POMIDOROWA BABCI MARYSI
POMIDOROWA BABCI MARYSI
„Nie jestem zupą pomidorową żeby mnie wszyscy lubili” – z
cała pewnością nie jestem :) Mam za to dla was
przepis na zupę pomidorową, która wszystkim smakuje.
Nie będzie to jednak pomidorowa w wersji błyskawicznej :)
Nie
będzie to też pomidorowa w wersji dietetycznej :)
TO BĘDZIE NAJLEPSZA POMIDOROWA – POMIDOROWA BABCI MARYSI.
składniki :
* 2 kg świeżych pomidorów
* 3 cebule
* 1 łyżka oleju
* 2 łyżki masła
* 1 duży ząbek czosnku
* sól (z umiarem)
* pieprz czarny świeżo mielony
* 3 łyżki gęstej śmietany
* listki świeżej bazylii do dekoracji
wykonanie :
Pomidory myjemy, kroimy na kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę
W dużej patelni o wysokich
brzegach rozgrzewamy olej i masło. Gdy masło kończy się rozpuszczać wsypujemy
pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy często mieszając aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory, solimy z umiarem i dusimy
do chwili aż pomidory zaczną się rozpadać i skórka będzie od nich swobodnie
odchodzić.
Uduszone pomidory przekładamy do garnka; dolewamy około 1,5
litra wody; gotujemy 10 minut. Dodajemy rozdrobniony w wyciskarce czosnek. Całość
rozdrabniamy blenderem, a następnie dokładnie przecieramy przez sito. Na
sicie mają pozostać jedynie pozostałości po pestkach i resztki skórek z
pomidora.
Zupa ma idealnie kremową konsystencję. Doprawiamy ją świeżo zmielonym pieprzem.
To jest ten moment, w którym Babcia Marysia zabiela
pomidorową gęstą, wiejską śmietaną. Ja zazwyczaj zamiast śmietany dodaję gęsty jogurt
naturalny ( choć to już nie to samo ;) )
Pomidorową podajemy z makaronem, ryżem lub lanym ciastem.
Ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
moja ulubiona zupa, właśnie w takiej niedietetycznej wersji:)
OdpowiedzUsuńDobra pomidorowa nie jest zła:)
OdpowiedzUsuńpomidorowa - najlepsza o kazdej porze dnia i nocy :)
OdpowiedzUsuń