TRYB JASNY/CIEMNY

KISIEL OWOCOWY



KISIEL
Ten z torebki smakuje wszystkim tylko nie owocami. Wrzućcie go sobie na dno najgłębszej szuflady w kuchni i zostawcie go tam na najczarniejszą godzinę.

Dziś robimy prawdziwy kisiel ze świeżych, sezonowych owoców ! Będzie smakował o niebo lepiej niż ten z torebki :) Będzie smakował latem.





składniki :

* 3 szklanki owoców sezonowych (u nas po równo agrest, czerwona i czarna porzeczka i maliny)

* 2 szklanki wody

* 2 łyżki cukru (możecie również kisiel posłodzić ksylitolem)

* 5 łyżeczek czubatych mąki ziemniaczanej



wykonanie :


Owoce myjemy; porzeczki obieramy z szypułek; agrest pozbawiamy ogonków i kroimy na połówki. Wszystkie owoce wrzucamy do garnka, zalewamy zimną woda, gotujemy około 5 – 7 minut od momentu wrzenia. Do niewielkiej ilości zimnej wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotujących się owoców. Cały czas mieszając całość doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia gdy zgęstnieje.
Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym i listkami świeżej mięty.
 


 

Komentarze

  1. Popieram!torebki z gotowym Należy w ogóle wyrzucić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny sposób na wykorzystywanie świeżych owoców. Zdecydowanie smaczniejszy niż proszkowe kiśle z torebki, w których skład zdecydowanie odstrasza.
    Najnowszy wpis o tym co jeść w Rzymie - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Właśnie mam w planach kisiel z owoców jagodowych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też taki robię - jest smakowity. Ciekawe posty😊 zamieszczasz

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI