TRYB JASNY/CIEMNY

MAŁOPOLSKA JESIEŃ ENOLOGICZNA 2015 - PODSUMOWANIE



MAŁOPOLSKA JESIEŃ ENOLOGICZNA 2015 okazała się być jednym z największych  wydarzeń branży winiarskiej w Małopolsce. To całkiem nowe wydarzenie kulturalne w naszym regionie,  wielkie święto wina i winiarstwa oraz szansa do promocji  i prezentacji nie tylko  charakteru i stylu małopolskich win, ale również lokalnej kuchni i najlepszych kulinarnych produktów regionu (zaznaczmy w tym miejscu, że szansa doskonale wykorzystana przez organizatorów wydarzenia). Dziś już można śmiało powiedzieć, że Małopolska Jesień Enologiczna była platformą łączącą kulturę, tradycję i humanizm. Złożył się na nią bogaty, dwumiesięczny program edukacyjny, nauka pewnego stylu życia, łączenia wina i jedzenia oraz języka związanego z winem. Ten festiwal wina i jedzenia adresowany był do pasjonatów wina i dobrej kuchni oraz do miłośników historii i małopolskich tradycji.

Organizatorem Małopolskiej Jesieni Enologicznej było Stowarzyszenie Kobiety i Wino zrzeszające przedsiębiorcze kobiety: importerki, restauratorki, enolożki, dziennikarki, blogerki oraz miłośniczki wina. Projekt współfinansowany jest z budżetu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego w Krakowie, Urzędu Miasta Krakowa oraz Urzędu Miasta Tarnowa.

Początki polskiego winiarstwa sięgają IX wieku, kiedy to na Wzgórzu Wawelskim założono prawdopodobnie pierwszą winnicę w naszym kraju. Taka tradycja zobowiązuje. Tej jesieni mogliśmy przekonać się jak w Małopolsce odradza się i na nowo rozkwita winiarstwo.  

PONIŻEJ PREZENTUJEMY WYBRANE WYDARZENIA ODBYWAJĄCE SIĘ W RAMACH  MAŁOPOLSKIEJ JESIENI ENOLOGICZNEJ :

Za nami dwa miesiące warsztatów, szkoleń, wyjazdów studyjnych do małopolskich winnic, degustacji win, niezwykłych kolacji komentowanych, filmowych pokazów, konferencji dotyczących polskiego wina, cydrów oraz produktów regionalnych. Mieliśmy niezwykłą przyjemność osobiście poznać małopolskich winiarzy oraz czołowych polskich specjalistów z zakresu enologii, producentów i importerów wina oraz posłuchać ich pełnych pasji i zaangażowania opowieści i wykładów.

Z naszego punktu widzenia najciekawsze były wyjazdy studyjne do winnic i udział w zbiorach połączony z degustacją win. Tego roku w ramach Małopolskiej Jesieni Enologicznej odbyły się trzy takie spotkania: 26.09.2015 Winnica Zadora, 28.09.2015 Winnica Garlicki Lamus, 02.10.2015 Winnica Srebrna Góra.

WINOBRANIE W WINNICY SREBRNA GÓRA :

Na zdjęciu: Mirosław Jaxa Kwiatkowski, Winnica Srebrna Góra

Na zdjęciach : wyjazd studyjny do Winnicy Srebrna Góra

Zachęcamy do zapoznania się z pełną fotorelacją z naszego udziału w winobrania (link poniżej) :

 [WINNICA SREBRNA GÓRA - WINOBRANIE 2015]





 
WARSZTATY KULINARNE NA CZTERY RĘCE" W RESTAURACJI BIAŁA RÓŻA :


W Restauracji Biała Róża podczas kolacji komentowanej  zaprezentowano wcale niełatwą sztukę doboru win do potraw.  
Swoje wina zaprezentowali Robert Zięba z Winnicy Kresy oraz Rafał Stec z WinnicyRodziny Steców.
Gotowali dla nas: Łukasz Cichy (Restauracja Biała Róża) i Aleksander Kotarba (Restauracja Bottiglieria 1881). Na stołach królowały jesienne dary ziemi: szara reneta, śliwki, jarmuż, skorzonera, orzechy i pigwa. Do tych smakowitości dołączyły: sarnina, grasica, gęsina i pstrąg.

Prezentowane wina pięknie korespondowały z kolejnymi daniami; dopełniały, wydobywały ich smak nie zakłócając go. Wniosek nasuwa się automatycznie - lokalne produkty i lokalne potrawy najlepiej łączyć z miejscowymi winami !

Część zdjęć z kolacji w Restauracji Biała Róża nie jest naszego autorstwa. Prezentujemy je dzięki uprzejmości autorki bloga Z WIDELCEM PO KRAKOWIE.




Aperitif: Kresy Jura!Sic! 2014


Pstrąg wędzony, dym, szara reneta, nasturcja


Kresy Solaris Oksford 2014

Grasica, skorzonera, powidła śliwkowe, orzechy


Kresy Regent Rose 2014 


Żołądki gęsie, kluski śląskie, czips z kaszy krakowskiej, czips z jarmużu, sok z dzikiego bzu, sos na bazie krwi gęsiej


Winnica Rodziny Steców Rogento Cuve 2014
 
Sarna, aronia, chrobotek, czekolada
Ten wydawać by się mogło niepozorny chrobotek stał się przebojem wieczoru.


Winnica Rodziny Steców Roch Cuve 2014


Winnica Rodziny Steców Leron Cuve 2014





Pigwowiec, mleko, toffi, słonecznik
galaretka z pigwowca - genialnie skontrastowana z granitą z mleka





Na zdjęciu : Rafał Stec z Winnicy Rodziny Steców

 Na zdjęciu : Monika Bielka-Vescovi  i Robert Zięba z Winnicy Kresy
 
Na zdjęciu : Stowarzyszenia Kobiety i Wino


Na zdjęciu : W trakcie pracy Łukasz Cichy (Restauracja Biała Róża) i Aleksander Kotarba (Restauracja Bottiglieria 1881)


Małopolską Jesień Enologiczną zakończyła konferencja „Historia kulturowa produkcji i spożycia wina i cydrów w Polsce oraz perspektywy jej rozwoju”

* Roman Miśliwiec przedstawił szczepy  uprawiane w Polsce i historię ich uprawy.
* Wojciech Bosak omówił zagadnienia dotyczące ekonomii produkcji polskiego wina oraz rynek konsumencki i możliwości sprzedażowe polskiego wina.
* Agnieszka Wyrobek-Rousseau poprowadziła seminarium o starych odmianach jabłek i ich przetwórstwie oraz zastosowaniu chwastów w rolnictwie ekologicznym i biodynamicznym
* Grzegorz Turnał opowiedział o winnicy i winiarni w Baniewicach
* Tomasz Prange-Barczyński, Monika Bielka-Vescovi oraz Bożena Czynciel (Restauracja Klimaty Południa) i Urszula Kanią (Restauracja Biała Róża) podjęli temat łączenia polskich win z polskimi potrawami regionalnymi.

 Na zdjęciu : Urszula Kania ( Biała Róża), Monika Bielka-Vescovi (Kobiety i Wino), Tomasz Prange Barczyński (Magazyn Wino)

Na zdjęciu : Urszula Kania ( Restauracja Biała Róża), Monika Bielka-Vescovi (Kobiety i Wino), Tomasz Prange Barczyński (Magazyn Wino) i Bożena Czynciel (Restauracja Klimaty Południa)

* Zagadnienia dotyczące prawa celnego poruszyli Radosław Froń, Grzegorz Owca i Zbigniew Krzyżak.
 
* Paweł Polak opowiedział o kulturze wina w Polsce w ujęciu historycznym, społecznym i filozoficznym.

* Degustację komentowaną wybitnych polskich win poprowadzili: Maciej Nowicki i Mariusz Kapczyński.

Na zdjęciu: Tomasz Prange Barczyński (Magazyn Wino) i Wojciech Bosak (Vinologia.pl)


Partnerami Małopolskiej Jesieni Enologicznej byli: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Urząd Miasta Krakowa, Urząd Miasta Tarnowa, Gorczańska Organizacja Turystyczna, KHS Krosno SA, Slow Food Polska, Winologia, Szkoła Sommelierów, Targi w Krakowie, Pałac pod Baranami, Szpilki w Agrafce, Biała Róża, Klimaty Południa, Vintage, Piwnica pod Baranami, Pałac Pod Baranami, Kinga Pienińska, NorthCoast, Slow Me, Małopolski Szlak Winny, Madoart, Kafe Zielony Niedźwiedź, Po prostu wino.

PEŁNY PROGRAM MAŁOPOLSKIEJ JESIENI ENOLOGICZNEJ 2015




Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI