DESER Z CHIA
Chia to inaczej szałwia hiszpańska ( Salvia hispanica).
Ziarno to było uprawiane już przez Inków. W języku starożytnych Majów słowo chia oznaczało "siłę".
Ziarno to określane jest mianem żywności funkcjonalnej – czyli zawierającej
substancje bioaktywne, takie jak błonnik, witaminy, minerały, pro- i prebiotyki
i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub
wiele funkcji naszego organizmu.
Nasiona chia są bogatym źródłem kwasów Omeg3, ale głównie ALA - kwasu alfa-linolenowego; 100 g nasion chia
zawiera aż 21,92 g kwasu alfa-linolenowego ALA, który
pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne
działanie występuje już przy spożyciu 2 g ALA dziennie. Zaleca się regularne
spożywanie 15 g (3 łyżeczki) nasion chia dziennie w ramach zbilansowanej
diety i zdrowego trybu życia co pomoże w utrzymaniu prawidłowego poziomu
cholesterolu we krwi. Pamiętajmy jednak, że choć chia zawierają więcej kwasów Omega-3 niż łosoś porównując gram nasion z gramem mięsa tej ryby, to jednak Omega-3 zawarte w chia to głównie kwas alfa-linolenowy (ALA), który aby zostać wykorzystany musi być przekształcony przez nasz organizm w EPA i DHA (z czym wg badań nie zawsze nasz organizm radzi sobie najlepiej) i w związku z tym chia nie jest aż tak dobrym źródłem kwasów Omega 3 jak ryby, których jako źródło Omega-3 nie powinniśmy z diety eliminować.
Nasiona chia są również dobrym źródłem kwasu oleinowego ( w
100 g chia – 2,27 kwasu oleinowego ) i błonnika oraz mają wysoką zawartość
wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu. Są również cenione przez wegan i
wegetarian ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego, dobrze
przyswajalnego białka. Nasiona Chia wchłaniają wodę i zwiększają swoją objętość. W efekcie, po posiłku z dodatkiem tych ziaren, przez długi czas
utrzymujemy uczucie sytości. Z tego względu nasiona Chia są polecane w
diecie osób odchudzających się.
Mogą je jeść
zarówno dorośli jak i dzieci.
MAJĄ NEUTRALNY SMAK !
Można je dodawać do wypieków (ciast, chlebów), dodawać do
dań mięsnych i warzywnych ( od gulaszu po sałatki), podawać z płatkami
śniadaniowymi, owsianką czy musli.; można nimi po prostu posypać kanapki. Doskonale
smakują też jako dodatek do koktajli owocowych na bazie jogurtu naturalnego lub
mleka roślinnego. Polecam je również do przygotowania puddingu z owocami,
Ich cena nie jest wygórowana. Za 250 g opakowanie trzeba
zapłacić około 9 zł. Są dostępne w sklepach internetowych.
DESER Z NASIONAMI CHIA
składniki na 1 porcję :
*150 ml mleka roślinnego (np. sojowego) lub pełnotłustego
mleka krowiego
* ½ łyżeczki miodu
* 6 łyżeczek nasion chia
/ do uzyskania konsystencji puddingu potrzeba zastosować proporcję : 1
łyżeczka nasion chia na 25 ml płynu)
* ½ dojrzałego mango
* filiżanka ulubionych owoców ( u mnie w równych proporcjach maliny,
porzeczki czerwone i borówki amerykańskie )
* listki mięty do dekoracji
wykonanie :
Do garnuszka przelewamy odmierzone mleko roślinne (lub
krowie); dodajemy miód i dosypujemy nasiona chia w ilości według przedstawionej
powyżej proporcji – licząc 10 łyżeczek nasion chia na 1 szklankę ( 250 ml ) płynu.
Mieszamy, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia i ponownie mieszamy. Tak
przygotowane mleko z nasionami chia rozlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki
na minimum 3 godziny ( lub całą noc). Nasiona napęcznieją i naszemu mleku
nadadzą konsystencję puddingu.
Z manga wykrawamy pestkę i wydobywamy miąższ, blendujemy go
i przekładamy do przygotowanych wcześniej pucharków z mlecznym puddingiem z
nasion chia. Dekorujemy ulubionymi owocami i listkami świeżej mięty.
Mniam, pychota :D Narobiłaś mi smaka! Jakie piękne kolorki :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne! Jeszcze nie jadłam tych magicznych nasionek, ale już czekają w szufladzie na swoją kolej:)
OdpowiedzUsuńjeżeli smakuje, tak jak wygląda to biorę w ciemno! :)
OdpowiedzUsuńSante juz ma chia w swojej ofercie wiec jeszcze troche a beda ogolnodostepne w kazdym markecie majacym ich szersza oferte. Cena sie zgadza ;)
OdpowiedzUsuń