11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - PÓŁFINAŁ W OŚWIĘCIMIU
11 Małopolski Festiwal Smaku tego lata ponownie zabiera was w kulinarną podróż po całej Małopolsce. Odwiedziliśmy już Wieliczkę (07.06.) i Oświęcim (14.06); przed nami jeszcze cudowne kulinarne doznania w Wadowicach (21.06. - Rynek), Miechowie (05.07 - Rynek), Nowym Targu (12.07. - Rynek), Tarnowie (19.07. - Rynek), Starym Sączu (26.07. - Rynek) i Krakowie (29 i 30.08) . Trasę wytyczają tradycyjne smaki i regionalne produkty. Będziecie mogli spróbować potraw przyrządzonych z produktów
regionalnych dostępnych podczas imprezy. Gotować dla was będą znakomici kucharze
należący miedzy innymi do Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz blogerzy ze Stowarzyszenia Małopolskich Blogerów Kulinarnych.
/ Na zdjęciu od prawej : Patryk Kotarba, Robert Żmuda, Krzysztof Gawlik, Sebastian Szrom, Leszek Kawa oraz towarzyszący nam z mikrofonem Robert Karpowicz z radia RMF/
/ od lewej : Patryk Kotarba, Leszek Kawa, Tobiasz Dziura, Robert Żmuda, Sebastian Szrom, Adam Łęcki i Krystian Klamka /
MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU to święto producentów i smakoszy regionalnych potraw, które przybliża bogate dziedzictwo kulinarne Małopolski. Jest to impreza kulinarna o charakterze targów żywności połączonych z konkursem i plebiscytem na najlepsze wyroby. Pierwsza
edycja Festiwalu miała miejsce w 2005 roku i składały się na nią dwa
kiermasze półfinałowe w Zakopanem i Tarnowie oraz finał w Krakowie. Z
roku na rok impreza nabierała rozpędu i obejmowała swym zasięgiem coraz
więcej miast. Finałowa impreza odbywa się zawsze na Placu Wolnica na krakowskim Kazimierzu. Organizatorem imprezy jest Województwo Małopolskie, które w
ten niezwykle smakowity sposób promuje turystykę kulinarną w naszym
regionie poprzez propagowanie regionalnych, ekologicznych, tradycyjnych
produktów i wspieranie lokalnych producentów żywności.
W konkursie biorą udział firmy, osoby prywatne i stowarzyszenia prezentujące regionalne produkty oraz przygotowane przez siebie dania.
W półfinale w Oświęcimiu jury festiwalowe pod przewodnictwem Krzysztofa Gawlika w poszczególnych kategoriach nagrodziło :
* W kategorii "Ekologiczne przysmaki" - Jurajska orzechówka zalana Jankielowym czarem Pustyni (Agroturystyczna Akademia Zdrowia, Hucisko)
* W kategorii "Jak u mamy" - żurek z ziemniakami okraszony pypkami (KGW w Mirowie).
Za najlepszy "Tradycyjny specjał" uznano chleb świąteczny (Piekarnia Patrycja i Paweł, Kwaśniów Górny)
* "Smakołykiem z legendą" została polędwiczka plebana (ZPHU Elimex, Młoszowa).
Grand Prix festiwalu zdobył chleb orzechowy "Edoardo (PLZ Gobal, Polanka Wielka)
Chleb świąteczny (Piekarnia Patrycja i Paweł) - otrzymał II nagrodę.
Chleb pełnoziarnisty (Pracownia Cukiernicza Piskorek, Nowa Wieś) - zajął III miejsce.
Uznanie dziennikarzy zyskała rolada z indyka zaprezentowana przez firmę Stanpol z Młoszowej.
Na Rynku w Oświęcimiu, w wielkim namiocie zamienionym w kuchnię festiwalową i salę obrad festiwalowego jury spotkali się i gotowali dla was znakomici kucharze i szefowie kuchni : Krzysztof Gawlik, Sebastian "Szromu" Szrom, Bartłomiej Płócienniek, Patryk Kotarba, Leszek Kawa, Tobiasz Dziura, Robert Żmuda, Adam Łęcki, Dawid Sobczak i Krystian Klamka oraz blogerzy kulinarni z małopolski.
Wszystkie ręce do pracy w kuchni się liczą, by każdy kto przybędzie na festiwal mógł spróbować przygotowanych przez nas dań. Z pomocą przeszli nam nawet Marszałek Województwa Małopolskiego - Marek Sowa i Prezydent Miasta Oświęcim - Janusz Chwierut.
Było przepysznie; sami zobaczcie, a to tylko niektóre z dań przygotowanych dla was w festiwalowej kuchni w Oświęcimiu :)
Regionalne produkty doskonałej jakości, pasja i miłość do gotowania oraz wzajemna sympatia zgromadzonych w festiwalowej kuchni ludzi to magiczne składniki, dzięki którym te dania były tak wyjątkowe.
Regionalne produkty doskonałej jakości, pasja i miłość do gotowania oraz wzajemna sympatia zgromadzonych w festiwalowej kuchni ludzi to magiczne składniki, dzięki którym te dania były tak wyjątkowe.
Karp wędzony z truskawką i jajkiem confit - autor Bartłomiej Płócienniak, Twój Kucharz
Ziemniaki po Cabańsku - Restauracja Stare Mury w Chrzanowie
Danie przygotowane przez Sebastiana Szroma,szefa kuchni w Restauracji La Rossa w Oświęcimiu - Comber z królika z nutą wędzonej słoniny z dzika w
szynce wiejskiej, gąbka pietruszkowa, carpaccio z czerwonego i żółtego
buraka, płynne panierowane żółtko, smażony koperek, chrust z
palonego pora, jarmuż, wołowy demi glace, puder z pumpernikla, prażona czarnuszka i żelowa truskawka z estragonem.
Sałatka autorstwa Patryka Kotarby, szefa kuchni w Restauracji Słoneczny Zdrój - cudownie chrupiące kawałki karpia z filetowanymi cytrusami i dressingiem brzoskwiniowym.
Kulebiak z Karpia Osieckiego na Charsznickiej kiszonej kapuście od Pietrzyka - autor dania Leszek Kawa.
Kaszotto z burakami i owczym serem (propozycja dla wegetarian) - danie przygotowane przez blogerów kulinarnych; autorką przepisu jest Angelika Knop.
Mus jabłkowo-morelowy z jogurtem greckim i miodem - deser przygotowany przez blogerów.
Przeczytajcie również :
Świetna relacja ,zdjęcia również. Szczególnie wrażenie zrobiły na mnie potrawy np. ten smażony koperek, płynne żółtko panierowane, chrust z palonego pora, gąbka pietruszkowa,wow! Widać, że bawiliście się świetnie.
OdpowiedzUsuńdostałam slinotoku :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do polubienia mojego bloga :) Pozdrawiam
Oj tak coś dla łasucha pyszności na stół bardzo fajny event i reportaż ze zdjęciami naprawdę było mega
OdpowiedzUsuńDobra ekipa :D
OdpowiedzUsuń