WYNIKI KONKURSU Z FIRMĄ ROSSI.PL
Nadesłaliście wiele fantastycznych przepisów na smakowite letnie ciasta i desery oraz ich niezwykle kuszące zdjęcia. Wybór zwycięzcy okazał się być sprawa naprawdę trudną.
Idealny letni deser kojarzy nam się z bogactwem letnich owoców; z soczystością ich barw i intensywnością smaków. O każdej innej porze roku można zrobić sernik lub wykorzystać do ciasta konfiturę ze słoika. Teraz jest sezon na świeże, soczyste owoce, a my sezonowość w kuchni cenimy bardzo. Nie przekonuje nas również propozycja użycia mrożonych owoców w samym szczycie sezonu na nie.
Drugim naszym kryterium było wykorzystanie naturalnych składników. Wysokoprzetworzone produkty użyte w cieście lub deserze ustawiały go na końcu kolejki do wygranej. Stali czytelnicy bloga wiedzą, że mamy swoiste "uczulenie" na margarynę lub wszelkiego rodzaju produkty ze słowem "fix" w nazwie :) Tak, wiemy, są fixy do śmietany w wersji eko, takie nawet bez zmodyfikowanej skrobi w składzie, ale uczestnicy konkursu nie zaznaczyli w przepisie, że właśnie takie produkty używają, a po wbiciu w internet np frazy "żelatyna fix deserowa" otrzymywaliśmy skład produktu, który nam się nie podobał : cukier, 20% żelatyna wieprzowa instant, skrobia modyfikowana, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, substancja zagęszczająca (sól sodowa karboksymetylocelulozy)...
Przepis, który wybrał Piotr (wszyscy nasi znajomi wiedza, że bezę kocha równie mocno jak mnie) niestety nie miał precyzyjnie podanej ilości wykorzystanych składników. Autorka przepisu nie podała ile śmietany użyła - określenie "dwie" jest nieprecyzyjne :(
Nie przedłużając już, Elektroniczna waga kuchenna Halo Colours francuskiej marki Terrailon ufundowana przez firmę ROSSI.PL powędruje do DAGMARY WĄSIŃSKIEJ za przepis na leśny torcik. Gratulujemy wygranej :)
Laureatkę konkursu prosimy o przesłanie danych teleadresowych niezbędnych do dokonania przesyłki na nasz adres mailowy : ankawell@gmail.com
Leśny torcik
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jagodowa:
300 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
100 g jagód
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka o smaku owoców leśnych
Dodatkowo:
300 g jagód
200 g malin
garść poziomek
2 galaretki o smaku owoców leśnych
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 27 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki.
2. Krem jagodowy: Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Jagody blendujemy na mus. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie razem mieszamy. Następnie dodajemy zblendowane jagody oraz zimną ale płynną galaretkę i bardzo dokładnie mieszamy (dobrze jest przelać galaretkę przez sitko na wypadek gdyby nie rozpuściła się dokładnie). Połowę masy wylewamy na pierwszy krążek biszkoptu, przykrywamy drugim i wylewamy pozostałą część masy. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
3. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Na kremie jagodowym układamy maliny, jagody oraz poziomki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała, najlepiej na całą noc. Smacznego :)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jagodowa:
300 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
100 g jagód
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka o smaku owoców leśnych
Dodatkowo:
300 g jagód
200 g malin
garść poziomek
2 galaretki o smaku owoców leśnych
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 27 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki.
2. Krem jagodowy: Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Jagody blendujemy na mus. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie razem mieszamy. Następnie dodajemy zblendowane jagody oraz zimną ale płynną galaretkę i bardzo dokładnie mieszamy (dobrze jest przelać galaretkę przez sitko na wypadek gdyby nie rozpuściła się dokładnie). Połowę masy wylewamy na pierwszy krążek biszkoptu, przykrywamy drugim i wylewamy pozostałą część masy. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
3. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Na kremie jagodowym układamy maliny, jagody oraz poziomki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała, najlepiej na całą noc. Smacznego :)
Wszystkie konkursowe komentarze możecie przeczytać pod konkursowym wpisem, a nadesłane zdjęcia obejrzeć w albumie na facebooku. Zapraszam, naprawdę warto :)
Gratualcje :D
OdpowiedzUsuńGratulki ^^
OdpowiedzUsuń