TRYB JASNY/CIEMNY

KLUSKI Z MAKIEM


kluski z makiem

KLUSKI Z MAKIEM

Przepis na wigilijne kluski z makiem.

Kluski z makiem to tradycyjny deser wigilijny. Potraw z makiem nie może go zabraknąć na wigilijnym stole, bo mak to symbol płodności, pomyślności i bogactwa.

kluski z makiem
 
POZNAJCIE WSZYSTKIE NASZE  PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA

 

KLUSKI Z MAKIEM SKŁADNIKI


* 200 g makaronu łazankowego
* 1 szklanka maku niebieskiego 
* 3 łyżki masła
* 3 łyżki miodu 
* 2 łyżki rodzynek
* 3 łyżki orzechów włoskich 
* 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

* połówki orzechów włoskich do dekoracji


KLUSKI Z MAKIEM WYKONANIE

Mak płuczemy, przelewamy wrzątkiem, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, gotujemy 10 minut, pozostawiamy na około 2 godziny do napęcznienia, odcedzamy i trzykrotnie mielimy w maszynce z bardzo drobnym sitkiem.


Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu

Orzechy siekamy.

Na małej patelni roztapiamy masło, dodajemy miód i orzechy, wsypujemy zmielony mak, dodajemy rodzynki i połowę skórki pomarańczowej.

Makową masę przekładamy na ugotowany makaron, mieszamy, dekorujemy skórka pomarańczowa i połówkami orzechów.


kluski z makiem



 

kluski z makiem

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI