MAŁOPOLSKA JESIEŃ ENOLOGICZNA 2015 - PODSUMOWANIE
MAŁOPOLSKA JESIEŃ ENOLOGICZNA 2015 okazała się być jednym z największych wydarzeń branży winiarskiej w Małopolsce. To całkiem nowe wydarzenie kulturalne w naszym regionie, wielkie święto wina i winiarstwa oraz szansa do promocji i prezentacji nie tylko charakteru i stylu małopolskich win, ale również lokalnej kuchni i najlepszych kulinarnych produktów regionu (zaznaczmy w tym miejscu, że szansa doskonale wykorzystana przez organizatorów wydarzenia). Dziś już można śmiało powiedzieć, że Małopolska Jesień Enologiczna była platformą łączącą kulturę, tradycję i humanizm. Złożył się na nią bogaty, dwumiesięczny program edukacyjny, nauka pewnego stylu życia, łączenia wina i jedzenia oraz języka związanego z winem. Ten festiwal wina i jedzenia adresowany był do pasjonatów wina i
dobrej kuchni oraz do miłośników historii i małopolskich tradycji.
Organizatorem Małopolskiej Jesieni Enologicznej było Stowarzyszenie Kobiety i Wino zrzeszające przedsiębiorcze kobiety: importerki, restauratorki, enolożki, dziennikarki, blogerki oraz miłośniczki wina. Projekt współfinansowany jest z budżetu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego w Krakowie, Urzędu Miasta Krakowa oraz Urzędu Miasta Tarnowa.
Początki
polskiego winiarstwa sięgają IX wieku, kiedy to na Wzgórzu Wawelskim
założono prawdopodobnie pierwszą winnicę w naszym kraju. Taka tradycja
zobowiązuje. Tej jesieni mogliśmy przekonać się jak w Małopolsce odradza się i na nowo rozkwita winiarstwo.
PONIŻEJ PREZENTUJEMY WYBRANE WYDARZENIA ODBYWAJĄCE SIĘ W RAMACH MAŁOPOLSKIEJ JESIENI ENOLOGICZNEJ :
Za nami dwa miesiące warsztatów, szkoleń, wyjazdów studyjnych do małopolskich winnic, degustacji win, niezwykłych kolacji komentowanych, filmowych pokazów, konferencji dotyczących polskiego wina, cydrów oraz produktów regionalnych. Mieliśmy niezwykłą przyjemność osobiście poznać małopolskich winiarzy oraz czołowych polskich specjalistów z zakresu enologii, producentów i importerów wina oraz posłuchać ich pełnych pasji i zaangażowania opowieści i wykładów.
Z naszego punktu widzenia najciekawsze były wyjazdy studyjne do winnic i udział w zbiorach połączony z degustacją win. Tego roku w ramach Małopolskiej Jesieni Enologicznej odbyły się trzy takie spotkania: 26.09.2015 Winnica Zadora, 28.09.2015 Winnica Garlicki Lamus, 02.10.2015 Winnica Srebrna Góra.
Z naszego punktu widzenia najciekawsze były wyjazdy studyjne do winnic i udział w zbiorach połączony z degustacją win. Tego roku w ramach Małopolskiej Jesieni Enologicznej odbyły się trzy takie spotkania: 26.09.2015 Winnica Zadora, 28.09.2015 Winnica Garlicki Lamus, 02.10.2015 Winnica Srebrna Góra.
WINOBRANIE W WINNICY SREBRNA GÓRA :
Na zdjęciu: Mirosław Jaxa Kwiatkowski, Winnica Srebrna Góra
[WINNICA SREBRNA GÓRA - WINOBRANIE 2015]
WARSZTATY KULINARNE NA CZTERY RĘCE" W RESTAURACJI BIAŁA RÓŻA :
W Restauracji Biała Róża podczas kolacji komentowanej zaprezentowano wcale niełatwą sztukę doboru win do potraw.
Swoje wina zaprezentowali Robert Zięba z Winnicy Kresy oraz Rafał Stec z WinnicyRodziny Steców.
Gotowali dla nas: Łukasz Cichy (Restauracja Biała Róża) i Aleksander Kotarba (Restauracja Bottiglieria 1881). Na stołach królowały jesienne dary ziemi: szara reneta, śliwki, jarmuż, skorzonera, orzechy i pigwa. Do tych smakowitości dołączyły: sarnina, grasica, gęsina i pstrąg.
Swoje wina zaprezentowali Robert Zięba z Winnicy Kresy oraz Rafał Stec z WinnicyRodziny Steców.
Gotowali dla nas: Łukasz Cichy (Restauracja Biała Róża) i Aleksander Kotarba (Restauracja Bottiglieria 1881). Na stołach królowały jesienne dary ziemi: szara reneta, śliwki, jarmuż, skorzonera, orzechy i pigwa. Do tych smakowitości dołączyły: sarnina, grasica, gęsina i pstrąg.
Prezentowane wina pięknie korespondowały z kolejnymi daniami; dopełniały, wydobywały ich smak nie zakłócając go. Wniosek nasuwa się automatycznie - lokalne produkty i lokalne potrawy najlepiej łączyć z miejscowymi winami !
Część zdjęć z kolacji w Restauracji Biała Róża nie jest naszego autorstwa. Prezentujemy je dzięki uprzejmości autorki bloga Z WIDELCEM PO KRAKOWIE.
Aperitif: Kresy Jura!Sic! 2014
Pstrąg wędzony, dym, szara reneta, nasturcja
Kresy Solaris Oksford 2014
Grasica, skorzonera, powidła śliwkowe, orzechy
Kresy Regent Rose 2014
Żołądki
gęsie, kluski śląskie, czips z kaszy krakowskiej, czips z jarmużu, sok
z dzikiego bzu, sos na bazie krwi gęsiej
Winnica Rodziny Steców Rogento Cuve 2014
Sarna, aronia, chrobotek, czekolada
Ten wydawać by się mogło niepozorny chrobotek stał się przebojem wieczoru.
Winnica Rodziny Steców Roch Cuve 2014
Winnica Rodziny Steców Leron Cuve 2014
Pigwowiec, mleko, toffi, słonecznik
galaretka z pigwowca - genialnie skontrastowana z granitą z mleka
Na zdjęciu : Rafał Stec z Winnicy Rodziny Steców
Na zdjęciu : Monika Bielka-Vescovi i Robert Zięba z Winnicy Kresy
Na zdjęciu : Stowarzyszenia Kobiety i Wino
Małopolską
Jesień Enologiczną zakończyła konferencja „Historia kulturowa produkcji
i spożycia wina i cydrów w Polsce oraz perspektywy jej rozwoju”.
* Roman Miśliwiec przedstawił szczepy uprawiane w Polsce i historię ich uprawy.
* Wojciech Bosak omówił zagadnienia dotyczące ekonomii produkcji polskiego wina oraz rynek konsumencki i możliwości sprzedażowe polskiego wina.
* Agnieszka Wyrobek-Rousseau poprowadziła seminarium o starych odmianach jabłek i ich przetwórstwie oraz zastosowaniu chwastów w rolnictwie ekologicznym i biodynamicznym
* Grzegorz Turnał opowiedział
o winnicy i winiarni w Baniewicach
* Tomasz Prange-Barczyński, Monika Bielka-Vescovi oraz Bożena Czynciel
(Restauracja Klimaty Południa) i Urszula Kanią (Restauracja Biała Róża) podjęli temat łączenia polskich win z polskimi potrawami regionalnymi.
Na zdjęciu : Urszula Kania ( Biała Róża), Monika Bielka-Vescovi (Kobiety i Wino), Tomasz Prange Barczyński (Magazyn Wino)
Na
zdjęciu : Urszula Kania ( Restauracja Biała Róża), Monika
Bielka-Vescovi (Kobiety i Wino), Tomasz Prange Barczyński (Magazyn Wino)
i Bożena Czynciel (Restauracja Klimaty Południa)
* Zagadnienia dotyczące prawa celnego poruszyli Radosław Froń, Grzegorz Owca i Zbigniew Krzyżak.
* Paweł Polak opowiedział o kulturze wina w Polsce w ujęciu historycznym, społecznym i filozoficznym.
* Paweł Polak opowiedział o kulturze wina w Polsce w ujęciu historycznym, społecznym i filozoficznym.
* Degustację komentowaną wybitnych polskich win poprowadzili: Maciej Nowicki i Mariusz Kapczyński.
Na zdjęciu: Tomasz Prange Barczyński (Magazyn Wino) i Wojciech Bosak (Vinologia.pl)
Partnerami Małopolskiej Jesieni Enologicznej byli: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Urząd Miasta Krakowa, Urząd Miasta Tarnowa, Gorczańska Organizacja Turystyczna, KHS Krosno SA, Slow Food Polska, Winologia, Szkoła Sommelierów, Targi w Krakowie, Pałac pod Baranami, Szpilki w Agrafce, Biała Róża, Klimaty Południa, Vintage, Piwnica pod Baranami, Pałac Pod Baranami, Kinga Pienińska, NorthCoast, Slow Me, Małopolski Szlak Winny, Madoart, Kafe Zielony Niedźwiedź, Po prostu wino.
PEŁNY PROGRAM MAŁOPOLSKIEJ JESIENI ENOLOGICZNEJ 2015
Komentarze
Prześlij komentarz