POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM AGRESTOWO-PORZECZKOWYM
Polędwiczki wieprzowe przygotowuje się bardzo szybko.
Ale TEN SOS ... ten sos wymaga już jednak sporo zachodu. Ale warto, powiadam wam warto :) Powstaje na bazie demi-glace, letnich sezonowych owoców i wina. Wydobywa z nich i koncentruje w sobie wszystko co w nich najlepsze; przenikają do niego i wzajemnie się w nim wzmacniają ich wszystkie smaki i aromaty.
Choć
to nie to samo, to sos ten można przygotować również na bazie mocno
zredukowanego bulionu mięsno-jarzynowego. Przygotowanie bazy do sosu
zajmie wam wtedy nie cały dzień, jak w przypadku demi-glace, a zaledwie 3
- 4 godziny :) Tak poważnie, zarówno demi-glace jak i skoncentrowany
bulion przygotowujemy zawsze wcześniej, dzielimy na małe porcje i
mrozimy by móc potem wykorzystać właśnie przy takiej okazji :) Tematem
demi-glace zajmiemy się na blogu przy innej okazji. Bo to temat, z
którym warto się zmierzyć i to zmierzyć się całkiem dosłownie (od
rąbania, łamania i palenia kości się zaczyna), ale kończy się cudowną
esencją smaków :)
składniki :
* 500 g polędwicy wieprzowej
* 2 szklanki owoców - agrest oraz czerwone i czarne porzeczki w równych proporcjach
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* porcja demi-glace (wykorzystaliśmy wcześniej przygotowaną, zamrożoną) możecie wykorzystać również zredukowany bulion mięsno-warzywny
* 150 ml półsłodkiego wina z czarnej porzeczki - u nas wino ze Stacji Winiarskiej Michałowice
* około łyżeczka miodu spadziowego lub gryczanego (zależnie od stopnia kwasowości owoców)
* pieprz czarny świeżo zmielony
* świeży tymianek
* sól - niewielka ilość do smaku (wykorzystuję sól morską o obniżonej zawartości sodu)
* łyżeczka zimnego masła
* świeży tymianek i mięta oraz owoce porzeczek i agrestu do dekoracji talerza
dodatkowo : kasza gryczana niepalona
wykonanie :
* Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Garnek z gotową kaszą zawijamy w ręcznik/koc i odstawiamy aby nie wystygła.
* Przygotowujemy wszystkie składniki dania oraz patelnię o wysokich brzegach, naczynie żaroodporne, sitko oraz blender.
* Owoce myjemy. Czerwone i czarne porzeczki obieramy z szypułek. Odcinamy ogonki z agrestu i kroimy go na połówki.
* Polędwiczki wieprzowe oczyszczamy ze ścięgien (białych błon). Mięso nacieramy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i niewielka ilością soli.
* Do piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie i rozgrzewamy go do 180 stopni Celsjusza.
* Na patelnię wlewamy olej. Polędwiczki obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, aby zamknąć pory mięsa. Polędwiczki zachowają wtedy soczystość (soki nie wyjdą na zewnątrz) i przekładamy je do piekarnika do gorącego, żaroodpornego naczynia skropionego olejem. Czas pieczenia - około 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną polędwicę przekładamy na deskę aby "odpoczęła". Nie kroimy jej przed upływem 5 minut. Polędwica zachowa wtedy swój kolor i soczystość.
* Gdy polędwica trafia do pieca, my przygotowujemy sos. Na patelnię na której się smażyła wrzucamy przygotowane wcześniej owoce, wlewamy wino, dodajemy miód, listki świeżego tymianku i porcję demi-glace ( lub zredukowany bulion mięsno-warzywny). Dolewamy około 50 - 100 ml wody (wodę uzupełniamy w razie potrzeby). Dusimy około 7 - 10 minut (owoce zaczną się rozpadać, puszczają sok). Sos blendujemy, przecieramy przez sito. Ponownie zagotowujemy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem; w ostatniej chwili dodajemy do niego bardzo zimne masło; mieszamy (ten zabieg nada aksamitności naszemu sosowi).
* Gdy polędwica odpocznie kroimy ja w plastry. Na talerz wykładamy sos; układamy na nim polędwicę. Podajemy z kaszą gryczaną niepaloną. Całość dekorujemy owocami porzeczki i agrestu oraz świeżymi ziołami.
Siedząc w ogrodzie w cieniu starych jabłoni i gruszy rozkoszujemy się chwilą. Wino rozkosznie chłodzą mrożone owoce. Upalne, letnie popołudnie przyjemnym staje się wieczorem.
Mówią, że najlepsze jest wino którego nie ma bo się skończyło :) Z winem porzeczkowym ze Stacji Winiarskiej Michałowice tak właśnie bywa. Czasem go brakuje. Jeśli będziecie mieć szczęście uda się wam go kupić :) Do wyboru macie również kilkanaście innych wybornych win.
Stacja Winiarska Michałowice
ul.Wichrowe Wzgórze 10
Michałowice niedaleko Krakowa
Pysznie wygląda 😊 muszę przygotować takie danie 😊
OdpowiedzUsuń