KLUSKI Z MAKIEM
KLUSKI Z MAKIEM
Przepis na wigilijne kluski z makiem.
Kluski z makiem to tradycyjny deser wigilijny. Potraw z makiem nie może go zabraknąć na wigilijnym stole, bo mak to symbol płodności, pomyślności i bogactwa.
POZNAJCIE WSZYSTKIE NASZE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
KLUSKI Z MAKIEM SKŁADNIKI
* 200 g makaronu łazankowego
* 1 szklanka maku
niebieskiego
* 3 łyżki masła
* 3 łyżki miodu
* 2 łyżki rodzynek
* 3 łyżki orzechów włoskich
* 3 łyżki kandyzowanej skórki
pomarańczowej
* połówki orzechów włoskich do dekoracji
KLUSKI Z MAKIEM WYKONANIE
Mak płuczemy, przelewamy wrzątkiem, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, gotujemy 10 minut, pozostawiamy na około 2 godziny do napęcznienia, odcedzamy i trzykrotnie mielimy w maszynce z bardzo drobnym sitkiem.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu
Orzechy siekamy.
Na małej patelni roztapiamy masło, dodajemy miód i orzechy, wsypujemy zmielony mak, dodajemy rodzynki i połowę skórki pomarańczowej.
Makową masę przekładamy na ugotowany makaron, mieszamy, dekorujemy skórka pomarańczowa i połówkami orzechów.
kluski z makiem
Komentarze
Prześlij komentarz