KAPUSTA Z GROCHEM I GRZYBAMI
KAPUSTA Z GROCHEM I GRZYBAMI
Przepis na wigilijną kapustę z grochem i grzybami.
W naszym domu kapustę z grochem i grzybami przygotowujemy tylko raz w roku w Wigilię. Jest niezwykle aromatyczna i pyszna; tak wyjątkowa, jak wyjątkowa jest ta wieczerza.
POZNAJCIE WSZYSTKIE NASZE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
KAPUSTA Z GROCHEM I GRZYBAMI SKŁADNIKI
* 400 g kiszonej kapusty
charsznickiej
* 50 g suszonych podgrzybków
* 150 g grochu
* 1 cebula
* 2 łyżki oleju rzepakowego
do smażenie
* 2 liście laurowe
* 3 ziarna ziela
angielskiego
* sól i świeżo
zmielony czarny pieprz do smaku
KAPUSTA Z GROCHEM I GRZYBAMI WYKONANIE
Suszone grzyby zalewamy na
kilka godzin niewielką ilością wody. Gotujemy około 20 minut. Odcedzamy, wywaru
nie wylewamy !
Grzyby kroimy w cienkie
paski.
Groch moczymy przez 8 - 10
godzin w wodzie (np. przez noc).
Odcedzamy, nalewamy świeżą wodę. Przez pierwsze 10 minut groch gotujemy
na dużym ogniu bez przykrycia; później ogień pod garnkiem zmniejszamy. Gotujemy
przez około 1 godzinę aż groch będzie miękki ale nie będzie się jeszcze
rozpadał.
Kapustę kiszoną kroimy, płuczemy
(jeśli jest bardzo kwaśna), zalewamy wodą, dolewamy wywar spod suszonych
grzybów, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli. Gotujemy do
miękkości (około 1,5 godziny).
Cebulę kroimy w kostkę i
smażymy na oleju na złoty kolor. Dodajemy pokrojone grzyby, ugotowana kapustę i
groch; mieszamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku;
zagotowujemy.
Pyszności
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt
Pozdrawiam
Wesołych i magicznych Świąt!
OdpowiedzUsuńpysznie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuń