TRYB JASNY/CIEMNY

SERY MSM MOŃKI TEST KONSUMENCKI



Dobry ser żółty powinien być wytwarzany jedynie z mleka i składników naturalnie związanych z procesem jego dojrzewania. Tymi niezbędnymi komponentami dodawanymi do mleka przy produkcji żółtego sera są bakterie, podpuszczka oraz sól. Tajemnicą każdego serowara jest specyfika i dawkowanie wszystkich tych komponentów. Gatunek i smak sera żółtego zależy od wykorzystanych surowców i procesu produkcyjnego. 


Największy wpływ na smak sera będzie miało wiec samo mleko ( jego jakość, parametry ) oraz rodzaj wykorzystanych bakterii, czas nasalania oraz długość i warunki dojrzewania. Podczas procesu dojrzewania ser nabiera charakterystycznych dla danego gatunku właściwości - kształtuje się jego smak, zapach, barwa, konsystencja i oczkowanie.
Sery typu szwajcarskiego powinny mieć dziury. Są one efektem działania bakterii propionowych, które przerabiają powstały wcześniej kwas mlekowy w kwas propionowy czego efektem jest charakterystyczny lekko orzechowy smak tego typu sera. Podczas tego procesu wytwarza się dwutlenek węgla, który rozpycha miąższ sera tworząc w nim pęcherze. Gęsty miąższ sera uniemożliwia im opuszczenie masy serowej i tak powstają dziury w serze.
Oka w serze powstają również podczas wstępnej fazy dojrzewania, w wyniku działania heterofermentatywnych bakterii kwasu mlekowego ( pałeczek Lactobacillus sp.) O ile ich wpływ na powstawanie dziur w serach szwajrcarskich jest raczej marginalny, to w serach holenderskich (Gouda, Edamski) to one mają zasadniczy wpływ na ich powstanie.
Prawidłowe oczkowanie jest jednym z podstawowych wyróżników jakości serów. Sery szwajcarskie, ze względu na czynności wykonywane podczas dojrzewania oraz warunki panujące w dojrzewalni, powinny charakteryzować się ładnymi, dużymi (od 0,5 do 2 cm) równomiernie rozmieszczonymi w całej masie sera oczkami. Natomiast, w serach holenderskich w porównaniu do szwajcarskich oczka są mniejsze i mniej liczne (0,5-0,8 cm).
Dziury w serze o kształcie nieregularnym lub postrzępione mogą świadczyć o zbyt krótkim czasie dojrzewania albo zanieczyszczeniu mleka bądź używanych maszyn

Do wyprodukowania 1 kilograma sera żółtego potrzeba średnio 8-10 litrów mleka. Sprawia to, że sery podpuszczkowe (żółte) zawierają skoncentrowane ilości składników mineralnych i witamin występujących w mleku. Dziennej dawce wapnia odpowiada 5 około plasterków sera.


DODATKI DO SERA :

* Annato (E160b) - naturalny barwnik wpływający na kolor sera
Żółte sery z mleka krowiego swój kolor zawdzięczają karotenowi znajdującemu się w trawie, a w konsekwencji tego i w mleku i w skoncentrowanej postaci w serze. Ser kozi jest biały, bo kozy przerabiają karoten na witaminę A. Zimą brak świeżej trawy i idąca za tym zmiana paszy sprawia, że mleko krów zawiera mniej karotenu co wpływa na zmianę koloru sera. W przemysłowej produkcji sera ów niedobór karotenu zastępowany jest naturalnym barwnikiem annato (E160b). Ale jak można wytłumaczyć sobie konieczność dodawania do sera tego barwnika przez cały rok ? Logika podpowiada, że mleko do produkcji tego sera nie pochodzi od krów pasących się na łące i karmionych naturalna, świeżą trawą lub/oraz producent nadmiernie zabiega o to, by jego ser wydał się  bardziej atrakcyjny dla klienta ( atrakcyjny w tym wypadku oznacza "bardziej żółty"). Jaki problem w tym, że dodano barwnik annato (E 160b) do sera ? Otóż taki, że barwnik ten może u niektórych osób wywoływać alergię, bóle głowy lub niedociśnienie.

* E252 - azotan potasu - konserwant
Azotany są łatwo wchłaniane w przewodzie pokarmowym i w większości wydalane w postaci niezmienionej z moczem. Jednak w określonych warunkach, na przykład podczas ogrzewania, może dojść do redukcji azotanów do azotynów, które są szkodliwe dla zdrowia (mają udowodnione działanie rakotwórcze). Wniosek jest więc prosty - serów z dodatkiem E252 nie należy ogrzewać i zapiekać (dodawać do zapiekanek, pizzy, tostów, fondue itp.).


* Chlorek wapnia - stabilizator. 
To naturalna sól serowarska. Naturalnie występuje w soli morskiej i kamiennej. Pełni funkcję stabilizatora, regulatora kwasowości oraz poprawia zwięzłość produktu. Uznany jest za nieszkodliwy, nie ma dziennej dopuszczalnej dawki spożycia.

TEST KONSUMENCKI SERÓW MSM MOŃKI




Ocenę serów marki Mońki rozpoczęliśmy od "testu w ciemno".  
Pięciu serożerców próbowało po kolei pięć serów nie znając ich gatunku. Na desce znajdowały się : 

* ALDAMER MSM MOŃKI
* EDAMSKI MSM MOŃKI
* PODLASKI MSM MOŃKI
* GOUDA MSM MOŃKI
* MORSKI MSM MOŃKI 

Czterech z pięciu testerów za zdecydowanie najlepszy uznało ser ALDAMER. Jeden z serożerców się wyłamał i wskazał na ser EDAMSKI.
Wszystkie sery oceniliśmy jako smaczne, ale mało wyraziste w smaku (wyjątek stanowił tu ser Aldamer). 

Biorąc pod uwagę również ceny serów MSM MOŃKI - ich smak oceniamy jako dobry wśród serów znajdujących się w tym przedziale cenowym. 

SER ALDAMER MSM MOŃKI w plastrach

To ser typu szwajcarskiego. Doskonały do zimnych przekąsek, kanapek i do dań podawanych na gorąco (zapiekanek, pizzy, fondue).  
Jest dostępny w blokach o wadze 4 kg oraz w plastrach w opakowaniach 150 g. 



OCENA :
+ za smak -  słodkawy, "z charakterem", bardzo dobry
+ za aromat sera
+ za miąższ - zwarty, z licznymi oczkami wielkości orzecha laskowego
+ za praktyczne opakowanie typu „otwórz-zamknij”; ser sprzedawany w formie plastrów
+ za przystępną cenę adekwatną do jakości produktu
- za dodatek annato (E160B)
- za brak informacji o wartościach odżywczych i energetycznych produktu na  jego opakowaniu (podana została jedynie procentowa zawartość tłuszczu)


Ser EDAMSKI MSM MOŃKI w plastrach
Ser podpuszczkowy typu holenderskiego. 
Jest dostępny w blokach – 4kg oraz w plasterkach w funkcjonalnym opakowaniu typu „otwórz – zamknij” – 150 g.

OCENA :
+ za smak - łagodny, lekko orzechowy
+ za aromat
+ za miąższ - sprężysty,  elastyczny, z nielicznymi dziurkami o niewielkiej średnicy
+ za cenę adekwatną do jakości produktu
+ wygodne w użytkowanie opakowanie typu "otwórz- zamknij"- 150 g.
- za dodatek annato (E160B)
- za dodatek substancji konserwującej E 252
- za brak informacji o wartościach odżywczych i energetycznych produktu na  jego opakowaniu (podana została jedynie procentowa zawartość tłuszczu)



Ser PODLASKI MSM MOŃKI w plastrach
To ser podpuszczkowy typu holenderskiego. Jest dostępny w blokach o wadze 4 kg oraz w plastrach w opakowaniach 150 g.

OCENA :

+ za smak - łagodny, lekko kwaśny, z pikantną nutą
+ za aromat sera
+ za praktyczne opakowanie typu „otwórz-zamknij”; ser sprzedawany w formie plastrów
+ za przystępną cenę adekwatna do jakości produktu
+ za miąższ - sprężysty, usiany nielicznymi, okrągłymi lub owalnymi oczkami o niewielkiej średnicy.
- za dodatek annato (E160B)
- za dodatek substancji konserwującej E 252
- za brak informacji o wartościach odżywczych i energetycznych produktu na  jego opakowaniu (podana została jedynie procentowa zawartość tłuszczu)



Ser GOUDA MSM MOŃKI w plastrach
Ser typu holenderskiego. Jest dostępny w blokach o trzech gramaturach: 4, 7,7 oraz 15,5 kg, a także w plasterkach - w opakowaniach 150 g i ekonomicznym 750 g.

OCENA :
+ za smak - śmietankowy

+ za wyrazisty aromat sera 
+ za miąższ - sprężysty z nielicznymi owalnymi oczkami wielkości ziarna 
+ za praktyczne opakowanie typu „otwórz-zamknij”; ser sprzedawany w formie plastrów
+ za przystępną cenę adekwatną do jakości produktu
+ za informację na opakowaniu o wartościach odżywczych i energetycznych sera 
- za dodatek annato (E160B)
- za dodatek substancji konserwującej E 252 

Ser MORSKI MSM MOŃKI w plastrach
Holenderski ser dojrzewający. Jest dostępny w blokach po 4 kg oraz w plasterkach w opakowaniach po 150 g.

OCENA :
+ za smak - lekko pikantny
+ za aromat sera
+ za praktyczne opakowanie typu „otwórz-zamknij”; ser sprzedawany w formie plastrów
+ za przystępną cenę adekwatna do jakości produktu
+ za miąższ - miękki, sprężysty, mało niewielkich oczek o nieregularnym kształcie
- za dodatek annato (E160B)
- za dodatek substancji konserwującej E 252
- za brak informacji o wartościach odżywczych i energetycznych produktu na  jego opakowaniu (podana została jedynie procentowa zawartość tłuszczu)

 Po serach żółtych przyszedł czas na ocenę sera topionego.

Ser TOPIONY KREMOWY MSM MOŃKI w 100 g opakowaniu
Ten ser topiony smakuje świetnie nie tylko na kanapce; jest też świetnym dodatkiem do zup i sosów. Serki topione dostepne są w opakowaniu 100 g i miniczteropaku - 4 x 25 g
Sery topione otrzymuje się z sera żółtego, do którego dodaje się tak zwane topniki
OCENA :

+ za skład ( na pierwszym miejscu na liście składników znajduje się ser )
+ za ser topiony kremowy MSM Mońki otrzymała prestiżowe wyróżnienie TOP PRODUKT oraz certyfikat DOCEŃ POLSKIE potwierdzające wysoką jakość produktu
+ za smak - to wyjątkowy smaczny ser topiony
+ za kremową konsystencję; doskonale się rozsmarowuje
+ za przystępną cenę adekwatna do jakości produktu
- za brak informacji o wartościach odżywczych i energetycznych na jego opakowaniu ( podana jest tylko procentowa zawartość tłuszczu w produkcie)
- za brak informacji na opakowaniu z jakich gatunków sera żółtego powstał ten ser topiony
- i to wielki minus - za podanie informacje o produkcie na opakowaniu w sposób nieczytelny - informacje są pokryte kolorowymi wzorami co sprawia, że nawet osoby o dobrym wzroku mają problem z ich odczytaniem.

E450, E452 widniejące w składzie produktu - to polifosorany, które dodawane są w celu ochrony przed wysuszeniem sera, regulują ich kwasowość oraz zapobiegają zbrylaniu się. Polifosforany zaliczane są do substancji nieszkodliwych. Nadmierna ich ilość może jednak zmniejszać przyswajanie żelaza, wapnia oraz magnezu. Ich duża dawka przyczynia się ponadto do nasilenia objawów osteoporozy i pogorszenia procesów metabolicznych. Maksymalna, dzienna dawka polifosforanów nie powinna przekraczać 70 mg na 1 kg masy ciała.
 
 

Komentarze

  1. Wartosciowy wpis, tak trzymaj ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie sery tej firmy:) I mam podobne zdanie do Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię żółte sery z sierpca, a najchętniej królewski. Jest pakowany w takie paczki jak te na zdjęciach. Dobra rzecz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Są to bardzo dobre jakościowo sery:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI