dodatkiem soku z połowy cytryny.
Awokado przekrawam na pół, wyjmuję pestkę, obieram i kroję wzdłuż na plastry.
Gruszki obieram, kroję na połówki, wycinam gniazda nasienne i kroję w ósemki.
Pokrojone w kawałki gruszek i awokado wrzucam do miseczki z wodą z dodatkiem soku z cytryny (dzięki temu nie ściemnieją).
Ser kroje na kawałki.
W salaterce mieszam porwaną sałatę; układam na niej naprzemiennie kawałki gruszki i awokado; całość obsypuję kawałkami sera i polewam sosem.
Świetny post :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie http://copolecacie.pl
Piękna!
OdpowiedzUsuńZ awokado na razie robiłam jedynie dip ale to brzmi zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuń