TRYB JASNY/CIEMNY

FIZOŁY ZE ŚLIWKAMI - WIGILIA W MAŁOPOLSCE




FIZOŁY ZE ŚLIWKAMI

Fizoły ze śliwkami czyli fasola z suszonymi śliwkami to tradycyjne góralskie danie wigilijne.  Na Podhalu, w Gorcach i w Pieninach nie może go zabraknąć na stole podczas tej najważniejszej w roku kolacji. 


Fizoły ze śliwkami składnik  

* 400 g fasoli Piękny Jaś 
* 250 g suski sechlońskiej bez pestek 
* 1 szklanka gęstej  śmietany 18% tłuszczu 
* 1 łyżka masła 
* 1 łyżka mąki 
* sól wielicka i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Fizoły ze śliwkami wykonanie

Fasolę płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą w proporcji 1 : 4 i odstawiamy na 8 - 10 godzin (np. na noc).
W czasie moczenia nasiona powiększają swoją masę dwu- trzy-krotnie. Napęczniała fasola gotuje się szybciej i nie pęka. Przez pierwsze 10 minut gotujemy fasolę na dużym ogniu, a następnie na wolnym ogniu gotujemy ją do miękkości. Fasola dłużej gotuje się w osolonej wodzie, dlatego najlepiej solić ją pod koniec gotowania.
Do ugotowanej fasoli dodajemy wypłukane wędzone śliwki i gotujemy jeszcze przez 2 – 3 minuty.

Przygotowujemy zasmażkę : na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dosypujemy mąkę, mieszamy; gdy mąka zacznie się rumienić wlewamy śmietanę i mieszamy aż całość uzyska jednolitą konsystencję. Całość przelewamy do gotującej się fasoli ze śliwkami. Zagotowujemy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
 


 

fizoły ze śliwkami - wigilia w Małopolsce

Komentarze

  1. Bardzo ciekawe! Nigdy nie widziałam, nigdy nie jadłam i nawet nigdy nie słyszałam o takiej potrawie :) Wesołych Świąt!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej potrawy nie jadłam ale pamiętam jak moja babcia ugotowaną fasolkę podawała ze słodką śmietanką i cukrem. Przypomniałaś mi o tym i muszę sobie ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI