KISIEL OWOCOWY
KISIEL
Ten z
torebki smakuje wszystkim tylko nie owocami. Wrzućcie go sobie na dno
najgłębszej szuflady w kuchni i zostawcie go tam na najczarniejszą godzinę.
Dziś robimy
prawdziwy kisiel ze świeżych, sezonowych owoców ! Będzie
smakował o niebo lepiej niż ten z torebki :) Będzie smakował latem.
* 3 szklanki
owoców sezonowych (u nas po równo agrest, czerwona i czarna porzeczka i
maliny)
* 2 szklanki
wody
* 2 łyżki
cukru (możecie również kisiel posłodzić ksylitolem)
* 5 łyżeczek
czubatych mąki ziemniaczanej
wykonanie :
Owoce
myjemy; porzeczki obieramy z szypułek; agrest pozbawiamy ogonków i kroimy na
połówki. Wszystkie owoce wrzucamy do garnka, zalewamy zimną woda, gotujemy
około 5 – 7 minut od momentu wrzenia. Do niewielkiej ilości zimnej wody
wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wlewamy do gotujących się
owoców. Cały czas mieszając całość doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia
gdy zgęstnieje.
Podajemy z
gęstym jogurtem naturalnym i listkami świeżej mięty.
Popieram!torebki z gotowym Należy w ogóle wyrzucić!
OdpowiedzUsuńFantastyczny sposób na wykorzystywanie świeżych owoców. Zdecydowanie smaczniejszy niż proszkowe kiśle z torebki, w których skład zdecydowanie odstrasza.
OdpowiedzUsuńNajnowszy wpis o tym co jeść w Rzymie - zapraszam :)
Super! Właśnie mam w planach kisiel z owoców jagodowych.
OdpowiedzUsuńTeż taki robię - jest smakowity. Ciekawe posty😊 zamieszczasz
OdpowiedzUsuń