FIZOŁY ZE ŚLIWKAMI - WIGILIA W MAŁOPOLSCE
FIZOŁY ZE ŚLIWKAMI
Fizoły ze śliwkami czyli fasola z suszonymi śliwkami to tradycyjne góralskie danie wigilijne. Na Podhalu, w Gorcach i w Pieninach nie może go zabraknąć na stole podczas tej najważniejszej w roku kolacji.
Fizoły ze śliwkami składnik
* 400 g fasoli Piękny Jaś
* 250 g suski sechlońskiej
bez pestek
* 1 szklanka gęstej śmietany 18% tłuszczu
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka mąki
* sól wielicka i świeżo
zmielony czarny pieprz do smaku
Fizoły ze śliwkami wykonanie
Fasolę płuczemy, wsypujemy
do garnka, zalewamy zimną wodą w proporcji 1 : 4 i odstawiamy na 8 - 10 godzin
(np. na noc).
W czasie moczenia nasiona
powiększają swoją masę dwu- trzy-krotnie. Napęczniała fasola gotuje się szybciej i nie
pęka. Przez pierwsze 10 minut gotujemy fasolę na dużym ogniu, a następnie na
wolnym ogniu gotujemy ją do miękkości. Fasola dłużej gotuje się w osolonej wodzie,
dlatego najlepiej solić ją pod koniec gotowania.
Do ugotowanej fasoli
dodajemy wypłukane wędzone śliwki i gotujemy jeszcze przez 2 – 3 minuty.
Przygotowujemy zasmażkę :
na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dosypujemy mąkę, mieszamy; gdy mąka
zacznie się rumienić wlewamy śmietanę i mieszamy aż całość uzyska jednolitą
konsystencję. Całość przelewamy do gotującej się fasoli ze śliwkami.
Zagotowujemy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Bardzo ciekawe! Nigdy nie widziałam, nigdy nie jadłam i nawet nigdy nie słyszałam o takiej potrawie :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Takiej potrawy nie jadłam ale pamiętam jak moja babcia ugotowaną fasolkę podawała ze słodką śmietanką i cukrem. Przypomniałaś mi o tym i muszę sobie ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń