TRYB JASNY/CIEMNY

GOŁĄBKI WIGILIJNE


GOŁĄBKI WIGILIJNE

Przepis na postne gołąbki wigilijne

Na małopolskich stołach wigilijnych tradycyjnie goszczą postne gołąbki z pęczakiem i grzybami. Aby nadać im niepowtarzalnego smaku często przygotowywano je z liści kapusty kiszonej w całych główkach.

golabki wigilijne

golabki wigilijne


GOŁĄBKI WIGILIJNE SKŁADNIKI

składniki na około 15 sztuk :
 
* 1 główka kapusty 
* 1,5 szklanki kaszy pęczak
* 100 g suszonych grzybów
* 2 cebule 
* 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

BULION WARZYWNY

* 1 marchewka
* 1 pietruszka
* ćwiartka selera 
* 20 cm kawałek pora
* 1 l wody 
* pół łyżeczki soli

golabki wigilijne

GOŁĄBKI WIGILIJNE SPOSÓB WYKONANIA

Grzyby suszone zalewamy na kilka godzin wodą, a później gotujemy około 20 minut, odcedzamy. 

Wywaru nie wylewamy !

Przygotowujemy warzywny wywar: warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około pół godziny; przecedzamy. 

Kaszę pęczak dokładnie płuczemy na sitku i zalewamy 4,5 szklankami lekko osolonej wody. Dolewamy wywar spod suszonych grzybów. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn (zajmie to około 20 minut).

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju na złoty kolor i łączymy z grzybami i ugotowanym pęczakiem; mieszamy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Z główki kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z wrzącą wodą.  Gotujemy na wolnym ogniu delikatnie oddzielając kolejno sparzone liście kapusty (będą same odchodzić). Z liści ścinamy zgrubioną część uważając by ich nie uszkodzić.

Na sparzonych liściach kapusty układamy farsz i ciasno zawijamy je do środka tak by farsz był w nich schowany. 
 

Naczynie żaroodporne wykładamy wierzchnimi, zniszczonymi liśćmi kapusty i układamy na nich gołąbki ciasno jeden obok drugiego. Zalewamy je bulionem warzywnym, tak by sięgał mniej więcej do połowy wysokości gołąbków. Z wierzchu na gołąbkach układamy liście kapusty.

Naczynie z gołąbkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 1 godzinę.

Gołąbki podajemy z sosem grzybowym.

golabki wigilijne

gołąbki wigilijne

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI