JAK MROZIĆ GRZYBY LEŚNE
Mrożenie grzybów to doskonały sposób na zachowanie ich smaku i aromatu. Gdy las jest dla nas łaskawy i wracamy z grzybobrania z pełnymi koszami zawsze część grzybów przeznaczamy do zamrożenia. Możemy się potem nimi delektować aż do następnego sezonu przygotowując z nich grzybowe sosy, zapiekanki czy omlety w dowolnej chwili gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota.
Bez mrożonych grzybów nie mogłaby również powstać nasza ulubiona wigilijna zupa grzybowa, bez której nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia.
Jesienny las na was czeka z całym swoim bogactwem. Jest jeszcze czas by wybrać się na grzybobranie lub kupić je w sklepie lub na targowisku by potem zamrozić, ususzyć lub zjeść. Nie zwlekajcie, sezon na grzyby nie będzie trwał długo :)
Do zamrożenia nadają się grzyby o zwartym miąższu: prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, rydze, kurki.
1. Grzyby dokładnie czyścimy z resztek ziemi i igliwia.
2. Powszechnie
panuje opinia, że grzybów przeznaczonych do suszenia lub mrożenia nie powinno się
myć, gdyż nasiąkną wodą. My się z tą opinią nie zgadzamy! Grzyby
przed zamrożeniem zawsze myjemy pod bieżącą wodą. Później szybko osuszamy
je delikatnie bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na chwilę na słońcu. Z
naszego doświadczenia wynika, że umycie grzybów nie wpływa negatywnie
na ich późniejsze mrożenie lub suszenie. Daje nam za to absolutną pewność, że nic nam
później w zębach zgrzytać nie będzie :)
3. Zawsze trzeba sprawdzić czy grzyby nie są wewnątrz robaczywe. Odcinamy i wyrzucamy wszystkie
części grzybów, w których po przekrojeniu widzimy drobne dziurki. Ich
obecność to znak, że robaki kryją się gdzieś w "korytarzach" wydrążonych
w miąższu grzyba. Bywa, że z ich powodu z bólem serca trzeba skroić i
wyrzucić cały grzyb.
4. Mniejsze grzyby możemy mrozić w całości, a większe najlepiej pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby, które planujemy przeznaczyć poza sezonem na sos lub jako dodatek do jajecznicy warto przed mrożeniem pokroić w plastry.
5. Oczyszczone i pokrojone grzyby wrzucamy do małej ilości wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy 5 do 10 minut. Odcedzamy, studzimy, dzielimy na jednorazowe porcje i zamrażamy w zamykanych, plastikowych pojemnikach (np. po lodach) lub woreczkach foliowych.
6. Prawdziwki, podgrzybki, kozaki możemy również mrozić surowe, ale wtedy ich bezpieczny czas przechowywania znacznie się skraca.
7. Tak przygotowane grzyby możemy bezpiecznie wykorzystywać aż do następnego sezonu. Nie rozmrażamy ich całkowicie lecz w stanie na pół rozmrożonym dodajemy do bigosu, zupy lub wrzucamy na patelnie do przesmażenia. Nie stracą wtedy swojego smaku i aromatu.
PAMIĘTAJCIE ! Raz rozmrożone grzyby nie mogą być zamrażane ponownie. Należy niezwłocznie po ich rozmrożeniu przygotować z nich potrawę.
mrożone grzyby to tak jak mrożone owoce czy warzywa - zawsze będą dobre
OdpowiedzUsuńZupa grzybowa to jedna z moich ulubionych potraw, dlatego staram się robić zawsze zapasy.
OdpowiedzUsuńMoże dasz przepis na Twoja zupkę?
Usuń