TRYB JASNY/CIEMNY

CHIA KOKTAJL OWOCOWY


Powietrze zamarło; ani drgnie. UPAŁ.
Nawet na naszym wzgórzu nie czuć powiewu wiatru.
Wieczorem w ogrodzie grillowe przyjęcie. Bazyliowy majonez i szaszłyki już gotowe. Cała góra szaszłyków :) Przesiąkają teraz aromatem marynaty. Bataty upieczone. Za chwilę przygotuję z nich sałatkę. Będzie pikantnie i aromatycznie. Taki kulinarny eksperyment :) Oby się udał, bo sporo gości się dziś zjedzie :)
Zamrażalnik jest pełen lodu. Wino i lemoniada też już się chłodzą w lodówce. 
Grzanki z kaszanką, cebulą i jabłkiem przygotuje w ostatniej chwili.
A teraz jeszcze przez chwilę możemy wylegiwać się w cieniu starych jabłoni i gruszy czytając i chłodząc się zimnym koktajlem owocowym z chia.  
Koniki polne nas obskakują :)Tak w skrócie - wakacyjny błogostan, relaks absolutny, lenistwo permanentne :)






KOKTAJL OWOCOWY Z CHIA

składniki na 3 porcje :

* 400 ml jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego
* 2 banany
* 4 morele
* szklanka owoców sezonowych - wykorzystałam maliny, jeżyny i porzeczki
* 6 łyżeczek nasion chia
* 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie - jeśli koktajl wyda się wam za mało słodki)
* kostki lodu


Banany obieramy, kroimy w kawałki. Dodajemy maliny, jeżyny i porzeczki oraz pozbawione pestek i pokrojone w kawałki morele. Blendujemy. Dolewamy jogurt lub mleko roślinne oraz miód; miksujemy. Dodajemy nasiona chia; mieszamy i rozlewamy do szklanek. dodajemy kostki lodu ... i jest bosko :)

O nasionach chia możecie poczytać sobie TU
Tam też znajdziecie przepis na ten nieziemski deser :)


Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI