TRYB JASNY/CIEMNY

OGÓRKI MAŁOSOLNE




OGÓRKI MAŁOSOLNE
Lato bez nich to lato stracone. Wielki słój na kuchennym blacie stoi u nas niemal całe lato. Unosi się z niego fantastyczny aromat kopru i czosnku; rozchodzi się po wszystkich zakamarkach kuchni kusząc każdego kto zajrzy w jej progi; jest obietnicą chrupkości i soczystej kwasowości za którą przepadamy.  
W ich smaku jest coś niebanalnego i wyrafinowanego, a jednocześnie są kwintesencją prostej i naturalnej, zdrowej kuchni.
Uwielbiamy małosolne. Lubimy je znacznie bardziej niż zwykłe ogórki kiszone, które cały rok zamknięte w słojach czekają w naszej spiżarni na otwarcie. 








składniki :

* 2,5 kg małych ogórków gruntowych ( kupując wybieram te o szorstkiej, drapiącej skórce, która świadczy o ich świeżości)

* 4 całe gałązki kopru wraz z kwiatostanem

* 4 duże ząbki czosnku

* 3 litry wody

* 3 łyżki soli

* (można dodać również kawałek korzenia chrzanu lub liście z winogron)


wykonanie :



Samo przygotowanie ogórków małosolnych zajmie wam zaledwie chwilę.

Ogórki myjemy. Większym i grubszym z czterech stron lekko nacinamy skórkę wzdłuż ich długości ( jakbyśmy chcieli podzielić je na ćwiartki) – dzięki temu równie szybko ukisną jak te mniejsze.
Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej sól. Mieszamy do jej rozpuszczenia.
 


Na dnie słoja wkładamy koper i 2 ząbki czosnku; wkładamy ciasno ogórki ( to nie puzzle trójwymiarowe - nie przywiązujemy szczególnej wagi do sposobu ich ułożenia). Pomiędzy ogórki dorzucamy kolejne dwa ząbki czosnku.  Całość zalewany gorącą, osoloną wodą; ma przykrywać ogórki. Na wierzchu kładziemy mały talerzyk i obciążamy go kubeczkiem z wodą. Ma to na celu sprawić, że żaden z ogórków nie wypłynie ponad powierzchnię wody co zapobiegnie ich psuciu się podczas procesu kiśnięcia. Zależnie od temperatury otoczenia ogórki są gotowe do jedzenia już po upływie 2 do 4 dni. W wyjątkowo gorącym okresie mniejsze ogórki małosolne można już chrupać po 36 godzinach od ich nastawienia.


Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI