CIASTO Z GALARETKĄ I OWOCAMI
Ciasto z galaretką i owocami na stole w ogrodzie stoi. Letnie popołudnie. Ciepły wiatr porusza liśćmi jabłoni przyjemnie szumiąc nam nad głowami. Schyłek lata już bliski. To chyba najpiękniejsza pora roku w ogrodzie. Czas wciąż płynie leniwie choć kres wakacji nieubłaganie nadchodzi. Już w naszych myślach powrót do domu. Pora spakować walizki, wrócić do szkoły i do pracy; znów żyć według planu i z zegarkiem w ręce. "Koniec lata jak koniec świata" śpiewał kiedyś Myslovitz :)
składniki na blachę domową o wymiarach 36 cm X 20 cm mierząc przy dnie od zewnętrznej strony (niewielka różnica w wymiarach blachy nie zrobi różnicy).
biszkopt :
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* miąższ z laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 1 szklanka mąki tortowej
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki soku z cytryny
* szczypta soli
* 4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy do pieczenia
nasączenie biszkoptu :
* 1/2 szklanki herbaty z cytryną i cukrem
* sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
krem czekoladowy :
* 250 ml serka mascarpone
* 230 g nutelli (opakowanie "typu szklanka")
krem śmietankowy :
* 500 ml śmietany 30 % tłuszczu
* 2 galaretki malinowe
* 1/2 szklanki wody
dodatki :
* opakowanie galaretki malinowej
* 2 szklanki malin
* 2 szklanki jeżyn
( możecie również wykorzystać inne sezonowe owoce np. porzeczki, morele )
wykonanie :
biszkopt :
Blachę domową wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Piekarnik rozgrzewamy do 170℃.
Obie mąki przesiewamy przez sito.
Oddzielamy białka jaj od żółtek.
Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Stale ubijając pianę z białek mikserem dosypujemy po łyżce cukier i cukier z wanilia (bub miąższ z jednej laski wanilii )
Dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy.
Stale miksując wlewam rozpuszczone i przestudzone masło.
Wlewamy sok z cytryny.
Dosypujemy zmieszane, przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wszystko łączymy używając miksera na najniższych obrotach.
Pieczemy 35 minut stawiając blachę z biszkoptem na kratce w rozgrzanym do 170℃ piekarniku. Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika robimy test suchego patyczka. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika, studzimy go.
Zimny serek mascarpone i nutellę przekładamy do naczynia, miksujemy do połączenia się składników w jednolity krem i gotowe :)
przygotowanie biszkoptu :
Przygotowujemy herbatę z cytryną i cukrem; studzimy ją. Dolewamy do niej sok wyciśnięty z pomarańczy; mieszamy.
Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy i bardzo ostrym nożem ścinamy mu górną warstwę o grubości około 1 mm (samą skórkę). Nie robimy tego dlatego, że się przypalił :) , ale po to, by móc go lepiej nasączyć.
Tak przygotowany biszkopt przy pomocy łyżki równomiernie nasączamy herbatą z sokiem pomarańczowym.
Nasączony biszkopt smarujemy delikatnie kremem czekoladowym. Układamy na nim połowę malin i jeżyn. Owoce lekko wciskamy w krem.
krem śmietankowy :
Zagotowujemy pół szklanki wody. Wsypujemy do niej 2 opakowania galaretki malinowej i dokładnie mieszamy kuchenną trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia się składników.
W trakcie gdy galaretka stygnie my ubijamy mikserem na sztywno 500 ml śmietany 30 % tłuszczu.
Do ubitej śmietany stale mieszając mikserem krem śmietankowy wlewamy powoli ostudzoną, jeszcze płynną ( ! ) galaretkę i miksujemy do połączenia się składników kremu.
Krem śmietankowy wkładamy na około 5 - 10 minut do lodówki. Gdy zaczyna tężeć przelewamy go na krem czekoladowy pokryty owocami.
Na kremie śmietankowym rozkładamy pozostałe maliny i jeżyny. Lekko wciskamy je w krem. Ciasto wkładamy do lodówki
galaretka :
1 opakowanie galaretki malinowej rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy, studzimy. Gdy galaretka zaczyna tężeć wyciągamy z lodówki ciasto i łyżka po łyżce pokrywamy jego powierzchnie galaretką malinową. Jeśli bardzo lubicie galaretkę to możecie na ciasto wylać 2 opakowania lekko stężałej galaretki rozpuszczonej w 800 ml wody.
Ciasto pozostawiamy w lodówce do stężenia na minimum 3 godziny.
Mmm... Uwielbiam ciasta z galaretką w każdej postaci. Kurcze ten krem tutaj mnie zaintrygował, uwielbiam maliny z czekoladą (są lepsze niż truskawki), ale na taki pomysł jeszcze nigdy nie wpadłem. Chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńWow, to ciasto wygląda przeuroczo! :)
OdpowiedzUsuńMusiało smakować obłędnie! *.*
Te owoce zatopione w czekoladowym kremie powodują, że od razu ślinianki zaczynają pracować. :D
alez cudownie podane ciasto. piekne
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ciasto i cudne zdjęcia :) Lubię ciasta które nie tylko smakują, ale też ładnie wyglądają, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, zawsze takie ciasta były moimi faworytami!
OdpowiedzUsuńMuszę takie ciasto zrobić w najbliższym czasie. Najlepiej jeszcze przechowywać je w lodówce, będzie orzeźwiające. Dobra rzecz na obecne upały.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, muszę go wypróbować w najblizszym czasie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDobry blog, w sumie to zazdro, bo ten mój to porażka :v
OdpowiedzUsuńW jakiej blaszce piec? O jakich wymiarach?
OdpowiedzUsuńTa informacja jest w przepisie:
Usuńskładniki na blachę domową o wymiarach 36 cm X 20 cm mierząc przy dnie od zewnętrznej strony (niewielka różnica w wymiarach blachy nie zrobi różnicy).
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńHi there, I discovered your website by means of Google while looking for
OdpowiedzUsuńa comparable subject, your web site got here up, it appears good.
I've bookmarked it in my google bookmarks.
Hi there, simply became aware of your blog through Google,
and found that it's truly informative. I am gonna watch out for brussels.
I will be grateful should you continue this in future.
Numerous other folks will probably be benefited out of your
writing. Cheers!