TRYB JASNY/CIEMNY

OMLET Z OWOCAMI




Omlet z owocami, taki omlet na słodko, to danie idealne na każdą porę dnia. Sprawdzi się jako słodkie, weekendowe śniadanie i jako popołudniowy deser dla dzieci. Świetne poprawi wam też nastrój gdy macie ochotę na małe co nieco :)


 
składniki :
proporcje na patelnię o średnicy 28 cm :

* 5 jajek
* 3 łyżki śmietany kremówki (30 % tłuszczu) lub 3 łyżki mleka
* 1,5 łyżki masła ( najlepiej klarowanego )

* szczypta soli dla przełamania smaku
* ulubiony dżem ... my sięgamy po dżem z czarnej porzeczki :)
* szklanka sezonowych owoców np. malin, jeżyn, pokrojonych brzoskwiń, borówek itp
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* listki świeżej mięty do dekoracji

proporcje na patelnię o średnicy 20 cm :

* 3 jajka
* 1,5 łyżki śmietany lub mleka
* niepełna łyżka masła
* szczypta soli



wykonanie :
* Jajka wbijamy do miski, dolewamy śmietanę lub mleko i energicznie mieszamy trzepaczką kuchenną. Do jajecznej masy dodajemy szczyptę soli; mieszamy.
* Jeśli macie patelnię z rączką odpinaną lub odporną na wysokie temperatury to rozgrzejcie piekarnik do 200 °C.
* Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powierzchnią dodajemy masło, rozpuszczamy je i rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Dokładne rozprowadzenie masła jest bardzo ważne, aby później omlet nie przywarł.
Wlewamy masę jajeczną. Po 30 sekundach mieszamy szpatułką środek omletu, ponownie delikatnie rozprowadzamy jajeczną masę na całej patelni.Po 4 - 5 minutach masa jajeczna ścina się. Wkładamy wtedy jeszcze na 2 minuty patelnię z omletem do rozgrzanego piekarnika. Omlet pięknie się uniesie i napuszy. Jeśli nie macie patelni z rączką odporną na wysoką temperaturę (lub z odpinaną rączką) pozostawcie omlet na ogniu kilka chwil dłużej - wyjdzie równie smaczny.
* Gotowy omlet smarujemy cienką warstwą ulubionego dżemu i rozsypujemy na niej sezonowe owoce np. maliny, jeżyny, porzeczki, truskawki, wiśnie, pokrojone śliwki czy brzoskwinie (poza sezonem możecie używać również owoce wcześniej rozmrożone). Omlet składamy. Jeszcze odrobina jogurtu naturalnego, listki świeżej mięty i gotowe. Smacznego :)


 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI