11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU PÓŁFINAŁ W STARYM SĄCZU
11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU w minioną niedzielę zawitał do Starego Sącza. Był to już ostatni półfinał tegorocznego festiwalu. W kulinarnej podróży po Małopolsce odwiedziliśmy już Wieliczkę (7 czerwca ), Oświęcim ( 14 czerwca ), Wadowice ( 21 czerwca ), Miechów ( 5 lipca ), Nowy Targ ( 12 lipca ) i Tarnów ( 19 lipca).
Przed nami jeszcze wielki finał w Krakowie ( 29 i 30 lipca na Placu Wolnica ) !
Przed nami jeszcze wielki finał w Krakowie ( 29 i 30 lipca na Placu Wolnica ) !
Festiwal w Starym Sączu otworzył Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Jacek Krupa. Później w naszej festiwalowej kuchni w towarzystwie burmistrza Starego Sącza Jacka Lelka i jego zastępcy Kazimierza Gizickiego częstował przybyłych na sadecki rynek grzankami z kukiełki lisieckiej z oscypkiem i pomidorami.
MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU to impreza kulinarna o charakterze targów żywności połączonych z konkursem i plebiscytem na najlepsze wyroby. Mieszkańcy i turyści odwiedzający festiwal mogą za darmo spróbować smakołyków serwowanych w festiwalowej kuchni.
O tytuł najlepszych wyrobów i awans do krakowskiego finału rywalizowali w
Starym Sączu producenci z powiatów nowosądeckiego, limanowskiego i
gorlickiego prezentując w konkursie 18 produktów i potraw.
Wielkim zwycięzcą festiwalu została Tłoczni Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic. Pokrzywa w soku jabłkowym została najwyżej oceniona zarówno przez festiwalowe jury jaki i przez dziennikarzy i publiczność. To pierwsza taka zgodność w ocenie w całej historii Małopolskiego Festiwalu Smaku !
W półfinale w Starym Sączu jury festiwalowe pod przewodnictwem Jerzego Poznańskiego w poszczególnych kategoriach nagrodziło :
* Grand Prix 11 Małopolskiego Festiwalu Smaku zdobyła Tłocznia Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic za pokrzywę w soku jabłkowym. GRATULUJEMY :)
* Drugie miejsce przyznano Janinie Molek z Tropia za kiełbasę z fasoli „Piękny Jaś”.
* Trzecie miejsce otrzymała zbójnicka pajda z rydzami zaproponowana przez Stary Dom Zdrojowy w Wysowej Zdrój.
* W kategorii "Ekologiczne Przysmaki" - zwyciężył wędzony ekologiczny udziec z indyka Jadwigi Krok z Białej Niżnej.
* W kategorii
"Tradycyjne Specjały" uhonorowano kiełbasę z fasoli Piękny Jaś Janiny Molek z Tropia.
* W kategorii
"Jak u Mamy" nagrodzono pasztet z bobu z dodatkiem sosów z Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego „U Zosi” w Zdyni.
/ na zdjęciu od lewej : Marcin Polus, Jerzy Poznański i Artur Kochański /
Na
Rynku w Tarnowie, w wielkim namiocie zamienionym w kuchnię
festiwalową i salę obrad festiwalowego jury spotkali się i gotowali dla
was znakomici kucharze i szefowie kuchni : Jerzy Poznański, Marcin Polus i Artur Kochański oraz małopolscy blogerzy kulinarni.
Razem z nami w festiwalowej kuchni stanął również do pracy Wicemarszałek Województwa Leszek Zegzda i częstował tradycyjną zupa zaproską. Towarzyszyli mu : Elżbietę Kantor - dyrektor Departamentu Turystyki, Sportu i Promocji Urzędu Marszałkowskiego oraz burmistrz Starego Sącza Jacka Lelka
i zastępca burmistrza Kazimierza Gizickiego.
Było niezwykle smacznie:)
Odwiedźcie nas koniecznie podczas finału w Krakowie !
11 MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - PÓŁFINAŁ W WADOWICACH
11 Małopolski Festiwal Smaku - półfinał w Oświęcimiu
Wszystko wygląda genialnie, aż żal że mnie tam nie było ;)
OdpowiedzUsuń