TRYB JASNY/CIEMNY

POMIDOROWA BABCI MARYSI





POMIDOROWA BABCI MARYSI


„Nie jestem zupą pomidorową żeby mnie wszyscy lubili” – z cała pewnością nie jestem :) Mam za to dla was przepis na zupę pomidorową, która wszystkim smakuje.

Nie będzie to jednak pomidorowa w wersji błyskawicznej :)
Nie będzie to też pomidorowa w wersji dietetycznej :)


TO BĘDZIE NAJLEPSZA POMIDOROWA – POMIDOROWA BABCI MARYSI.


 

składniki :

* 2 kg świeżych pomidorów

* 3 cebule

* 1 łyżka oleju

* 2 łyżki masła

* 1 duży ząbek czosnku

* sól (z umiarem)

* pieprz czarny świeżo mielony

* 3 łyżki gęstej śmietany

* listki świeżej bazylii do dekoracji





wykonanie :

Pomidory myjemy, kroimy na kawałki.

Cebulę kroimy w kostkę

W dużej patelni  o wysokich brzegach rozgrzewamy olej i masło. Gdy masło kończy się rozpuszczać wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy często mieszając aż cebula się zeszkli.  Dodajemy pomidory, solimy z umiarem i dusimy do chwili aż pomidory zaczną się rozpadać i skórka będzie od nich swobodnie odchodzić.

Uduszone pomidory przekładamy do garnka; dolewamy około 1,5 litra wody; gotujemy 10 minut. Dodajemy rozdrobniony w wyciskarce czosnek.  Całość  rozdrabniamy blenderem, a następnie dokładnie przecieramy przez sito. Na sicie mają pozostać jedynie pozostałości po pestkach i resztki skórek z pomidora.

Zupa ma idealnie kremową konsystencję.  Doprawiamy ją świeżo zmielonym pieprzem.

To jest ten moment, w którym Babcia Marysia zabiela pomidorową gęstą, wiejską śmietaną. Ja zazwyczaj zamiast śmietany dodaję gęsty jogurt naturalny ( choć to już nie to samo ;) )

Pomidorową podajemy z makaronem, ryżem lub lanym ciastem. Ozdabiamy listkami świeżej bazylii.





Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI