GRZYBOWA ZUPA WIGILIJNA
GRZYBOWA ZUPA WIGILIJNA
Przepis na tradycyjną grzybową zupę wigilijną.
Na naszej rodzinnej kolacji wigilijnej nie może zabraknąć grzybowej zupy. Przygotowujemy ją zawsze z mrożonych leśnych grzybów. Zbieramy je i mrozimy jesienią specjalnie z myślą o tej zupie. Ma dzięki temu niesamowity aromat i smak. Obecnie w dużych sklepach są ogólnie dostępne grzyby mrożone w różnych gatunkach więc jeśli sami nie zebraliście i nie zamroziliście ich jesienią to teraz możecie je bez większych problemów kupić.
Jak mrozić grzyby możecie przeczytać na [TEJ STRONIE].
POZNAJCIE WSZYSTKIE NASZE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
GRZYBOWA ZUPA WIGILIJNA
składniki :
* 500 g mrożonych grzybów (podgrzybki,
prawdziwki)
* pół marchewki
* pół pietruszki
* 20 cm kawałek pora
* 2 łyżki masła
* 1,5 łyżka mąki
* 250 g makaronu łazankowego
* sól i świeżo
zmielony czarny pieprz do smaku
Grzyby rozmrażamy i kroimy
zależnie od ich wielkości: na połówki, ćwiartki lub mniejsze kawałki.
W garnku rozpuszczamy
łyżkę masła, wsypujemy warzywa i dusimy przez chwile często mieszając; dodajemy
grzyby, wlewamy 2 litry wody, wsypujemy ¼ łyżeczki soli i gotujemy przez około
30 minut.
Na patelni przygotowujemy
zasmażkę : roztapiamy łyżkę masła, dosypujemy mąkę, mieszamy do momentu aż mąka
zacznie się lekko rumienić. Wlewamy chochelkę zimnej wody, mieszamy dokładnie do
połączenia się składników i całość przelewamy do gotującej się zupy. Mieszamy,
doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz