TRYB JASNY/CIEMNY

KARP SMAŻONY WIGILIJNY

karp smazony wigilijny


KARP WIGILIJNY
Od początków XX wieku fundamentem postnej wieczerzy wigilijnej była ryba. Dziś większość osób nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia, ale pewnie nie każdy z was wie, że powszechna dziś obecność karpia na wigilijnym stole wzięła się nie z czego innego, ale z niedostatków PRL-u. Po 1945 roku polska flota rybacka była w gruzach, nie miał kto ryb łowić i morskie ryby na jakiś czas ostały się jedynie w przedwojennych książkach kucharskich. Niejaki Hilary Minc, minister przemysłu w rządzie Józefa Cyrankiewicza rzucił hasło "KARP NA KAŻDYM STOLE WIGILIJNYM W POLSCE!". Propagandowe hasło zamieniono w czyn; Minc zadecydował o masowej produkcji karpia, którego "rzucano" do sklepów tuż przed świętami w cenach pozwalających ludowi zaspokoić potrzebę kupna ryby na święta.
 

karp smazony wigilijny

JESTEM Z MAŁOPOLSKI A MÓJ KARP JEST ZATORSKI !

Jego mięso charakteryzuje się delikatnym smakiem i pozbawione jest zapachu mułu. Zawdzięcza to oryginalnemu dwuletniemu systemowi chowu oraz warunkom środowiskowym w jakich ryby żyją. Waga karpia zatorskiego waha się od 1,1 kg do 1,8 kg.  Ma on dobre wygrzbiecenie, zwarta formę i oliwkową lub niebiesko-oliwkową barwę. Powstał ze skrzyżowania rodzimej linii karpia polskiego (galicyjskiego) z czystymi liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską.  


KARP ZATORSKI jest polskim produktem włączonym do unijnego systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności. W dniu 20 maja 2011 roku został zarejestrowany przez Komisję Europejska jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
 

karp smazony wigilijny

Jak sprawić, podzielić na dzwonka lub wyfiletować karpia możecie przeczytać  [ NA TEJ STRONIE ]

karp smazony wigilijny
 
KARP SMAŻONY WIGILIJNY 

składniki :
 
* karp zatorski 1,5 – 1,8 kg 
* około 1 szklanka bułki tartej
* 6 łyżek mąki pszennej 
* 2 jajka
* sól i pieprz czarny świeżo zmielony do smaku 
* olej rzepakowy do smażenia
* 2 - 3 łyżki masła 
* 1 cytryna

karp smazony wigilijny

wykonanie :

Sprawionego karpia dzielimy na dzwonka. Oprószamy solą wielicką i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy w przykrytym naczyniu do lodówki na 2 godziny lub dłużej (np. na całą noc). Tak przygotowaną rybę panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor. Usmażone kawałki karpia

przekładamy do naczynia żaroodpornego gdzie na dno i wierzch ryby kładziemy po łyżce masła, a pomiędzy kawałkami ryby układamy cytrynę pokrojoną w ćwiartki i wstawiamy na około pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C. 
 
W naszym domu wigilijnego karpia tradycyjnie podaje się z chlebową chałka i sosem chrzanowym.
 
SOS CHRZANOWY : 

* 200 ml tartego chrzanu  
* 100 ml gęstej śmietany
* sól, cukier i sok z cytryny do smaku


Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na minimum 2 godziny w lodówce, aby smaki się dobrze "przegryzły".
 
karp smazony wigilijny



karp smazony wigilijny

karp smażony wigilijny

Komentarze

  1. W czasie Wigilii mogłabym jeść tylko smażonego karpia :)
    Aniu, wszystkiego dobrego na Święta :*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI