MAKOWY TORT ŚWIĄTECZNY
TORT MAKOWY
Świąteczny, wykwintny tort makowy. Idealny w okresie bożonarodzeniowym; pełen bakalii, aromatyczny. Podbije serca wszystkich wielbicieli maku. W smaku jest niczym najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec; rozpływa się w ustach - jest naprawdę wyborny !
Minimum ciasta i maksimum maku !
To idealny tort na Święta i noworoczne przyjęcia - wszak mak symbolizuje dostatek i płodność. Jest przy tym prosty w wykonaniu, idealnie się udaje i łatwo kroi się go na porcje.
SKŁADNIKI :
kruchy spód :
* 1 szklanka mąki
* 1/3 kostki masła
* 2 łyżki cukru
* 1 jajko
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
makowa masa :
* 400 g maku niebieskiego
* 3 szklanki mleka
* 150 g masła
* 400 g jabłek gatunku szara reneta ( waga po obraniu jabłek i wycięciu z nich gniazd nasiennych !)
* 1,5 szklanki cukru
* 5 łyżek miodu
* 8 dużych jajek
* 8 łyżek grysiku
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 100 g orzechów włoskich
* 100 g rodzynek
* 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
polewa czekoladowa :
* 1/2 szklanki śmietany kremówki (36 lub 30 % tłuszczu)
* 140 g gorzkiej czekolady (40 % kakao)
* 1 łyżka miodu
dekoracja :
* 16 połówek orzechów włoskich
* 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
WYKONANIE :
Spód tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
kruchy spód :
Z podanych składników zarabiamy jednolite, gładkie ciasto i rozwałkowujemy je na spodzie tortownicy. Na ciasto przekładamy masę makową.
masa makowa :
Mak zalewamy wrzącym mlekiem (mleko musi go przykryć) i pozostawiamy na 2 godziny do napęcznienia. Następnie odcedzamy i 3 razy mielimy w maszynce na drobnym sicie.
Orzechy prażymy na gorącej, suchej patelni przez około 3 minuty, studzimy i siekamy.
Rodzynki przelewamy wrząca wodą, odcedzamy.
Białka jaj oddzielamy od żółtek .
Obrane jabłka ucieramy na tarle o grubych oczkach.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
W misie miksera ucieramy cukier z masłem i żółtkami. Dodajemy miód, trzykrotnie zmielony mak, utarte jabłka, bakalie i grysik - dokładnie mieszamy
Do białek jaj dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno.
Ubite na sztywną pianę białka dodajemy porcjami do masy makowej i delikatnie mieszamy aż do połączenia się składników.
Gotową masę przelewamy na kruche ciasto; na środku tortownicy masa ma być nieco wyższa niż przy brzegach formy.
Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 55 - 60 minut. Studzimy.
Przygotowujemy polewę czekoladową :
W
garnuszku zagotowujemy śmietanę z dodatkiem miodu; zdejmujemy z pieca.
Wrzucamy kawałki czekolady, rozpuszczamy ją dokładnie. Całość lekko
studzimy i oblewamy makowy tort.
Wystudzone ciasto odkrawamy nożem od brzegów tortownicy i przekładamy na paterę do ciast. Polewamy je czekoladowa polewą i ozdabiamy połówkami orzechów włoskich i kandyzowana skórka pomarańczową.
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo kuszący, nie jadłam nigdy takiego tortu!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuńzApraszam do mnie :)
Jadłam kiedyś taki tort, był pyszny, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWOW! It looks great. I would love to make this at home. Thanks for the recipe
OdpowiedzUsuńna pewno taki zrobię na święta
OdpowiedzUsuńPo pieczeniu w określonej temperaturze makowiec jest w środku mokry. Czy należy piec dłużej?
OdpowiedzUsuń