KONKURS Z MARKĄ MALMA
Mamy wielką przyjemność wraz z marką MALMA zaprosić wszystkich miłośników makaronów i włoskich klimatów do udziału w konkursie z nagrodami !
"Z miłości do makaronu. Z miłości do Włoch - do toskańskiego słońca,
bolońskiego sosu, mediolańskiej elegancji i sycylijskiej fiesty... Z
miłości do dobrego jedzenia, do dzielenia się z najbliższymi tym, co
najlepsze. Tak właśnie powstała Malma."
Lato i beztroski czas wakacji to doskonały moment na kulinarną podróż do Włoch. Gorące słońce, piękne krajobrazy, uśmiechnięci ludzie, winnice, krystalicznie czyste morze, piaszczyste plaże, wysokie klifowe brzegi obmywane przez fale; a w głębi lądu wzgórza i szczyty Apeninów, polodowcowe jeziora w dolinach, do tego wysokie Alpy i Dolomity na północy; stare miasteczka pełne zabytków, fiesta, doskonałe jedzenie i MAKARONY - to właśnie kojarzy nam się z włoskimi wakacjami :)
ZADANIE KONKURSOWE :
* Wystarczy podać ciekawy przepis na danie z makaronem w roli głównej i zamieścić go w komentarzu pod tym postem.
* Mile widziane zdjęcia ilustrujące nadesłane przez was przepisy kulinarne oraz włoskie krajobrazy. WARUNEK - MUSZĄ TO BYĆ ZDJĘCIA WASZEGO AUTORSTWA ! Nadsyłanie zdjęć nie jest warunkiem koniecznym udziału w konkursie. Zdjęcia możecie przesłać pod adres : ankawell@gmail.com Proszę o podanie w tytule maila "KONKURS Z MARKĄ MALMA". Zdjęcia zostaną zamieszczone w albumie utworzonym na fanpage'u bloga ŻYCIE OD KUCHNI na FB.
NAGRODY :
Czekają na was dwie równorzędne nagrody w postaci zestawów 12 opakowań makaronów MALMA w najróżniejszych kształtach i grubościach. W wielkich pudłach kryją się PENNE RIGATE pochodzące z regionu Kampani, znane w całych Włoszech TAGIATELLE, zakręcone FUSILLI, popularne w północnych i centralnych Włoszech CHIFFERI RIGATI, zwiniete w "gniazda" CAPELLINI NIDI i najpopularniejsze, pochodzące z południa Włoch SPAGHETTI.
REGULAMIN KONKURSU :
1.
Organizatorem konkursu jesteśmy my : Anna i Piotr, autorzy bloga ŻYCIE
OD KUCHNI. Fundatorem nagrody jest marka MALMA.
2. Konkurs trwa od 31.07.2015 r. do 10.08.2015 r. do godz. 24.00
3. W konkursie są 2 równorzędne nagrody - zestawy makaronów MALMA
wymienione powyżej.
4. Nagrody powędrują do autorów 2 najciekawszych przepisów na danie z makaronem w roli głównej.
5. Zwycięzców wespół w zespół wybieramy my : Anna i Piotr. Od naszej decyzji nie będzie odwołania.
6. W konkursie może wziąć udział każdy, z wyjątkiem członków naszej rodziny i nadesłać maksymalnie trzy komentarze konkursowe.
7. Aby wziąć udział w konkursie należy
w komentarzu pod tym artykułem podać przepis na danie z makaronem w roli głównej.
8. Do przepisu możecie dodać również zdjęcie swojego dania oraz włoskich krajobrazów. Nadsyłajcie je pod adres :
ankawell@gmail.com Zostaną opublikowane w albumie utworzonym na fanpagu
bloga ŻYCIE OD KUCHNI na FB. [ TU ] . Nie jest to warunek konieczny do udziału w konkursie.
9. Pod zgłoszeniem/komentarzem należy się podpisać imieniem lub
nazwiskiem albo nickiem używanym w sieci - wpisy anonimowe nie będę
brane pod uwagę przy wyborze zwycięzców.
10. Będzie nam bardzo miło jeśli polubicie fanpage bloga ŻYCIE OD KUCHNI na FB. Nie jest to oczywiście warunek koniecznym
do wzięcia udziału w konkursie.
11. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu.
12. Laureaci zobowiązani są przesłać swoje dane adresowe potrzebne do wysyłki w ciągu 7
dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki konkursu na adres ankawell@gmail.com - po tym
czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie. Wysyłka nagrody tylko w granicach RP.
13. Dodanie komentarza pod tym wpisem oznacza akceptację powyższego regulaminu.
Moim ulubionym daniem z makaronem w roli głównej jest "oszukana carbonara". Oszukana dlatego, że zawiera moje modyfikacje, jest biała, ale carbonarą nie jest. Do mojego ulubionego dania potrzebujemy makaron penne, który gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, czyli około 8-9 minut. W międzyczasie na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojony w krążki ząbek czosnku, dodajemy kawałeczek papryczki chili, wrzucamy troszkę cebulki pokrojonej w kosteczkę, kilka pokrojonych w kosteczkę pomidorów z zalewy (mogą być też suszone), do tego wlewamy śmietankę łaciatą 18 % i po chwili wrzucamy połowę skrojonego w kostkę sera lazur, podgotowujemy aż do rozpuszczenia się sera, dodajemy sól, pieprz, ja dodaję jeszcze harrisę albo zatar ( jeśli lubimy, możemy dodać troszkę przecieru pomidorowego). Odcedzamy makaron i wrzucamy na patelnię i mieszamy. Wykładamy na talerz, dekorujemy listkami świeżej bazylii, pomidorkami koktajlowymi i posypujemy parmezanem. Smacznego :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona pasta jest bardzo prosta ale poprostu przepyszna...
OdpowiedzUsuńSkładniki:
-makaron nalepiej penne albo fussili
-tyńczyk w sosie własnym
-oliwki (czarne bądź zielone- jakie kto lubi)
- cebula średniej wielkości
-2-3 ząbki czosnku
-śmietana 30%
-świeża natka pietruszki
-łyżka oleju
-sól, pieprz
Makaron oczywiście gotujemy :) na patelni podgrzewamy olej nastepnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulę- zeszkliwiamy. Czosnek kroimy drobno dodajemy do cebuli. Chwilę smażymy razem po czym wrzucamy tuńczyka- razem z zalewą. Kroimy oliwki i plasterki i również dorzucamy do całej reszty na patelni. Czekamy trochę aż się zalewa zredukuję. Po chwili zalewamy wszystko śmietanką oraz posiekaną drobno natką. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy sos nam lekko zgęstniej dodajemy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy na patelni z sosem. Voila! Można- ale nie trzeba- dodać troszkę startego parmezanu. Smacznego!
Pasta, która jest już ze mną od jakiegoś czasu i wciąż zachwyca podniebienie :)
OdpowiedzUsuńMakaron z bakłażanem w sosie pomidorowym
Składniki:
- ok. 200g makaronu (bavette, penne, tagliatelle )
- 2 niewielkie bakłażany
- puszka pomidorów
- szklanka passaty pomidorowej
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- 3-4 ząbki czosnku
- pęczek świeżej bazylii
- garść startego parmezanu
- oregano
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Bakłażana myjemy, kroimy w grube plastry, następnie w słupki. Przekładamy do miski, oprószamy dokładnie solą, Odstawiamy na 20 minut. W tym czasie makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i krótko podsmażamy, następnie dodajemy wypłukanego bakłażana. Podsmażamy razem przez ok. 7 minut aż bakłażan zmięknie. W razie potrzeby bakłażana podlewamy łyżką wody. Dodajemy przekrojone pomidorki koktajlowe, pomidory z puszki i passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, oregano. Smażymy jeszcze 5 minut. Pod koniec dorzucamy makaron, starty parmezan oraz posiekane listki świeżej bazylii.
Pozdrawiam,
Piotr Pałasz :)
Chciałabym zgłosić swój przypis do konkursu, myślę że to danie oddaje smak i klimat Włoch.
OdpowiedzUsuń"Makaron ala caprese"
Składniki:
- 2 duże słodkie pomidory
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- świeża bazylia
- sól i pieprz
- kulka mozzarelli
- 2 porcje makaronu tagliatelle Malma
Sposób przygotowania:
1. Pomidory na chwilę wkładamy do wrzątku, następnie wyciągamy i obieramy ze skórki. Później kroimy w kostkę, pozbywając się nasion i soku z komór. Pokrojony miąższ pomidorów mieszamy z oliwą, octem, 1 łyżką posiekanej bazylii, przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy mieszamy z pomidorami i wykładamy na talerze. Na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli, można posypać posiekaną bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.
Pozdrawiam
Ania
Makaronowa sałatka w cytrynowych koszyczkach
OdpowiedzUsuńSkładniki:
· olej
· sok z cytryny
· przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie
· 250g makaronu „kolanka ozdobne”
· puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (125g)
· pomidory z puszki (400g)
· średnia cebula
· 2 ząbki czosnku
· szczypiorek
· 5-6 cytryn na „koszyczki”
Wykonanie:
Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory. Mieszamy tak, aby powstał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Sałatką napełniamy wycięte w cytrynach koszyczki. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Makaronowa sałatka w cytrynowych koszyczkach
OdpowiedzUsuńSkładniki:
· olej
· sok z cytryny
· przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie
· 250g makaronu „kolanka ozdobne”
· puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (125g)
· pomidory z puszki (400g)
· średnia cebula
· 2 ząbki czosnku
· szczypiorek
· 5-6 cytryn na „koszyczki”
Wykonanie:
Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory. Mieszamy tak, aby powstał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Sałatką napełniamy wycięte w cytrynach koszyczki. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Pozdrawiam,
Edyta Bracka
Moja ulubiona potrawa z makaronem to spaghetti które smakuje równie pysznie z mięsem mielonym jak i bez niego ( przepis ten sam tylko bez mięsa)
OdpowiedzUsuń30 dag mięsa mielonego
puszka pomidorów bez skórki
makaron spaghetti
2-3 ząbków czosnku
5-6 suszonych pomidorów
1 średnia cebula
ocet
sól
cukier
pieprz
sos sojowy
oliwa z oliwek
oregano świeże lub mielone
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Obieramy cebulę i kroimy ją w kosteczkę następnie wrzucamy na patelnie i smażymy aż ta się zeszkli. Do cebuli dorzucamy mięso i tak smażymy całość aż wyparuję cała zbędna woda a mięso się podpiecze.
Następnie wrzucamy pokrojone pomidory z puszki, zmniejszamy ogień pod patelnią i zostawiamy aż zbędna woda wyparuje a sos zgęstnieje. Całość może się tak pichcić na małym ogniu około 30 minut jednak pamiętajmy by zaglądać co jakiś czas do naszego sosu by go lekko przemieszać.
W trakcie redukcji sosu możemy nastawić wodę na makaron oraz obrać czosnek.
Kiedy nasz sos zredukuje się i będzie już na tyle gęsty by móc go podać dodajemy do niego zgnieciony lub posiekany czosnek,pokrojone wcześniej pomidory suszone, łyżeczkę octu, pół łyżeczki cukru,parę kropel sosu sojowego oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy żeby składniki mogły razem się przegotować. Na sam koniec dosypujemy oregano, w zależności od tego jak kto lubi tą przyprawę, ja daje go sporo ponieważ bardzo je lubię i niedawno sama wyhodowałam tę że roślinkę. Nadaje niesamowity smak i aromat. Sos mam być lekko słodko-kwaśny ale i pikantny.
lasagne z ravioli
OdpowiedzUsuńprzepis na pięć-sześć porcji
blacha do pieczenia 24x34 cm
600 gram ravioli z nadzieniem - tutaj włoska kiełbasa w pikantnym sosie arrabiata
500 gram wędzonego boczku - zmielonego na grubych oczkach
3 cebule
5-6 ząbków czosnku
2 puszki pomidorów - zblendowanych
sos beszamelowy
100 gram startego sera żółtego lub sera mozzarella
kilka gałązek rozmaryny
1 garść świeżego tymianku
sól , cukier i pieprz do smaku
SOS BESZAMELOWY
500 ml mleka
2 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
sól ,pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Masło rozpuścić na małym ogniu w rondlu następnie wsypać mąkę i mieszać rózgą żeby nie zrobiły się grudki i zasmażać do bardzo jasnego brązowego koloru . Dolać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia - gotować około 2 minut - ciągle mieszając ponieważ beszamel lubi się przypalać . Zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
SOS POMIDOROWY
Cebulę pokroić w piórka i smażyć na złoty kolor następnie dodać pomidory oraz przyprawy - chwile dusić na wolnym ogniu. Jeżeli boczek jest słony można pominąć w sosie pomidorowym sól.
LASAGNE
Boczek smażymy razem z cebulą pokrojoną w grubą kostkę - odstawiamy .
Na blaszkę wylewamy 1/3 sosu beszamelowego i rozsmarowujemy łyżka po całej powierzchni następnie posypujemy 1/3 częścią sera i układamy połowe ravioli - ja ich wcześniej nie gotowałam ponieważ czas gotowania to tylko 5 minut , na to wylewamy połowę sosu pomidorowego na to połowa boczku - i następnie sos beszamelowy i kolejne składniki w takiej kolejności jak wcześniej na samą górę dajemy trzecią część sosu beszamelowego i sera . Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem na 60 minut , 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy folię i dopiekamy bez .
Smacznego :)
rigatoni w pieczarkach
OdpowiedzUsuńporcja dla dwóch osób
200 gram makaronu rigatoni - albo innego jaki lubicie
8-10 pieczarek
100 gram boczku - może być wędzony
100 ml tłustej śmietany
1 chili
1 cebula
1 łyżka oliwy - opcjonalnie
sol i pieprz do smaku
Makaron ugotować al dente . Boczek pokroić w drobną kostkę i smażyć do zrumienienia -można dodać oliwę jeżeli okaże się że boczek ma za mało tłuszczu i się przypala , dodać drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone pieczarki -według uznania - w tym wypadku drobno pokrojone . Chwile smażymy do zrumienienia cebuli i pieczarek na koniec dodajemy śmietanę ,chili i doprawiamy do smaku . Łączymy z makaronem i chwilę podgrzewamy .
Smacznego :)
penne pachnące z nutą pomarańczy
OdpowiedzUsuńprzepis na dwie-trzy porcje.
250 gram makaronu penne
pulpety
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki tłustej śmietany
sok z jednego pomarańcza
skórka starta z jednego pomarańcza
2 łyżeczki posiekanego kopru
2 łyżeczki świeżego tymianku - ewentualnie suszonego
cukier ,sól i pieprz do smaku
PULPETY
100 gram mielonej wołowiny
100 gram mielonej wieprzowiny
50 gram mielonego wędzonego boczku
4 łyżki mąki pszennej- do obtoczenia pulpetów
1 jajko
1 cebula
sól ,pieprz do smaku
oliwa - do obsmażenia pulpetów
Do mięsa dodać startą cebulę , jajko , sól i pieprz i wyrobić jednolita masę . Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i obsmażać z każdej strony na oliwie aż zbrązowieją.
SOS
Do usmażonych pulpecików dodajemy cebule pokrojoną w drobna kostkę , gdy się zrumieni na złoty kolor dodajemy pomidory i dusimy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając . Na koniec dodajemy zioła , przyprawy , śmietanę oraz sok i startą skórkę z pomarańczy.Chwile dusimy i dodajemy ugotowany al dente makaron penne.
Smacznego :)
pozdrawiam serdecznie Ola :)
Gniazdka makaronowe
OdpowiedzUsuń15 gniazd makaronu wstążki
10dkg sera żółtego
Składniki na farsz:
50 dkg mięsa mielonego
jajko
cebula
3 łyżki bułki tartej (lub 1 sucha bułka moczona w mleku)
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
sól,pieprz,
Składniki na sos:
0,5 litry śmietany 30%
0,5 litry wody
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki majonezu
2 płaskie łyżki mąki
sól,pieprz,suszona bazylia,czosnek granulowany,
Wykonanie:Składniki na farsz włożyć do miski,doprawić i dokładnie wymieszać,uformować kulki.Gniazda makaronowe ułożyć w naczyniach do zapiekania,u mnie małe kokilki.Do każdego gniazda włożyć kulkę mięsa,lekko docisnąć tak aby mięso wypełniło makaronowe gniazdo.Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos wymieszać,doprawić i zalać makaronowe gniazda. Sosu ma być tyle,aby makaron był przykryty.Posypać startym żółtym serem,przykryć folią aluminiową,wstawić do nagrzanego piekarnika 180- 200 stopni i piec ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut..Danie jest gotowe jak sos,którym jest zalany makaron zgęstnieje.
W tym roku podczas pobytu w Szwecji miałam okazję spróbować mięsa z ... łosia ! :) Dostałam je w "prezencie" już w zmielonej postaci i sama nie wiedziałam co mam z nim zrobić. Z racji tego że z moim TŻ uwielbiamy makarony i wszelkie sosy, postawiliśmy na pulpety. Danie niby tradycyjne, ale smak tego mięsa jest jak dla mnie fajnie zaskakujący, POLECAM jeśli będziecie mieli okazję go spróbować :)
OdpowiedzUsuńPulpety z łosia w sosie pomidorowym
- 300g mięsa mielonego z łosia
- 1 mała cebulka
- pół bułki
- 1 jajko
- sól, pieprz, ostra papryka i ewentualnie ulubione przyprawy
Sos pomidorowy :
- mała marchewka
- mała cebulka
- liść laurowy
- kostka bulionowa
- 250ml przecieru pomidorowego lub ok 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki mąki
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
dodatkowo:
- makaron świderki
- starty żółty ser
- kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
Do rondelka wlewamy wodę, wrzucamy pokrojoną na cienkie paseczki marchewkę (ok 2 cm długości) i cebulkę posiekaną w kostkę. Dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości. Dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat. Mąką zagęszczamy sos, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
Pulpety : Bułkę moczymy w ciepłej wodzie przez ok 30 min. Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy i dodajemy ją do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i odsączoną bułkę. Wyrabiamy dokładnie mięso i formujemy z niego małe pulpeciki, obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony. Pulpety przekładamy do sosu pomidorowego i dusimy je przez ok 20 - 30 min.
Ugotowany makaron wykładamy na talerz tworząc gniazdko, wykładamy w środek pulpety wraz z sosem. Całość posypujemy startym żółtym serem i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Owocowy, letni makaron z nutką mięty
OdpowiedzUsuńSkładniki:
100g makaronu (dowolnego, ulubionego, jednak najlepiej grubszego)
50g jagód leśnych
50g jeżyn
50g borówek amerykańskich
5-6 dużych listków mięty (+ew. mięta do dekoracji)
3 łyżki zsiadłego mleka
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, przelać zimną wodą, ostudzić. Owoce przebrać, umyć i osuszyć, zblendować razem z miętą, niekoniecznie na gładkie puree,
Gotowym sosem owocowo-miętowym polać makaronik. Położyć na wierzchu małą łyżeczką kleksiki zsiadłego mleka. Ozdobić dowolnie.
Przepis powstał dla mojej małej córeczki, wielkiej miłośniczki makaronu, owoców leśnych i zsiadłego mleka. Dodatek mięty posmakował nawet jej (ma 2 latka!), przyjemnie orzeźwia i chłodzi w tak tropikalne pogody jak teraz.
Kasia Załuska
Makaron z kremowym sosem i kurczakiem :)
OdpowiedzUsuń30dag piersi z kurczaka,
250g serka mascarpone,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2 spore pomidory malinowe
1 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
wg uznania zioła prowansalskie
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
ulubiony makaron
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Filet z kurczaka kroimy w niewielką kosteczkę, oprószamy pieprzem i solą. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni podsmażamy cebulkę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mięso i obsmażamy. Następnie dodajemy obranego ze skórki i drobno pokrojonego pomidora chwilkę razem smażymy, dodajemy koncentrat. Całość dusimy około 10 -15 minut, aż sos stanie się gęsty, a większość wody odparuje. Wówczas dodajemy mascarpone, Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilkę W między czasie dodajemy słodką i ostrą paprykę, zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Witam,
OdpowiedzUsuńKochając Wenecję tak bardzo jak makarony Malma, zrobiłam dla Was:
Spaghetti w bazyliowym pesto domowej roboty, z orzeszkami ziemnymi i suszonymi pomidorami.
Mniam!!!
Przepis:
2 garści bazylii, garść orzeszków ziemnych, 4-5 suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, pół cebuli oraz 6 łyżek oliwy zmiksować na pastę.
Całość podsmażyć, doprawić pieprzem i solą. Do takiego pesto dodać ugotowany al dente makaron a następnie delikatnie ale dokładnie wymieszać całość. Doprawić do smaku, można posypać całość serem. Jeść :)
Zdjęcia tego dania i urokliwej Wenecji podsyłam na maila :)
pozdrawiam
Kaśka
katarzyna_zoltek@poczta.onet.pl
Nasza ulubiona zapiekanka z makaronem to efekt totalnej improwizacji z okazji Światowego Dnia Makaronu:
OdpowiedzUsuńZapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana
Ciasto:
2 szkl. mąki
50 g drożdży
3 ugotowane ziemniaki
6 łyżek ciepłego mleka
3 łyżki letniej wody
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1 płaska łyżeczka kminku
Nadzienie:
250 g makaronu (u mnie kolanka)
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
500 g kapusty kiszonej
1 duży por
1 puszka fasoli czerwonej
1 laska kiełbasy
2 łyżki majonezu
2 łyżki masła
Do smaku: papryka słodka, kminek, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek - wlewamy do niego ciepłe mleko i wkruszamy drożdże, lekko mieszamy je z mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy rozgniecione ziemniaki, paprykę słodką, kminek i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia.
Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odsączamy.
Kapustę kiszoną odsączamy i płuczemy 2 razy, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, siekamy. Białą część pora siekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około 1 łyżkę.
Kiełbasę kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy makaron i smażymy razem jeszcze około 5 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość duży placek - wielkości podwójnej formy + zakładki na boki (podsypujemy mąką, aby nam się nie przyklejał do blatu). Wykładamy połowę na posmarowaną masłem formę, druga połowa zostanie nam na przykrycie (nie rozdzielamy ciasta). Smarujemy majonezem, układamy plasterki kiełbasy i wykładamy farsz makaronowo-kapuściany. Wierzch posypujemy czerwoną fasolą. Zawijamy pozostałe ciasto i przykrywamy zapiekankę, sklejamy boki ze sobą.
Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez godzinę. Nad zapiekankę wstawiamy pustą brytfannę - ciasto się nie przypali.
Zdjęcia za chwilę prześlę na maila, niestety bez krajobrazów, bo wyjazd do Włoch pozostaje póki co w świecie marzeń...
Pozdrawiam,
Aneta (kolorowyprzepisownik@gmail.com)
Drugą moją propozycją na danie z udziałem makaronu jest sos z prawdziwków, pyszny !
OdpowiedzUsuńSkładniki :
- ok. 10 dużych prawdziwków (razem z nóżkami)
- cebula
- świeża lub suszona pietruszka
- sól, pieprz
- śmietana
- 2 łyżki masła
Masło rozpuszczamy na patelni, prawdziwki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Wrzucamy je na masło.
Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do grzybów. Razem podsmażamy ok. 10min. Po tym czasie dolewamy wodę (ale nie za dużo) przykrywamy pokrywką i dusimy całość przez ok 15min.
Sos zagęszczamy śmietanką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem tagliatelle.
Smacznego ! :)
Makaron z mozzarellą i pomidorkami
OdpowiedzUsuń- 300 g makaron tagliatelle
- opakowanie mozzarelli (małe kuleczki)
- kilka różyczek brokuła
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebulka
- sól, pieprz
- 1 kostka bulionowa
- śmietanka
- ok 1,5 łyżki mąki
Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Wlewamy ok. 1 szkl wody, wrzucamy kostkę bulionową i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy ok. 5 min.
Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy śmietankę i mieszamy, tak aby nie było grudek. Całość wlewamy do sosu cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku.
Pomidorki przecinamy na pół i wrzucamy do sosu, gotujemy na minimalnym ogniu ok 3-5 min (nie mogą się rozpaść!), pod koniec wrzucamy mozzarellę
Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i od razu jemy
Makaronowe danie które polecam to MUSZLE Z SERKIEM RICOTTA ZAPIEKANE Z MOZZARELLĄ W POMIDORKACH....
OdpowiedzUsuńSkładniki dla 4 osób :
-pół opakowania dużych muszelek (conchiglioni) około 16 szt
- 1/2 kulki mozzarelli
-150 g serka ricotta (lub ewentualnie twarożku typu "bieluch" )
-2 pełne łyżki mascarpone
-1/3 szklanki tartego parmezanu
-1 małe białko jaja
Na sos pomidorowy :
- 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek (pelati)
-1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru, passaty) lub bulionu
-1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonej bazylii
- sól i zmielony czarny pieprz, cukier
- bazylia
- oliwa do polania
Jak wykonać :
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i delikatnie wyciągać.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
- Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, serek ricotta, mascarpone, parmezan (2 łyżki odłożyć) oraz białko.
- Nadziać muszle i odłożyć.
- Pomidory z puszki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem pomidorowym lub bulionem, oregano, doprawić solą i pieprzem oraz 1 - 2 łyżeczkami cukru.
- Powstały sos wylać do żaroodpornego naczynia,a na wierzchu położyć nadziane muszelki, posypać resztą parmezanu,
- Skropić 2 - 3 łyżami oliwy z oliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika
- Piec przez około 20 - 25 minut.
- Na koniec posypać najlepiej świeżą bazylią.
Smacznego
Obecnie przebywam na wakacjach i niestety nie mam zdjęć wykonanych muszelek
ale zapewniam wszystkich makoronożerców że są pyszne!!!
Można także eksperymentować z farszem dodając do serka szpinak lub wędzonego łososia.
POLECAM!!!!!!!!!!!!
Lidia Stachura-Czopek
Spaghetti z krewetkami i bazyliowym pesto
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na przygotowanie smacznej, pożywnej i niezwykle zjawiskowo wyglądającej wersji spaghetti. Połączenie makaronu z zielonym pesto oraz krewetkami tworzy jednolitą całość, która obłędnie smakuje.
Składniki na pesto:
1 doniczka świeżej bazylii
8 łyżek oliwy
70g orzechów nerkowca
30g migdałów
30g nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
sok i otarta skórka z 1 limonki
3 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
Dodatkowo:
300g krewetek koktajlowych
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
250g makaronu spaghetti
garść orzechów nerkowca
Wykonanie:
1. Pesto: Wszystkie wymienione składniki przełożyć do Bendera. Zmiksować
do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Doprawić do smaku solą
i pieprzem.
2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
3. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, smażyć około
1 minuty. Po tym czasie dodać krewetki i całość smażyć maksymalnie
3 minuty.
4. Makaron podawać z pesto i krewetkami.
5. Całość posypać orzechami nerkowca.
adres @ linka2107.88@o2.pl Ewelina P
OdpowiedzUsuńSałatka sycylijska-pocztówka śródziemnomorska
OdpowiedzUsuńZabiorę Was dzisiaj na Sycylię, gdzie bardziej niz u nas, żar się z nieba leje...Zabiorę Was ze sobą na obiad, który króluje na stołach i w pudełkach obiadowych w niejednym sycylijskim domu, na niejednej złotej plaży...
Do przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników. Oraz grilla lub patelnie do grillowania. Danie można przygotować wieczorem, "o chłodzie", by cieszyć się nim dzień pózniej.
Kiedy termometr przed południem na Sycylii, pokazuje ponad 60 stopni w cieniu..wierzcie mi, nikt nie stoi przy kuchni....
Ale jeść trzeba! I to lekko...a obowiązkowo codziennie ma być MAKARON!
Składniki
400 g świderków razowych Pełne Ziarno
twardy , średniej wielkości bakłażan
ząbek soczystego czosnku
pół różowej cabuli
kilka dość słodkich pomidorów-ale nie koktajlowych
liście bazylii
słoik tuńczyka w kawałkach, w oliwie z oliwek
ocet balsamiczny z Modeny
oliwa z oliwek
sól himalajska różowa
pieprz kolorowy prosto z młynka
opcjonalnie glassa sojowa z octem balsamicznym
Wykonanie
Pokrój umytego bakłażana w plastry. Rozpal grilla lub rozgrzej patelnię do grillowania. Ugrilluj z obydwu stron , posyp delikatnie solą. Odłóż na bok.
Do szkalnej miseczki wlej oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, dodaj trochę soli, poszarpane listki bazylii ,wycisnięty przez praskę ząbek czosnku...i wymieszaj. Włóż plasterki bakłażana, wymieszaj, odstaw niech się przegryzą.
Na tej samej patelni ugrilluj..pomidory. Przekrój każdego na pół i połóż, posól i popieprz z młynka. Dodaj fioletowej cebulki pokrojonej w piórka.
Gdy pomidor zacznie się "sparzać" delikatnie, ściąg z niego skórkę. Jeszcze trochę potrzymaj go na patelni do grillowania, nie mieszaj.Jeśli użyjesz grilla- pomidora podajesz świeżego.
Ugotuj świderki al dente.Odcedz, przelej zimna wodą, dodaj oliwy z oliwek i tuńczyka ze słoiczka.
Przemieszaj delikatnie, aby tuńczyk zachował kawałki.
Wyłóż na półmiski, dodaj zaromatyzowanego czosnkeim i bazylią ugrillowanego bakłażana, pomidory oraz cebulę.
Posyp obficie listkami bazylii. Wykorzystaj sosik, w którym przegryzały się bakłażany- do pokropienia dania- zostanie go niewiele, gdyż bakłażan "wpija".
Na koniec dekoracja z glassy sojowej i ...danie pachnące Sycylią gotowe..i co najważniejsze do przygotowania szybkie, zjeść można na drugi dzień...i czujemy się lekko i zdrowo.
A to bardzo ważne!
Smacznego!
No to jedziemy?
OdpowiedzUsuńRobi się co raz to bardziej gorąco..a zapowiadają, że ma być tropikalnie. No to my sobie pojedziemy tam gdzie jeszcze bardziej gorąco...na Sycylię. Sycylia to wyspa, na której mieszkałam ponad 10 lat. Ja ją sobie rozgryzłam, pod każdym względem. Podejrzałam podczas pracy w restauracjach i pizzeriach co i jak i w jaki sposób podać ,żeby było chłodne w te upalne dni, ale żeby było również smaczne. I pożywne. Bo w sycylijskie upały kochani, wierzcie mi , nie gotują tam często, a jak gotują, to jedzą na zimno... Niekiedy gotowałam w ..nocy. Ktoś kto nie mieszkał na Sycylii nie zrozumie jak to jest brać prysznic, wycierać się i być ciagle mokrym , jak to jest wchodzić do parzącego łóżka, czy odkrecić w kranie zimną wodę, z której leci prawie wrzątek.. A jak tu odkręcić gaz pod kuchnią? Zbrodnia. Ale jak zrobić, by typowy Sycylijczyk ,zjadł makaron codziennie inaczej w taki upał?
Składniki gotowane przygotowuje się ,albo o świcie, albo nocą. U nich to żadna rewelacja, idą sobie spać po 2.00 w nocy, nawet pózniej. Wstaje się rankiem, chłopy pracują do 11.00 po 11.00 umrzeć już można i nie ma czym oddychać. Potem obiad, sjesta do 17.00 a potem się WYCHODZI z domu. Dlatego OBIAD ma być chłodny, pożywny..bo kolacja to generalnie jakaś pizza poza domem, panino czyli słynna ogromna kanapka...
Oto co się podaje w letnie dni na obiad, co się daje ojcom, teściom, mężom, synom do pracy ? Ano musi być makaron! Tam nie ma dnia bez makaronu.Ja do mojej potrawy wybrałam najlepszy. Najlepszy dlatego, że ja sobie ten makaron przetestowałam na Włochach.. Próbowałam wielu innych makaronów ogólnie dostępnych, ale wybaczcie, makaron ma być al dente a nie klej do tapet. Mój wybór padł na Malma.
Ale wracając do naszego dania. Jest szybkie w przygotowaniu, bo o to się rozchodzi. Jest na sezon wiosna-lato. Wszystko zdążymy przygotować zanim się makaron ugotuje. Dodatkowo makaron ma być schłodzony.
Skladniki
-fusilli Malma, bo się nie rozpadają,
-pomidorki koktaliowe, tzw. ciliegino di Pachino lub pomodori zuccherini. Na pewno dostępne w sieciach typu TESCO,ALMA... itd.
-rucola
-ogórek
-i tu uwaga-miał być brokuł gotowany na parze, ale nam zależy na czasie, a poza tym , dla jednego brokuła trzeba wietrzyć cały dom. Dlatego dodałam sporo kiełków z brokuła genialnie smakuje i jest mega zdrowy!
-koperek ,najlepiej mrożony, bo szybciej nam schłodzi makaron
-oliwa z oliwek
-parmezan lub grana padano
-mozarella w zalewie
-gotowane duże jajko, ja mam to szczęście, że dostaję czasami jaja od mamy koleżanki, która mieszka na wsi i ma sentyment do kur.
Na Sycylii kupuje się jaja przed domem. Przyjeżdża facet, trąbi na ulicy i wszyscy idą kupować jaja. Wiejskie.Nastawiamy wodę na makaron, solimy, gdy się ugotuje , podbieramy sobie trochę wody na ugotowanie jajka, wkładamy fusilli i gotujemy al dente . Równoczesnie gotujemy jajo. Gdy jajo się ugotuje szybko zalewamy zimna wodą, obieramy i wkładamy do zimnej wody. Odcedzamy makaron, polewamy oliwą,mieszamy.
Posypujemy mrożonym koperkiem, bardzo dużooooo koperku, bo zdrowy i fajnie nam zazieleni makaron wkręcając się w świderki. Wykładamy na talerze. Posypujemy poszarpana rukolą- broń Boże nie róbcie tego nożem !Następnie dodajemy kiełki, polewamy oliwą z oliwek, ja użyłam koperkowej bo taka akuratnie miałam, ale może być zwykła.Kroimy w cząstki mozarellę, pomidora, ogórka w talarki, posypujemy obficie parmezanem lub grana, dodajemy jajko rozkrojone na 4...i podajemy. Nie dajemy bazylii, bo mamy rukolę i kiełki z brokuła..bazylia..to już inna bajka. Tu nie będzie pasowała.I szybkie danie gotowe. Można je zjeść z powodzeniem dzień pózniej, za chwilę, za godzinkę. Nieważne, ważne , że robi się szybko, im chłodniejsze tym lepsze.Smacznego!
Teść raz też ugotować potrafił... cz. I
OdpowiedzUsuńOtwieram lodówkę i patrzę i patrzę...i
WRACA MI PAMIĘĆ!I znów się przenosimy na Sycylię. Pod Syrakuzy.Teściu będzie grał pierwsze skrzypce. Jak wiadomo, a może i nie, starej daty panowie, czyli teście wszelakie i ojce..na Sycylii nie gotują. To MA robić kobieta i to bez dyskusji. Są typki bardziej lub mniej wybredne, ale większość raczej zjada wszystko umęczona upałami... by potem poczłapać na słynną sjestę i dać kobiecie święty spokój. Mój śp. Teść był typem dość skomplikowanym, gdyż był..typowym Sycylijczykiem. Niech mu ziemia lekką będzie. Miałam do niego szczególną sympatię z kilku powodów. Był twardy i nieugięty jak głaz, ale miał też swoje zdanie, potrafił go bronić ,nawet do zawału serca ..Kochał jeść, na szczęście prosto i nie był wybredny. Ale pragnę napisać, że Teściu nie potrafił ugotować NIC. Nawet wody na makaron. Dla niego to była czarna magia..Mógł nie zjeść nawet przez cały dzień, co graniczy z cudem, gdyż Sycylijczyk raz dziennie MUSI mieć makaron. Nawet z oliwą i parmezanem ale MUSI i cześć. Nam w Polsce trudno jest to ogarnać ,ale ja mialam do czynienia z tym ponad 10 lat.Pasta czyli makaron musi być i basta!I pewnego pięknego dnia stało się! Mieszkałam wtedy w Augusta, to od Avoli jakieś 52 km. Ale doszły mnie i tam wtedy słuchy , co to teść wykombinował. Teściowa leżala sobie spokojnie w szpitalu w Auguście, na oddziale ortopedycznym, i to była jedyna możliwość aby sobie po prostu odpoczęła.Leżała już 2 dni, a teść jadł, salami, szynki, chleb, oliwki, sery, wino. Aż porządnie zatęsknił za makaronem. Akurat nikogo nie było z rodziny , kto by mógł mu przynieść ten makaron. Nawet jakby był to..by się nie odważył..bo teściu litości nie potrzebował.Wykobinował raz w życiu, tylko ten jedyny raz..i nie powiem, dobrze to sobie obmyślił, bo użył po prostu nadstanu rzeczy, które znalazł w lodówce, bo był typem człowieka, który nie lubił jak się jedzenie marnuje, czy się wyrzuca, za ciężko zarobione pieniądze.Co znalazł wtedy w lodówce?Kilka rzeczy, które i my możemy czasem znalezć i nie mamy pojęcia co z tego sklecić. Spróbowałam odtworzyć jego przygodę z gotowaniem. I wierzcie mi... smakowało dokładnie tak jak kilka lat temu, kiedy byliśmy wszyscy razem siedzący przy stole, pijący wino, drący się na siebie i machający zamaszyście rękoma...
cz.II
OdpowiedzUsuńOto danie teścia. Co będzie potrzebne?
-ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego
-pomidory z puszki już pokrojone , nie całe ..Teściu nie wiedziałby co zrobić z całymi
-pieczarki- to ja je dodałam, gdyż uduszone z cebulką na maśle, w lodówce, w pojemniczku próżniowym znalazłam
-świeża bazylia, tam każdy ją ma i używa na bukiety, do wszystkiego
-oliwa z oliwek ..teść miał swoją własną, robioną od podstaw
-i teraz najważniejsze MAKARON.. Ja otworzyłam szafkę u siebie i znalazłam trochę fusilli i trochę penne. Tak jednych jak i drugich nie można było użyć samodzielnie , gdyż ich było za mało i tak sobie czekały. Aż mi pamięć wróci ..do tego co zrobił teść.
-Masło
-koperek, seler naciowy,kawałek czerwonej papryki
-parmezan lub grana padano . A znając teścia dodałby i pecorino, co nie jest błędem, gdyż pecorino...ach..kto jadł wie o co chodzi...A kto nie jadł, spróbować musi. To półtwardy ser owczy.
I tyle , cała filozofia.
Smażymy na maśle nasze ziemniaki z dni poprzednich. Międzyczasie wylewamy z puszki nasze pomidory do garnka , dodajemy sól, oliwę z oliwek, liście bazylii , im więcej tym lepiej..., ząbek czosnku, pieczarki z dni poprzednich, już wcześniej duszone na maśle..
Gotujemy wodę na makarony. Solimy ją i wrzucamy obydwa , fusilli i penne gotujemy al dente. Al dente to jest w dosłownym tłumaczeniu -na ząb- i używa się tego stwierdzenia do prawidłowo ugotowanego makaronu, który powienin być miekki i jędrny, aczkolwiek stawiać lekki opór przy gryzieniu. Acha, wtedy kiedy po rozgryzieniu makaronu, w jego przekroju znajdzie się biała , surowa wielkości łebka od szpilki kropeczka...to wtedy jest al dente. Ale ja tam się nie bawię w takie analizy i al dente zawsze mi wychodzi. Bo to od makaronu zależy czy będzie al dente czy nie. A Malma,wie co robi i z czego robi..a ja wiem dlaczego ten właśnie makaron jest ECCELLENTE e basta !Odcedzamy nasze dwa makarony . Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy wcześniej podsmażone ziemniaki i poddajemy lekkiej obróbce termicznej, na maśle, dodajemy świeżego koperku i mieszamy potrząsając energicznie patelnią.Dodajemy już gotowy międzyczasie sos. Wykładamy wszystko na talerz. Lepiej na półmisek... Posypujemy świeżą bazylią, koperkiem, selerem naciowym i pokrojoną w kosteczkę czerwona papryką.Do tego oczywiście starty ser. Wino...tak wino musi być...bo gdy wraca się do wspomnień to ono właśnie, pomaga nam strawić ból po stracie tych...których już nie ma, a którzy wracają czasem zupełnie niespodziewanie...np. przy zwykłym otwarciu lodówki.
Spróbujcie kiedyś wykorzystać coś co Wam zostało z dni poprzednich... tak jak wtedy , kilka lat temu, zrobił to mój teść. On to zrobił z potrzeby..a wyszło bardzo dobre. Jadłam. Pochwaliłam i za to mu wtedy placka z jabłkami upiekłam.
Ja polecam przepis na sycącą i pyszną lasagne :)
OdpowiedzUsuńLasagne z mięsem mielonym
0,5 kg mięsa mielonego
0,5 kg pieczarek
płaty makaronu lasagne
2 cebule
40 dkg startego żółtego sera
przyprawa do mięsa mielonego
olej
Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 szkl. mleka
szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Mięso mielone podsmażyć na oleju. Pokrojone w paski pieczarki poddusić na patelni. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić i połączyć z mięsem i pieczarkami.
Beszamel: masło rozpuścić w rondelku, gdy zacznie się pienić należy dodać mąkę i mieszać do powstania jednolitej masy. Rondelek zdjąć z ognia i powoli dodawać mleko szybko mieszając, by nie powstały grudki. Następnie postawić na ogniu ciągle mieszając. Zagotować i poczekać aż sos osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Doprawić.
Makaron wrzucić na ok 3 minuty do wrzątku, po czym należy odcedzić i oddzielić płaty makaronowe.
Kwadratowe/ prostokątne naczynie żaroodporne należy posmarować odrobiną sosu beszamelowego, ułożyć warstwę makaronu, następnie beszamel no to mięsny farsz i pospać częścią startego sera. Potem znów beszamel, makaron, farsz ser. Kończąc makaronem polanym beszamelem i posypanym resztą żółtego sera. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni C przez ok 30-40 minut. Lasagne należy przykryć folią aluminiową, ale trzeba ją zdjąć 15 min przed końcem pieczenia
ilona.j@onet.pl
Moja propozycja to spaghetti z rukolą i kulkami serowymi.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
Porcja dla 4 osób;
400 g makaronu spagetti
100 g rukoli
słoik sosu pomidorowego lub słodko-kwaśnego (400 g)
serek kanapkowy śmietankowy 120 g
pół pęczka bazylii
5 sztuk orzechów włoskich
sól, pieprz
Orzechy wyłuskać, posiekać i uprażyć na suchej patelni, a potem wystudzić. Bazylię umyć osuszyć, oderwać listki,kilka zostawić do dekoracji resztę drobno posiekać. Serek wymieszać z 1 łyżką bazylii i z orzechami przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Makaron ugotować al dente. Rukolę umyć, przebrać i drobno pokroić. Sos podgrzać.
Do ciepłego sosu włożyć makaron, posypać rukolą i resztą bazylii, wymieszać. Nałożyć na talerze, na wierzchu położyć serowe kulki uformowane za pomocą dwóch łyżeczek, udekorować bazylią. Smacznego :)
Witam się makaronowo :)
OdpowiedzUsuńMój pomysł będzie na sałatkę z makaronem penne
szybko smacznie i pożywnie i w dodatku na chłodno co w takie upały jest wręcz idealnym rozwiązaniem zarówno obiadowym jak i pomysłem na kolacje :)
Do przepisu potrzebne będzie :
- 200 dag świeżego łososia
- Makaron penne rigate malma około 200 g
- jeden średniej wielkości 2 zielone ogórek
- 1 awokado
- serek Philadelphia original ( tj 125g)
Wykonanie:
Do wody wsypujemy nasz makaron dodajemy pół łyżeczki soli i łyżeczkę oliwy gotujemy go zgodnie z opisem na opakowaniu. Gdy nasz makaron się ugotuje odcedzamy go przelewamy zimną wodą i wsypujemy do miski. Łososia kroimy na kosteczki następnie dodajemy go do makaronu, zielony ogórek kroimy w drobne kosteczki następnie nasze awokado również kroimy drobno . Wszystkie pokrojone składniki wsypujemy do naszego makaronu , mieszamy następnie dodajemy serek philadelphia i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy naszą sałatkę do lodówki aby się dobrze schłodziła. Gotowe :) można się zajadać :) smacznego
Pozdrawiam
Smaki Doris
Dorota Kwiatkowska
Kokardki ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
OdpowiedzUsuńSkładniki:
300 g makaronu kokardki,
1 łyżka oleju,
100 g mrożonego szpinaku,
50 g pomidorków koktajlowych,
sól, pieprz ziołowy,
100 ml śmietany,
100 ml wody.
Opis przygotowania:
Makaron ugotować.
Szpinak podsmażyć na oleju, około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodać umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Śmietanę wymieszać z wodą, doprawić solą i pieprzem.
Wlać na patelnię, mieszać do czasu zagotowania, na małym ogniu.
Dodać makaron, wymieszać i podgrzewać około 3 minut.
Można posypać startym żółtym serem. Pozdrawiam, Ela stokrotka:)
Spaghetti Carbonara w lżejszej wersji
OdpowiedzUsuńSkładniki:
500 g makaronu spaghetti
50 g wędzonego boczku
100 g cienkiej kiełbasy
100 ml śmietany 30%
50 g żółtego sera
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek i kiełbaskę kroimy w bardzo drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię
i podsmażamy do zrumienienia.
Cebulkę siekamy i wsypujemy do boczku, podsmażamy,
dodajemy posiekany czosnek i wlewamy śmietanę.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
Następnie ścieramy, wprost na patelnię żółty ser.
Zagotowujemy stale mieszając i przyprawiamy do smaku.
Podajemy z kieliszkiem wina.
Makaron we włoskim klimacie, bo w kolorach włoskiej flagi :) Zdjęcie podsyłam na maila.
OdpowiedzUsuńZapiekane muszle makaronowe w kolorach włoskiej flagi
Farsz zielony - szpinak + ser pleśniowy z niebieską pleśnią
Farsz biały - pierś kurczaka + pieczarki + cebula + śmietana + mozarella (można zastąpić sosem carbonarra, ale my za nim nie przepadamy)
Farsz czerwony - mięso mielone z klasycznym sosem bolońskim
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Farszami nadziewamy muszle makaronowe i układamy kolejno - zielone, białe, czerwone. Zapiekamy w 180 stopniach przez 15 min
Przygotowuje taki makaron dla gości, kiedy nie znam ich upodobań smakowych. Każdy znajdzie coś dla siebie
Tagiatelle z suszonymi pomidorami w sosie mascarpone
OdpowiedzUsuńSkładniki:
makaron tagiatelle
1 opakowanie (100 g) szynki długo dojrzewającej
200g suszonych pomidorów z oleju
2 ząbki czosnku
250g serka mascarpone
kieliszek białego wytrawnego wina
Sól, pieprz
Makaron gotujemy al’dente.
Szynkę kroimy i podsmażamy na oleju (najlepiej tym z zalewy od suszonych pomidorów). Dodajemy pokrojone pomidory i czosnek przeciśniety przez praskę. Podlewamy winem, doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dodajemy stopniowo serek mascarpone. Gdy serek się rozpuści dodajemy makaron i jeszcze chwilę podsmażamy. Podajemy z bazylią
Pomidorowa sałatka makaronowa z kurczakiem
OdpowiedzUsuńskładniki:
250 g makaronu, u mnie kokardki
500 g piersi z kurczaka
250 g pomidorków cherry
100 g sera sałatkowego a`la feta
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
olej do smażenia
słodka papryka
czosnek granulowny
Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę, oprószyć słodką papryką i odrobiną czosnku granulowanego. Następnie usmażyć na oleju i wystudzić. Suszone pomidory pokroić w paseczki a pomidorki cherry przekroić na pół. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski. Dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz rozkruszony ser sałatkowy. Całość delikatnie skropić olejem z suszonych pomidorów i wszystko wymieszać.
Witaj,
OdpowiedzUsuńmoje ulubione danie z makaronem to pyszne muszle makaronowe z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, zapieczone w delikatnym śmietanowym sosie z kozim serem. Kurki idealnie pasują do makaronu, a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
Potrzebujemy:
– 1 opakowanie muszli (conchiglioni)
Farsz:
– około 400 gram kurek
– garść włoskich orzechów
– 2 ząbki czosnku
– opakowanie świeżego szpinaku
– sól i pieprz do smaku
Muszle makaronowe gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy świeży szpinak i ponownie krótko dusimy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem i układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Na każdą nadzianą muszlę kładziemy plasterek dobrej jakości koziego sera i całość zalewany śmietanką kremową 30% lub 36%. Muszle zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Podajemy gorące, posypane świeżym szczypiorkiem.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania :-)
Pozdrawiam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Moje drugie ulubione włoskie danie z makaronem to spaghetti aglio olio z omułkami.
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
– 500 g makaronu spaghetti
– 1 kg omułków
– 4 ząbki czosnku
– pęczek zielonej pietruszki
– 2 papryczki chili
– 8 łyżek oliwy z oliwek
– 125 ml białego wina
– 1/2 cytryny
– 50 g tartego parmezanu lub grana padano
– sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania :-)
Pozdrawiam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Moja ostatnia propozycja to pełnoziarniste spaghetti z kurkami, zielonym groszkiem i świeżą rukolą.
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy: (dla 2 osób)
– 200 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
– 250 g kurek
– 250 g zielonego groszku
– garść świeżej rukoli
– garść orzechów nerkowca
– świeża natka zielonej pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek
– sól morska
– kolorowy pieprz
Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Świeży, zielony groszek (lub mrożony) ugotować w osolonej wodzie (około 5 minut). Na rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek. Oliwę rozgrzać i wrzucić oczyszczone kurki. Smażyć chwilkę, aż puszczą sok. Następnie dodać pokrojony w plasterki czosnek i ugotowany groszek. Całość razem chwilkę smażyć i dodać ugotowany al dente pełnoziarnisty makaron. Doprawić świeżo zmieloną solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. Na osobnej, suchej patelni uprażyć grubo posiekane orzechy nerkowca. Dodać je do makaronu razem z posiekaną natką zielonej pietruszki i umytą, świeżą rukolą.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Uwielbiam makaron i włoską kuchnię. Uwielbiam tagliatelle z krewetkami i pesto z suszonych pomidorów.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
500 g makaronu tagliatelle
120 g czerwonego pesto, z suszonych pomidorów (najlepiej domowego)
300 g obranych krewetek
3 łyżki orzeszków pinii
suszone pomidory w oleju
125 ml białego wina
2 ząbki czosnku
Makaron tagliatelle ugotować al dente. Umyte i obrane krewetki (bez pancerzy) przekroić na pół i krótko podsmażyć na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Pomidory suszone w oleju pokroić w paski i razem z orzechami pinii dodać do krewetek. Dodać czerwone pesto, wino i całość krótko podgrzać. Dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać, krótko podgrzać i doprawić do smaku cytryną, ewentualnie solą morską i świeżo zmielonym pieprze.
Laura
a763@gazeta.pl